Ca mamă, știi cât de important este să economisești bani pentru viitorul copilului tău. Una dintre cele mai importante priorități este asigurarea unui viitor financiar sigur pentru el.
Unul dintre cele mai bune moduri de a face acest lucru este să începi să economisești cât mai devreme posibil.
Am primit multe întrebări despre programul Junior Centenar și l-am rugat pe Patrick Popescu, consultant financiar să ne lămurească ce este programul Junior Centenar și dacă merită să investim în el.
Ce este programul Junior Centenar?
Programul Junior Centenar este un program guvernamental cu scopul economisirii unor sume de bani pentru minori (cu vârsta mai mică de 18 ani), care sunt totodată cetățeni români, organizat sub forma unui depozit.
Cum se poate deschide contul? Unde trebuie să mergem?
Toți minorii cu CNP-uri valide românești au acest cont deschis deja, dar este inactiv. El se activează cu prima plată, la Poșta Română sau la Trezorerie.
Cum se fac depunerile?
Plățile se pot face atât prin OP, cât și prin mandat poștal la Poșta Română sau numerar la Trezorerie. Important este ca orice plată să fie însoțită de CNP-ul corect și de numele complet ale copilului. De asemenea, depunerile anuale nu pot depăși 100.000 euro.
Cum funcționează Junior Centenar?
Anual, se depune de către client suma minimă de 1.200 lei. În urma depunerii, contul va primi în plus suma de 600 lei (subvenție de la stat) și dobânda de 3% an la suma depusă de client.
Ce randament are un astfel de cont?
Randamentul anual compus variază între 6.2% și 53%, în funcție de vârsta copilului.
Ce ne poți spune despre inflație? Va afecta suma finală?
Inflația afectează orice sumă de bani, din orice produs financiar, din orice colț al lumii. Din păcate, nu o putem evita. Însă, putem găsi variante care să ofere un randament brut superior nivelului inflației și, din fericire, există mai multe astfel de exemple, disponibile chiar și pentru cetățenii români.
Dacă am nevoie să retrag banii mai devreme de 18 ani, se poate?
Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani, decât în cazul cheltuielilor pentru situații excepționale:
- boli cu risc de deces al titularului, precum boli infecțioase, boli rare, afecțiuni oncologice, malformații congenitale, boli hematologice, diabet, accidente domestice și intoxicații
- suportul serviciilor medico-sociale de care beneficiază titularul contului cu tulburări pervazive de dezvoltare sau pentru recuperare medicală complexă psihoneuromotorie
- în cazul decesului titularului contului
Concluzie
Programul Junior Centenar este unul dintre cele mai interesante programe guvernamentale din România adresate economisirii, iar în opinia mea este excelent pentru copii cu vârste mai mari de 7-8 ani, pentru că, începând de la acele categorii de vârstă, găsim randamente anuale compuse mai mari sau egale cu 9%.
Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.