Prevenția și tratamentul VSR la copii: sfaturi practice pentru părinți

Virusul sincitial respirator (VSR) este un inamic invizibil al sănătății respiratorii, mai ales în rândul celor mici, care poate da mari bătăi de cap părinților, mai ales în sezonul rece. Știu asta din proprie experiență: Arina, fetița mea, a trecut printr-o infecție severă cu VSR, iar situația a fost suficient de gravă încât să ajungem la spital. Acele zile au fost dificile, dar am învățat cât de important este să recunoști rapid semnele și să știi cum să acționezi.

Cu ajutorul informațiilor oferite de dr. Iancu Beatrice, medic rezident medicină de familie, ne propunem să aducem lumină asupra acestei boli, să înțelegem cum să o recunoaștem și cum să acționăm în cazul în care ne confruntăm cu ea.

Cum se manifestă infecția cu VSR la copiii mici și cum se diferențiază simptomele de cele ale altor afecțiuni respiratorii?

R: Virusul sincitial respirator provoacă simptome ușoare asemănătoare răcelii comune: strănut, tuse, rinoree, febra, nas înfundat, tuse, însă lucrurile se complica când vine vorba despre nou-născuți și sugarii mici. Pot prezenta respirație șuierătoare și iritabilitate, ducând până la infecția cu VSR și pneumonii. VSR este diferențiat de gripă sau răceală comuna numai prin intermediul testelor RT-PCR, teste de tip imunocromatografic și al serologiei (IgA, IgG).

Care sunt factorii de risc care pot face ca infecția cu VSR să fie mai severă la copiii mici?

R: Până la vârstă de 2 ani, majoritatea copiilor vor trece printr-o infecție cu VSR, mai ales copiii care frecventează colectivități (creșe, grădinițe) deoarece au un risc crescut de expunere și de reinfectare. Persoanele cu risc și mai mare sunt: nou-născuți prematuri, nou-născuți cu boli cardiace congenitale, copiii cu sistem imunitar slăbit sau cu distrofii musculare.

Cum poate afecta VSR-ul sănătatea respiratorie pe termen lung a copiilor mici?

R: Pentru cei mai mulți copii, infecția cu VSR nu va afecta sănătatea sistemului respirator pe termen lung. Dar, un procentaj mic din cei afectați de bronșiolită, pot fi predispuși să dezvolte ulterior astm bronșic. Exista într-adevăr o legătură intre bronșiolită cauzata de VSR și astmul dezvoltat ulterior, dar este încă neclar pentru cercetători mecanismul fiziopatologic.

Află mai multe de aici.

Există vreo modalitate de a preveni sau de a reduce riscul de infectare cu VSR la sugari și copii mici?

R: Din păcate nu exista un vaccin pentru VSR. Tot ceea ce putem face este să respectăm măsurile de igienă (spălat frecvent pe mâini cu apa și săpun, izolarea pacientului, evitarea expunerii la fumul de țigară, purtare unei măști în prezenta pacientului).

Cum poate fi tratată infecția cu VSR la copiii mici și care sunt opțiunile de tratament disponibile?

R: Deși cercetătorii încă lucrează la dezvoltarea unui vaccin și a unui medicament antiviral, nu există un tratament specific pentru infecția cu VSR. În majoritatea cazurilor, infecția cu VSR se vindecă în 7-14 zile. Tratamentul este simptomatic, și anume febra și durerea pot fi combătute cu un antiinflamator nesteroidian (ibuprofen), decongestionante nazale pentru ameliorarea respirației și aport optim de lichide pentru prevenirea deshidratării.

Care sunt semnele de agravare a unei infecții cu VSR la copiii mici și când ar trebui să ne adresăm medicului?

R: Apelăm de urgență la medic sau ne prezentăm la camera de gardă dacă observăm: bătăi ale aripioarelor nazale, cianoza periorală, tahipnee, respirație șuierătoare, stare generală alterată, lipsa urinării, letargie, persistența febrei mai mult de 5-7 zile, respirație abdominală, episoade de apnee.

Cum poate VSR-ul să afecteze dezvoltarea generală și creșterea copiilor mici?

R: Sunt studii în desfășurare care atestă că infecțiile grave cu VSR în perioada de nou-născut și sugar sunt asociate cu respirație șuierătoare (wheezing), astm și disfuncții pulmonare. Însă studiile continuă pentru a elucida mecanismele fiziopatologice. Dar nu este dovedit că bronșiolită data de infecția cu VSR, ar fi o cauza a astmului dezvoltat în viață adulta.

Află mai multe de aici.

Care sunt recomandările pentru părinți în privința îngrijirii copiilor mici infectați cu VSR acasă?

R: Infecția cu VSR este contagioasă atâta timp cât sunt prezente simptomele (secreții nazale, tuse, strănut), de regulă intre 3-8 zile. În acest timp, izolarea la domiciliu (odihna), tratamentul și hidratarea sunt elementele de baza în recuperarea celor mici. Pe lângă acestea, aerisirea încăperii și folosirea unui dezumidificator îmbunătățește calitatea aerului ce contribuie la refacerea organismului prin oxigenare..

Ce precauții ar trebui luate în comunitate pentru a proteja copiii mici de VSR, în special în timpul sezonului rece?

R: Măsurile de prevenție ale răspândirii infecției în comunitate sunt: evitarea contactului apropiat cu persoane care prezintă simptome specifice, igiena corespunzătoare a mâinilor prin spălare cu apa și săpun, utilizarea unui șervețel în timpul strănutului sau în plica cotului, evitarea spațiilor aglomerate (autobuz, magazine, colectivități).

Există vreo cercetare sau inovație recentă în tratamentul sau prevenirea infecției cu VSR la copiii mici?

R: Da. În 2023, Uniunea Europeana a autorizat primul vaccin împotrivă VSR adecvat pentru protejarea sugarilor cu vârstă de până la 6 luni (vaccinarea gravidei intre săptămânile 32-36) precum și 2 vaccinuri pentru adulții mai în vârstă (peste 60 de ani).

În sezonul inițial 2023/2024, un studiu în Luxemburg a efectuat o profilaxie în rândul copiilor mici, cu un anticorp monoclonal cu acțiune prelungita (Nirsevimab, sub denumirea de Beyfortus) care a demonstrat o eficacitate semnificativa în studiile clinice, reducând atât spitalizările, cât și severitatea bolii la sugar. Studiul concluzionează că profliaxia cu Nirsevimab a avut un impact semnificativ în atenuarea bolii severe cauzate de VRS în rândul sugarilor în primul sezon, după implementarea națională a imunizării pasive în Luxemburg.

Campanie informare VSR DSP Brașov

Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian