Primul an de viață al unui bebeluș este una dintre cele mai importante perioade pentru dezvoltarea și sănătatea sa. În această perioadă, este esențial ca ca noi părinții să ne asigurăm că bebelușul nostru primește îngrijirea și atenția adecvată pentru a se dezvolta sănătos și armonios.
Un aspect crucial al acestui proces este consultul periodic la medicul pediatru. În acest articol, Dr. Irina Oancea, medic rezident pediatru și Consultant în lactație IBCLC, va explora importanța consultului periodic la medic a bebelușului în primul an de viață.
Vom afla cât de des ar trebui să facem aceste consulturi, ce trebuie să facă părinții înainte de un consult pediatric și care sunt principalele recomandări pentru părinți pentru a menține sănătatea și dezvoltarea optimă a bebelușului în primul an de viață.
Vom discuta, de asemenea, consecințele neplăcute care pot apărea în cazul în care un copil nu este văzut la consultații periodice în primul an de viață.
Așadar, haideți să explorăm împreună cu Dr. Irina Oancea, de ce consultul periodic la medicul pediatru este esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului.
Care sunt obiectivele și beneficiile consulturilor periodice pentru un bebeluș în primul an de viață?
Primul an de viață al bebelușului reprezintă perioada din viața lui in care au loc cele mai rapide schimbări. Dezvoltarea fizica si psihică este la viteza maximă, iar acest lucru aduce schimbări sesizabile de la o săptămână la alta.
Medicul pediatru joacă un rol esențial pentru bebeluș, având drept obiective:
- Să urmărească cu atenție dezvoltarea bebelușului si să se asigure că este in limite normale
- Să ofere informații părinților despre îngrijirea si sănătatea bebelușului
- Să răspundă părinților la întrebări si sa le fie principalul sprijin, având in vedere dificultățile multiple care pot sa apară pe parcursul acestui prim an din viața bebelușului lor.
Beneficiile vizitelor periodice la pediatru sunt multiple. Mergând regulat cu bebelușul la medicul pediatru, părinții pot “răsufla liniștiți”, fiind asigurați de către cineva cu experiență că au un copil sănătos.
De asemenea, aceste vizite vor ajuta medicul sa cunoască bebelușul si ritmul lui de dezvoltare, astfel va putea face comparații de la un consult la altul, alcătuind un istoric al copilului. Acest istoric este important in cazul in care ceva intervine in procesul normal de dezvoltare.
Cred cu tărie că a merge cu bebelușul tău regulat la medicul pediatru si a fi, ca părinte, receptiv la sfaturile acestuia reprezintă cea mai buna modalitate de prevenție a problemelor de sănătate, atât din primul an de viață, cât si din următorii ani, pentru că modul in care are loc startul in viața unui om poate lăsa urme pentru tot restul vieții lui.
Cât de des ar trebui să facem aceste consulturi?
Conform Academiei Americane de Pediatrie, in primul an de viață sunt indicate vizite la medicul pediatru când bebelușul are:
• 3-5 zile de la naștere
• 1 luna
• 2 luni
• 4 luni
• 6 luni
• 9 luni
• 12 luni
La aceasta schema, as vrea sa adaug ca in ceea ce privește țara noastră, in prima luna de viața a bebelușului, medicul neonatolog este cel care monitorizează copilul, însă acest lucru este posibil in funcție de indicațiile primite in Maternitate, astfel încât nu este exclus ca bebelușul sa fie adus la consult la medicul pediatru, chiar din primele zile.
De asemenea, pentru că in anumite situații bebelușul este vaccinat de către medicul pediatru (nu medicul de familie), iar la 11 luni se administrează un vaccin din schema naționala, aș mai adăuga o vizită și atunci.
Ce ar trebui să includă un consult pediatric tipic în primul an de viață al unui bebeluș?
- Discuție amplă despre bebeluș (numită în termeni medicali anamneză) în care medicul pune întrebări specifice părinților, ascultă observațiile lor și urmărește daca părinții reușesc să ofere îngrijire copilului conform recomandărilor.
- Examinarea fizică a bebelușului care constă în:
- Măsurători de lungime, greutate, perimetru cranian care se vor compara cu măsurătorile din consultul anterior. De asemenea, rezultatele se trec pe niște curbe de creștere standardizate de către Organizația Mondială a Sănătății care vor indica daca bebelușul se afla in parametrii normali de creștere pentru vârsta lui.
- Important, din primele zile de viață, este să se examineze cavitatea bucală a bebelușului, pentru că probleme la acest nivel, pot pune piedici in alăptare sau mai târziu in dezvoltarea limbajului, masticației.
- Examinarea tegumentelor, a fontanelei (anterioare) si a celorlalte sisteme -cardiac, respirator, digestiv, genital, urinar, prin inspecție (vizualizare), palpare si auscultare (cu stetoscopul).
- Examinare in linii mari din punct de vedere neuro-cognitiv a bebelușului, fiind importantă urmărirea achizițiilor de motricitate si cogniție de la un consult la altul, însă o examinarea in detaliu, în cazul sesizării unei probleme, este realizată de către medicul neurolog pediatru
După examinare, medicul va discuta cu părinții concluziile și recomandările (care vor fi oferite in funcție de concluzii si specifice etapei de vârsta) si va răspunde la întrebările părinților.
Un părinte trebuie sa înțeleagă foarte bine raționamentul din spatele tuturor recomandărilor pentru a le pune în practică, așa că explicațiile amănunțite sunt esențiale in cadrul consultului.
In final, pentru că aceste vizite coincid cu recomandările de imunizare, se vor administra vaccinurile din schema naționala și eventual, cele opționale.
Ce trebuie să facă părinții înainte de un consult pediatric pentru a se pregăti și a maximiza beneficiile acestuia?
Părinții sunt cei mai buni observatori ai copilului lor, pentru că ei sunt cei care petrec cea mai mare parte din timp alături de el și sesizează toate schimbările. De aceea, ar fi bine să arate pediatrului notițe despre:
• Vârstă la care au mai observat o achiziție (motorie, cognitivă)
• Modificări de comportament
• Modalitatea de hrănirea (cum, cât, când)
• Informații despre scaune și diureza (câte scaune/24h, daca au fost modificări în consistentă și frecventa scaunelor, câte scutece ude/24h)
• Toate întrebările și temerile apărute de la un consult la altul
• Orice altă informație importantă despre copilul lor
Cred că ar fi bine să pregătească toate aceste detalii scrise, pentru că de cele mai multe ori, consultul este complex, informațiile sunt multe, iar părintele poate uita anumite aspecte.
Cum poate un pediatru să ajute părinții în gestionarea problemelor specifice primului an de viață al unui bebeluș, cum ar fi alăptarea, introducerea hranei solide, somnul și dezvoltarea fizică și cognitivă?
Hrănirea copilului la sân este esențială pentru sănătate copilului. Medicul pediatru trebuie sa ofere informații mamelor, sa le îndrume spre a alăpta, să rezolve problemele de lactație, înainte de a oferi îndrumarea către formula de lapte praf, in condițiile in care este cunoscut faptul ca doar 2% din mame nu pot alăpta cu adevărat.
Eu, fiind si consultant in lactație acreditat internațional, știu cât de important este ca un copil sa primească lapte matern și cred că medicii pediatrii joacă un rol mare in a sprijini mamele sa alăpteze, pentru că din domeniul medical, ei au cel mai mare contact cu diada mamă-bebeluș.
Introducerea hranei complementare se face în jurul vârstei de 6 luni, când bebelușul ar trebui adus la un nou consult pediatric, momentul ideal de a discuta cu părinții tot procesul diversificării. De mare ajutor ar fi ca aceștia sa primească în scris instrucțiuni conform cu realitatea ghidurilor din ziua de azi si adaptate copilului.
Somnul bebelușului este o reală problemă pentru părinți, mai ales pentru ca au așteptări nerealiste, precum bebeluși care dorm noaptea 12 h neîntrerupt, ori acest lucru este contrar dezvoltării normale si nevoilor unui copil sub 1 an.
Când discutam despre somn, părintele trebuie sa știe care este normalitatea, ce înseamnă o igiena a somnului adecvată, cat ar trebui sa doarmă si cum ar trebui sa doarmă un bebeluș, adică să li se ofere noțiuni despre siguranța somnului. O discuție cu pediatrul in acest sens, încă de la primele vizite, este importantă.
Problemele legate de dezvoltarea fizică și cognitivă pot fi sesizate de pediatru și rezolvate prin intermediul altor specialiști (medic neurolog pediatru, kinetoterapeut, osteopat, etc).
Așadar, medicul pediatru poate sesiza toate aceste probleme specifice vârstei, poate încerca rezolvarea lor, însă este un singur om și “medicina e un sport de echipă”, așa că de ajutor este ca pediatrul sa aibă conexiuni cu alți specialiști si sa știe sa îndrume părinții către ei, in funcție de caz.
Care sunt principalele recomandări pentru părinți pentru a menține sănătatea și dezvoltarea optimă a bebelușului lor în primul an de viață?
- Să își observe cat mail mult copilul, sa fie atenți la nevoile lui si sa răspundă prompt acestor nevoi.
- Să se informeze din surse sigure (medici sau alți specialiști care au experiența in domeniul informațiilor pe care le oferă) și să treacă prin filtrul raționamentului orice informație, sa își pună mereu întrebări precum: “Dar de ce sa fac așa cu bebelușul meu? Care e beneficiul? Care e explicație logică?”
- Educație prenatală: înainte de venirea bebelușului pe lume, părinții ar fi bine sa pregătească puțin terenul. Sunt numeroase cursuri puse la dispoziție viitorilor părinți legate de îngrijirea nou-născutului.
- Hrănirea cu lapte matern la cererea bebelușului: pun accentul pe acest aspect, pentru ca e deosebit de important pentru sănătatea bebelușului ca mama sa încerce sa alăpteze, sa caute sprijin in sensul acesta si sa inițieze alăptarea din primele momente post-partum. Nicio formula de lapte praf nu va egala beneficiile laptelui matern.
- Să găsească un medic pediatru care sa fie pe placul lor, să rezoneze cu el si bineînțeles, să facă aceste vizite regulate.
- Să semnaleze medicului pediatru dacă li se pare ceva in neregula cu bebelușul.
- Să fie alături de copil cat mai mult și să aibă activități cu el: plimbări dese in aer liber, jocuri specifice vârstei, să îi citească și să îi vorbească des (chiar dacă pare ca nu sunt atenți sau nu înțeleg, sunt studii care demonstrează impactul mare pe care limbajul si vocea părintelui le au asupra cogniției).
Ce se întâmplă în cazul în care un copil nu este văzut la consultații periodice în primul an de viață?
Parintii, deși sunt buni observatori ai copilului lor, pot trece cu vederea anumite aspecte patologice prezente la copil sau le pot considera normale.
Medicul pediatru prin examinările repetate va ști atunci când intervine o problemă și o va gestiona. Problemele de sănătate ale copilului, nedepistate la timp, se pot agrava, pot fi mai greu de tratat si pot lăsa sechele.
Care sunt principalele vaccinuri recomandate pentru bebeluși în primul an de viață și de ce sunt importante?
În primul an de viață, copilul poate beneficia de următoarele vaccinuri, administrate conform unei scheme naționale, bine pusă la punct si realizată astfel încât sa existe un echilibru intre vârsta la care e administrat un vaccin si siguranța lui pentru vârsta respectivă:
Vaccinurile au rolul de a învăța sistemul imunitar al copilului să recunoască imediat un patogen și să îl distrugă înainte de a face vreun rău.
Știință a evoluat foarte mult si a pus la dispoziție aceste vaccinuri care protejează copiii și apoi adulții, de boli, de la grave la foarte grave. Prin utilizarea lor pe scară largă, mortalitatea în rândul lumii a scăzut. Sunt sigure și au în spate, multe studii, iar părinții nu ar trebui să se teamă de administrarea lor.
Efectele adverse sunt minime și temporare, însă îmbolnăvirea cu unul dintre patogenii împotriva cărora sunt îndreptate aceste vaccinuri, poate avea efecte severe asupra copilului. Așa că, MAI BINE PREVENIM, DECÂT SÃ TRATAM!
Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Vaccinul este de folos copiii de acea trebuie făcut
Sunt de acord cu vaccinurile. In schimb medicii in ziua de azi nu prea isi mai dau interesul atunci cand te duci cu bebe .Doar il consulta putin si ii face vaccinul.
Sunt de acord cu vaccinul, chiar am cumpărat unul care nu este in schema obligatorie.
Mulțumesc frumos pentru informații, super utile pentru toți părinții