Anul trecut, în luna decembrie, a apărut Ordonanța nr.164/2022 care a venit cu câteva schimbări pentru Ordonanța nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Problema era că majoritatea modificărilor nu puteau fi puse în aplicare decât după ce au fost publicate niște reguli mai detaliate despre cum să le aplici. Acele reguli trebuiau să fie gata în termen de 60 de zile de la publicarea Ordonanței nr.164/2022, cam pe la mijlocul lunii februarie 2023. Dar, ghici ce, aceste reguli au fost publicate mult mai târziu, abia în septembrie, și au devenit valabile din 19 septembrie 2023.
Hai să vedem ce modificări au apărut după data de 19 Septembrie și cum ne impactează.
Luna tatălui se dublează
Perioada de concediu pentru creșterea copilului se prelungește de la o lună la două luni (cunoscută ca „luna tatălui”) pentru părintele care inițial nu a cerut acest drept.
Însă, în situația în care celălalt părinte (fie tatăl, fie mama, în funcție de cine a solicitat inițial concediul de creștere a copilului) nu a cerut dreptul la concediul care i se cuvine, atunci cel care a cerut inițial acest concediu nu va putea beneficia de cele două luni.
În acest caz, indemnizația de creștere a copilului va fi acordată doar până la vârsta de 1 an și 10 luni a copilului, sau 2 ani și 10 luni, în cazul copilului cu handicap.
Dacă celălalt părinte nu îndeplinește condițiile pentru a intra în concediul de creștere a copilului, sau este vorba de o familie monoparentală, atunci părintele care inițial a solicitat acest drept poate depune documentele justificative și va putea beneficia de indemnizație și pentru cele două luni.
Majorarea indemnizațiilor
O altă schimbare prin Hotărârea nr.865/2023 constă în creșterea indemnizațiilor pentru fiecare copil născut în caz de sarcină multiplă, precum gemeni, tripleți, etc, începând cu al doilea copil din aceeași naștere.
De asemenea, se mărește și indemnizația pentru pentru nașterile care se suprapun în timpul unui concediu de creștere a copilului, cu 50% din indemnizaţia cuvenită. Astfel, dacă până acum, părintele aflat în concediul de creștere copil primea pentru fiecare copil născut din cadrul aceleași sarcini indemnizația minimă (1495 lei) pe lângă indemnizația aferentă veniturilor ultimelor 12 luni din ultimele 24 de luni anterior datei nasterii copilului, acum indemnizația pe care o vor părinții aflați în aceste situații va fi egală cu indemnizația aferentă veniturilor plus încă jumătate din această sumă.
Venituri nete anuale de până la de opt ori indemnizația minimă
Odată cu aprobarea normelor de aplicare ale acestei ordonanțe din anul trecut, noua limită de venituri a venit oficial în vigoare.
Indemnizația minimă pentru creșterea copilului (CCC) este stabilită conform OUG 111/2010 și nu poate fi mai mică decât valoarea rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la Indemnizația Standard de Referință (ISR). În urma creșterii ISR, pragul minim al indemnizației pentru CCC este acum de 1.495 de lei.
Având această informație, putem calcula pragul maxim de venituri pe care îl puteți câștiga în paralel cu indemnizația de CCC, fără a vă pierde acest drept: 11.960 de lei.
Este important de menționat că veniturile care pot determina pierderea dreptului la indemnizația de CCC sunt doar cele obținute prin prestarea efectivă a unei activități.
Spre exemplu, veniturile suplimentare provenite din închirierea unor imobile sunt considerate venituri pasive, deoarece beneficiarul nu desfășoară activități active pentru a obține acei bani din chirie. La fel se aplică și în cazul dividendelor, care sunt, de asemenea, venituri pasive. Faptul că beneficiarul indemnizației este asociat și primește dividende ocazional nu îl face să piardă dreptul la indemnizația de creștere a copilului.
Ce părere ai de aceste schimbări?
Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Buna,
Si se aplica retroactiv? Sa ma fac inteleasa. Fiul meu face 2 ani pe 22 decembrie. Eu revin la munca din 20 nov 23.
Dupa vechea lege , indemnizatia calculata per 01-20 nov trebuia sa o primim!
Conform noii legi, nu o mai primeste ?
Nu, nu se aplică retroactiv. Dacă cel mic face 2 ani pe 22 Decembrie, vei primi ultima indemnizatie aferentă 1-22 Noiembrie pe 8 Decembrie.
Buna ziua! Daca am născut în 25.10.2022, luna tatului va fii dublată? Sau se încadrează la varianta veche de 1 luna? Mulțumesc mult.
Lună tatălui a intrat în vigoare începând cu 19 septembrie 2023🤗
Bună ziua,
Poate beneficia tatăl de aceste 2 luni de stat cu copilul dacă este născut în mai 2022? Știu ca s-a mărit de la o luna la doua luni ,însă am citit undeva ca este valabil pt nașterile produse de la 1 ianuarie 2023.
Mulțumesc,
O zi buna.
Legea a fost publicată abia pe 19 Septembrie 2023. Se aplica dosarelor depuse după aceasta data.
Eu tot nu am inteles despre ce dosare depuse este vorba, cel depus dupa nasterea copilului de catre mama? Se mai depune un dosar cand intra si tatal in concediu? 😊
Concret, tatal va sta acasa o luna sau doua daca copilul este nascut in mai 2022?
Da, tatăl depune dosar ca și mama. In cazul tău tatal va sta doar 1 lună. Pentru dosarele depuse după data de 19 Septembrie 2023 luna tatălui se dublează.
exact articol ca sa explice ca doar cei dupa 19.09.2023 intra cu 2luni iar cei vechi respectiv 2022 nascuti beneficiaza doar 1luna? concret as vrea pe act normativ, intrucut nu vor de la munca sa mi acorde luna, au zis ca trebuia 2 si acum am pierdut.
OUG 164/2022, care a modificat OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor odată cu publicarea HG nr. 865/2023 în Monitorul Oficial (19 septembrie 2023).
Dacă mai ai întrebări hai să ne auzim: https://studio.buymeacoffee.com/extras
Eu tot nu am inteles despre ce dosare depuse este vorba, cel depus dupa nasterea copilului de catre mama? Se mai depune un dosar cand intra si tatal in concediu? 😊
Concret, tatal va sta acasa o luna sau doua daca copilul este nascut in mai 2022?
Buna daca soția a născut în octombrie 2022 și tatăl nu intra in luna tatălui când trebuie sa se întoarcă la munca unde se poate lua legea sa arate la angajator?mulțumesc !
Depinde ce dată a trecut pe cererea de suspendare. Tatăl are doar 1 lună a tatălui (dublarea lunii tatălui a intrat in vigoare de la 19 Septembrie 2023), soția va primi indemizatie pana la 1 an și 11 luni ai copilului. Când trebuie sa se întoarcă? Sunt 2 variante: la 1 an și 11 luni sau 2 ani, dacă a specificat asta pe cererea de suspendare a contractului (dar 1 lună nu va mai avea venit).
Buna! Cel mic face doi ani pe 5.02.2024. Am fost sunata de la munca sa încep luna viitoare datorita noii legislații, dacă nu ma întorc pierd indemnizația sau stimulentul?
Din păcate angajatorii profită de Neinformarea mamelor și le cheamă mai devreme invocând noua lege. Dar nu e așa. Legea dublării lunii tatălui a fost publicată pe 19 Septembrie 2023. Asta înseamnă că luna tatălui se dublează doar pentru dosarele depuse după această dată.
Vă sfătuiesc să cereți și un răspuns oficial de la agenția de plăti din localitate, pentru a arată angajatorului.
La tine se aplica vechea lege. Primești indemnizatie pana la 1 an și 11 luni ai copilului.
Bună ziua! Am si eu o întrebare referitor la ” luna tatălui” care acum s-au transformat in lunile tatălui, adică două luni. Copilul meu face 2 ani pe 19 iulie 2024. Pot să mă întorc la muncă după legea veche, adică atunci când face copilul 1 an și 11 luni? Vreau să stau mai mult cu el acasă. Și o altă întrebare referitor la suplimentul de inserție, când se depune dosarul? După ce încep munca, sau înainte? Vă mulțumesc mult!
Bună! Dublarea lunii tatălui a intrat in vigoare după 19 Septembrie 2023, când a fost publicată in monitorul oficial, vei avea doar 1 lună a tatălui.
Dosarul pentru stimulentul de inserție se depune in maxim 30 de zile de când ai revenit la serviciu.
Mulțumesc foarte mult!!!
Bună. Dacă tatăl nu a avut venituri supuse impozitării înainte sa se nască copilul eu cum fac sa pot beneficia de tot ccc-ul? Am fost la primarie și mi s-a zis ca nu trebuie sa depun nici un act
Când ai completat documentele pentru indemnizatie era o rubrica unde completai lunile lucrate ale tatălui. Bănuiesc ca nu ai trecut nimic având in vedere că soțul nu are venituri impozabile. Așa ca nu este nevoie să mai faci nimic, vei primi indemnizatie pana copilul face 2 ani. Dar ca sfat, cu 2 luni înainte, sună la DGASPC de care aparții să reamintesti.
Nu la Ajpis trebuie sa sun?
Buna! Am nascut in data de 31 Iulie 2022, inteleg ca indemnizatia imi va fi platita 23 de luni ( 31 iunie 2024 inclusiv), tatal avand obligatia / dreptul doar la o luna de CCC. Corect?
Intrebarea nr. 2: daca nu suntem casatoriti, as putea beneficia eu de indemnizatia pentru luna tatalui, el neavand intentia de a beneficia de acest drept?
Intrebarea nr. 3: daca vreau sa ma intorc la serviciu la 15 septembrie, cum ar trebui sa procedez sa fie corect dpdv legal si sa nu imi pierd drepturile / facilitatile? Ma intorc la 31 iulie si aplic cerere ptr concediu fara plata pentru diferenta de timp sau ma intorc direct la 15 septembrie?
Referitor la stimulentul de insertie, banuiesc ca beneficiez de el din momentul in care incep sa lucrez, nu il pierd definitiv.
Da, tatăl are doar o luna de Cic obligatorie, nu are legătura dacă părinții sunt căsătoriți sau nu. Mama poate beneficia de luna lui doar dacă tatăl (celălalt părinte) nu se încadrează.
Dacă dorești sa revii la serviciu mai târziu, sa iei concediu fără plata, trebuie sa anunți angajatorul și acesta sa fie de acord. Nu este o lege prin care el este obligat sa aprobe acest concediu fără plata. Oricum, ia in calcul și faptul ca poți sa iei zilele de concediu cu plata rămase de dinainte de a intra in cic.
Stimulentul de inserție îl vei primi pana la vârsta de 3 ani al copilului, din momentul in care revii la serviciu.
Buna ziua,
Cum se procedeaza in cazul in care tatal vrea sa beneficieze de cele doua luni de concediu?
Mama care este in concediu trebuie sa se intoarca la munca sau doar se suspenda contractul ei de munca pe cele doua luni?
Tatal depune doar o cerere la angajatorul lui?
Tatăl trebuie sa anunțe angajatorul cu 30 de zile înainte că dorește sa intre in cic, și are la dispoziție 15 zile sa depună dosarul pentru indemizatie. Va depune aceleași documente ca și mama când a intrat in cic. Indemizatia mamei se oprește automat când cel mic face 1 an și 10 luni.
Buna ziua,
Am si eu un caz mai aparte daca ma poate ajuta cineva.
Sotia este pensionata pe caz de boala.Deci nu are Loc de munca si nici nu va avea nevoie de concediu crestere copil.
Eu am loc de munca,Intrebarea mea este pot sa imi iau eu Concediul parental primar?Sau mai bine zis cat imi pot lua eu concediu?Nu doresc sa stau 2 ani.Stiu ca mi sa spus de luna tatalui de la HR ,56 de zile minus 15 zile ,10 pentru nastere copil 5 pentru curs puericultura,intrebarea mea este dece minus?Sin ce am citit despre luna tatalui am inteles ca eu imi pot lua cat vreau concediu pentru ca sotia nu isi va lua nimic.
Bună, poți aplica pentru concediu pentru creșterea copilului imediat cum se naște cel mic. Sfatul meu este să iei o parte, dar să revii la serviciu până când cel mic face 6 luni pentru a primi stimulentul de inserție în valoare de 1500 de lei (este oferit de stat).
Dacă nu intri în cic, poți beneficia de cele 15 zile libere (10 oferite de stat și 5 oferite de cursul de puericultura), dar dacă nu intri în cic, nu mai poți beneficia de stimulentul de inserție.
Dacă mai sunt nelămuriri, hai să ne auzim:
https://studio.buymeacoffee.com/extras
Buna seara. Daca am nascut pe data de 2 martie 2023 si copilul face 2 ani pe 2 martie 2025 ar trebui sa revin la munca din luna februarie 2025 daca sotul nu doreste sa ia luna tatalui?
Da, in februarie
Buna ziua! Am si eu o dilema mare:
In prezent tatal este in ICC pana la 1 septembrie 2025, asadar:
1.pot beneficia eu ca mama, de cele doua luni ? (dosarul pentru bebe 2 a fost depus pe 26 ian 2024, pentru ca am avut suprapunere pt bebe 1 care a facut 2 ani pe 26 ian 2024)
2.tatal a avut contract determinat, daca cei de la munca, nu-l mai accepta pt ca nu are un loc de munca pentru el, isi poate depune dosarul pentru somaj?
Merci fain!
1. Bună, cu primul bebe ai fost tu în cic sau tot tatăl? Tu ai lucrat?
2. Da, tatal poate aplica pentru indemnizatia de șomaj dacă s-a încheiat contractul de muncă în timpul cic
Copilul e născut în 8 Decembrie 2022.
De câte luni beneficiază
tată(luna tatalui), și când trebuie mama sa se întoarcă la lucru?
Tatăl are 1 luna de cic “obligatoriu”, mama trebuie să revină la 1 an și 11 luni.