Diversificarea la bebeluși: despre gag, îndulcitori și alergeni

Partea a treia

Deja au trecut câteva zile de când am început diversificarea cu Arina, și datorită sfaturilor dr. Stavrositu Ioana, totul decurge lin și fără stres. Vă recomand și vouă să aveți o discuție legată de începerea diversificării, vă poate ajuta chiar și cu un meniu pentru prima lună de diversificare. În online o găsiți pe Instagram ca psihologia.in.diversificare.

Mai jos, găsiți partea a treia a articolului despre diversificare, scris împreună cu dr. Stavrositu.

Nu uitați să aruncați o privire și pe primele 2 părți. Găsiți informații despre când trebuie să începem diversificarea, cu ce începem, veselă, scaun de masă, etc: aici și aici.

Cum deosebim gagul de înec?

Când e roșu, înseamnă STOP!  

NU interveni din exterior decât cu încurajări!

Știu, este zgomotos. Știu, lăcrimează și are senzație de vomă. Știu, pare impresionant în acel moment.

DAR din fericire faptul că are aceste reacții secundare reflexului de GAG sunt semn bun că bebelușul tău încearcă să elimine singur alimentul care a provocat disconfort și este cu un pas mai aproape în a învăța să gestioneze alimentele solide.

GAG-ul este un reflex complet normal la sugari, copii și adulți.

Gag-ul este foarte comun și se va întâmpla de multe ori în călătoria prin alimentația solidă a bebelușului tău.  Vestea bună este că, de obicei, bebelușii depășesc după câteva luni de practică cu diverse alimente texturate acest moment, deci nu întârziați oferirea diferitelor texturi sau consistențe.

psihologie.in.diversificare


Există alimente cu risc crescut de înec?

Vă las aici o lista cu alimente cu risc mare de inec: 

  • morcov
  • mar crud
  • afine
  • peanut butter
  • oleaginoasele 
  • miez de paine
  • boabe de naut, mazare, fasole, porumb
  • fructele deshidratate 
  • pestele cu oase
  • popcorn
  • citrice cu tot cu membrana
  • legumele crude
  • rosiile cherry
  • strugurii
  • bomboane, caramele etc

Nu uitați însă, că în cazul oricărui aliment din această listă, putem modifica forma, structura și consistență prin modul de oferire și/sau preparare.

Ce îndulcitori putem folosi în preparate când începem diversificarea?

Știu că este o modă în a folosi sirop de curmale de exemplu, dar să nu uitam că la baza și acesta este tot o forma de zahar!
Vă recomand să faceți dvs în casa o pasta de curmale, să folosiți banana că îndulcitor, să aveți la îndemână condimente aromate (nucșoara, scorțișoară, pudra de roșcove, ghimbir). După vârstă de 1 an, putem adăuga mierea.

Ce condimente putem folosi în funcție de vârstă?

Putem folosi orice tip de condiment în preparate, înlocuind astfel cu succes sarea. Copiii nostri știu ce gust au condimentele încă din burtică, precum și din laptele matern, în cazul celor alăptați. Nu va feriti de ele.

Cum ar trebui să arate un program de masă când începem diversificarea? Când întroducem toate cele 3 mese?

Prima masa introdusă la începutul diversificării este prânzul, apoi va urma introducerea după o lună a micului dejun, apoi după alta lună a cinei.
Gustările urmează acestora, dacă este necesar! Acestea sunt propuse, nu impuse. Programul de masă variază la început destul de mult în funcție de programul de somn. Un prânz poate fi luat in prima luna la fel de bine la ora 12 cât și la 14 și poate varia de la o zi la alta. Fiți flexibili și lăsați-vă ghidat de copil. Dacă aveți nevoie de ajutor, vă sunt alături!

Evităm alergenii alimentari?

Nu! Dacă nu avem indicații medicale certe, dacă nu există semne că bebelușul ar putea suferi de vreo alergie sau intoleranță, nu evităm și nu întârziem introducerea grupelor mari de alergeni: Lactate, Oua, Peste, Soia, Grâu sau cereale cu gluten, Arahide, Crustacee, Fructe cu coaja tare (nuci, alune, fistic, migdale, caju)

Nu există în fapt o “lista” a alimentelor și nici măcar o ordine prestabilită a introducerii acestora, deci nici a alergenilor principali.
Există recomandări individuale ținând cont de obiceiurile fiecărei tari, de alergiile alimentare cele mai frecvente în acea țară, de alimentația din copilărie a părinților, de istoric de teren atopic în familie, etc.
Este important ca fiecare diversificare să fie individualizată și adaptata copilului, familiei, mediului, culturii.


Cum arată o alergie alimentară?

Alergiile alimentare sunt alergii mediate Ig E (cu Ac de tip IgE pozitivi), non-mediate IgE sau mixte.
Alergiile mediate Ig E sunt grefate de riscul șocurilor anafilatice! Se pot manifesta însă și prin erupții cutanate, urticarie, însoțite sau nu de respirație dificilă.
În general un copil cu alergii severe are un istoric similar in familie. 
Alergiile non-mediate Ig E se manifestă în principal cu dureri abdominale, crampe, apetit diminuant, toate acestea apărând la distața de momentul ingestiei alimentului incriminat. 

4 comentarii la “Diversificarea la bebeluși: despre gag, îndulcitori și alergeni

  1. Pingback: Importanța consultului periodic la medic a bebelușului în primul an

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian