Stimulentul de inserție. Ce trebuie să știm

Avantaje financiare pentru părinții

Stimulentul de inserție reprezintă o sumă lunară de care pot beneficia părinții care decid să se întoarcă la munca cu doua luni înainte de terminarea concediului de creștere a copilului. 

Acest drept este prevăzut în lege prin Ordonanța de Urgență nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunara pentru creșterea copilului.

Update mai 2021: O modificare importantă ce a fost adusă de HG 536/2021 metodologiei de acordare a acestui stimulent este faptul că primesc stimulent de inserţie şi părinţii care se întorc la muncă după finalizarea concediului de creştere a copilului, adică după vârsta de doi ani, respectiv trei ani, a micuţului.

Angajatul trebuie să anunțe angajatorul cu cel puțin o luna înainte că va reveni.  Cererea către angajator trebuie să se facă în scris.

Cine beneficiază de stimulentul de inserție

Conform legii, poate beneficia de stimulent de inserție orice părinte care a avut concediu de creșterea copilului pana la vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul unui copil cu handicap. Stimulentul se poate acorda pana ce copilul împlinește vârsta de 3 ani, respectiv 4 ani pentru copilul cu handicap.

Conform articolului 25 al OUG nr. 111/2010, pe perioada in care un angajat primește stimulent de inserție nu poate fi concediat. Aceasta prevedere se anulează în cazul în care angajatorul dă faliment sau trece printr-o reorganizare judiciara.

Prin art. 37 din Decretul nr.195/2020, persoana îndreptățită își păstrează stimulentul de inserție în situația pierderii locului de muncă, ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19.

Aceste dispoziții trebuie coroborate cu cele ale art. II din OUG nr.30/2020, care fac trimitere la acordarea stimulentului de inserție fără întrerupere, pe o perioadă de 90 de zile, începând cu data intrării în vigoare a acestei ordonanțe(21.03.2020), persoanelor care – printre altele – se află în situația suspendării sau încetării raportului de muncă, fie din inițiativa angajatorului, fie urmare a dispozițiilor autorităților publice determinate de starea de urgență.

Ce valoare are stimulentul de inserție

Valoarea stimulentului de inserție pentru persoanele care se întorc la serviciu înainte ca bebelușul să împlinească 6 luni este de 1500 lei, iar valoarea stimulentului de inserție pentru cei care se întorc la job după ce copilul împlinește 6 luni va fi de 650 de lei.

Documente necesare

Stimulentul de inserție se obține doar la cerere. Pentru a putea intra în posesia acestuia, este nevoie de următoarele documente:

  • Copie si original după certificatul de naștere al copilului;
  • Copii si originale după actele de identitate ale părinților;
  • Copie si original după certificatul de căsătorie (daca este cazul);
  • Pentru copiii adoptați sau în plasament – acte care dovedesc calitatea solicitantului și relația pe care o are cu cel mic;
  • Adeverință de venit;
  • Dovada reluării activitații (primită de la angajator);
  • Acte care demonstrează că în ultimii 2 ani înainte de naștere, solicitantul a obținut un venit impozabil timp de cel puțin 12 luni;
  • Cerere – anexa la HG nr 449/2016.

Condițiile de acordare a stimulentului

Pentru a beneficia de stimulentul de inserție, trebuie îndeplinite următoarele condiții:

  • Să locuiești cu copilul/copiii pentru care ceri stimulent și să te ocupi de creșterea și îngrijirea acestuia/acestora;
  • Să ai domiciliul stabil sau reședința legala in Romania;
  • Să fi realizat venituri impozabile pe o perioada de 12 luni în ultimii 2 ani înainte de naștere/adopție/tutela/luare in plasament. In caz contrar, poți beneficia de stimulent de inserție daca poți dovedi ca ai beneficiat de indemnizație de șomaj, concediu de sănătate, ajutor social sau pensie de invaliditate.

Stimulentul de inserție nu se acordă pe perioada concediului de maternitate ( pre și post natal – 126 de zile).
Sursa articol: mmuncii.ro

Sursa foto: Canva


Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

63 thoughts on “Stimulentul de inserție. Ce trebuie să știm

  1. Bocanel Viorica a spus:

    Și dacă soțul are stimulent de inserție 650, și merge la muncă încă de la depunerea dosarului, i se mărește și lui stimulentul, sau rămâne la 650? Bebelușa are 8️⃣ Luni.

    • Clara a spus:

      Pe data de 25.04 mi am dat demisia de la vechiul loc de munca .. iar pe data de 01.06 mi se face contract la noul loc de munca. Întrebarea este .. mai deneficiez de stimulent?

  2. Claudia a spus:

    Anul trecut în mai am fost dată în șomaj și eram cu stimulent de inserție, dar în momentul în care am întrat în șomaj mi sa suspendat stimulentul.

  3. Daniela a spus:

    Buna ziua! Am revenit la munca pe 1 iunie 2021, cu 65 zile inainte de a face copilul 2 ani. Sotul meu nu a beneficiat de luna tatalui. Voi primi stimulent pe luna iunie sau doar din iulie incepand? Multumesc

  4. Irina a spus:

    Buna ziua,
    Copilul meu împlinește 2 ani pe 18 februarie, tatăl v a lua concediul cuvenit (adica luna tatalui), însă eu cand trebuie sa ma întorc la serviciu? Am înțeles cu cererea către angajator, se face cu 30 zile înainte, însă nu sunt lămurită cand fizic trebuie sa ma întorc.

  5. Suliciu Marinela a spus:

    Buna ziua. Pe 7 aprilie bebele meu implineste 2 ani. Acum am indemnizatie, beneficiez de stimulent de insertie daca vreau sa imi cresc copilu in continuare si nu incep munca?

  6. Crisan Anca a spus:

    Buan ziua!
    Nu sunt lamurita deloc cu intoarcerea la servici. Fetita face 2 ani pe 03.02.2023. Sotul NU isi ia luna tatalui.
    Eu cand ma pot intoarce la servici dupa noua lege si cand pot depune actele pentru stimulent?
    P.s daca sunt la munca sa intreb asta imi zic ca cu minim 60 zile

  7. Cristina Marin a spus:

    Bună, situația ta este și cea în care am fost eu înainte de a ma întoarce la serviciu.
    Indemnizația o primești pana la 1 an și 11 luni ai copilului. O luna este în plus dacă tatăl își ia dreptul.
    În cazul tau( ca și al meu), tatăl nu își ia luna tatălui sunt 2 variante:

    1. Te întorci când fetița face 2 ani și 1 zi( 04.02.2023, dar în ultima luna înainte de întoarcerea la serviciu nu vei avea niciun venit)-varianta pe care eu am ales-o.

    2. Te întorci când cea mică are 1 an și 11 luni pentru a nu rămâne fără venit 1 lună.

    În ambele cazuri primești stimulent de inserţie după ce se reactivează contractul de muncă și primești adeverința de reîntoarcere la serviciu.

  8. Mocanu Ana Maria a spus:

    Bună ziua
    Dacă tatăl intra în paternitate deoarece eu nu mai beneficiez,după o luna de zile își reia activitatea la servici,beneficiază de stimulentul de 1500 lei?
    Mulțumesc pentru eventualul răspuns!

  9. Cristina Marin a spus:

    Bună, trebuie sa mergi la serviciul actual pentru demisie în ziua în care ar trebui sa revii la serviciu și a doua zi să începi la noul loc de muncă.

  10. Marta a spus:

    Bună! Se poate primi stimulent de insertie pentru 2 copii deodata?Eu am un băiețel care va împlini 2 ani în 29 august 2022, și un bebeluș născut pe 23 mai 2022.Daca ma întorc la locul de munca, pot primi ptr amandoi și când ar trebui sa ma reîntorc la servici?Mulțumesc anticipat!

  11. Madalina a spus:

    Buna ziua. Copilul face 2ani pe 4 septembrie si vreau sa ma întorc la munca începând cu 5septembrie. Cand se depun actele pentru stimulentul de inserție? Sunt niște date limita? Mulțumesc!

  12. Alexandra a spus:

    Fetita mea împlinește 2 ani le 24 Martie. Spuneti mi, va rog, s a schimbat ceva? Cand ar trebui sa revin la serviciu? Tatăl nu si va lua concediu ca nu are cum. Stiu ca nu voi avea venit cele 2 luni pana ce copilul face 2 ani.

  13. Alexandra a spus:

    Bună ziua! Sunt într-o situație în care nu stiu exact cum anume trebuie sa procedez….de aceea as avea rugămintea să mă ajutați cu câteva sfaturi! Sunt in concediu de creștere copil și acesta urmează să facă 2 ani in 6.06.2023. Din păcate pe perioada concediului contractul meu de munca s-a încheiat. De aceea as vrea să va întreb de când ar trebui să încep un alt job pentru a putea beneficia si eu de indemnizația de inserție?

  14. Cristina Marin a spus:

    Buna, pentru a beneficia de stimulent, ar trebui sa începi serviciul după ce termini concediul de creștere al copilului. Fix a doua zi. Apoi ai la dispoziție 30 de zile pentru a aplica pentru stimulent.

  15. Oana a spus:

    Buna ziua!
    Momentan beneficiez de stimulentul de insertie de 650 lei, pana i 1 august, cand fetita mea va imlpini 3 ani. Intrebarea mea este: Maine va ultima zi de munca la jobul actual si de poimaine incep in alta parte. Afecteaza cu ceva acest lucru stimulentul? Trebuie sa prezint ceva acte sau voi fi platita in continuare fara nicio problema avand in vedere ca nu este cu intrerupere? Multumesc!!

  16. Cristina Marin a spus:

    Buna, nu afectează cu nimic stimulentul de inserție faptul ca ai schimbat locul de munca. Vei beneficia in continuare și nu este nevoie sa anunți undeva. Sănătate multă!

  17. Chirila a spus:

    Buna. Ma puteti ajuta si pe mn . Daca sotul beneficiaza de stimulentul de insertie pentru bebelus eu pot sa ma angajez tot pentru bebelusul nostru care este bolnav si are drept de insotitor si tata in continuare sa isi pastreze acel stimulent

  18. Cristina Marin a spus:

    Buna, legea spune că pentru a beneficia de stimulent de inserție mama(sau parintele care a depus dosarul)trebuie să aibă venituri impozabile. Asta înseamnă că nu impacteaza cu nimic dacă schimbați jobul sau angajatorul. Pierdeți stimulentul dacă nu mai lucrați doar. Și din păcate nu se poate transfera.

  19. Adriana a spus:

    Buna ziua,daca mamá Ia prenatal si post natal, se poate apoi sa depuna tatal pentru stimulent de insertie cu contiuarea serviciului,in loc de indemnizatie ?

    • diana a spus:

      buna ziua copilul meu face doi ani pe 14 martie si asi vrea sa ma intorc la munca cu doua luni mai devreme ce acte imi trebuie sa mai iau 6 luni

  20. diana a spus:

    buna ziua copilul meu face doi ani pe 14 martie si asi vrea sa ma intorc la munca cu doua luni mai devreme ce acte imi trebuie sa mai iau 6 luni

  21. Pingback: Luna tatălui se dublează oficial, dar intră in vigoare și alte modificări

  22. Laura Chiriac a spus:

    Buna ! Eu nu sunt lămurită cu un lucru dacă mă poți ajuta ? Dacă tatăl se încadrează și își depune pentru lunile aferente lui când ar trebui să depună actele și când ar trebui eu că mama sa depun pentru stimulent? Mulțumesc!

  23. Popovici Alina a spus:

    Am si eu o nelămurire. Am revenit la munca in august din concediul de crestștere copil dar sunt însărcinată cu al doilea si voi naște in Decembrie. Tot atunci voi intra in concediu de maternitate. Si apoi iar in concediu de creștere. Va trebui sa dau înapoi banii pt stimulent pe care i-am primit înapoi?

    • admin a spus:

      Înainte De a intra in prenatal anunța sa oprească plata stimulentului. Dacă nu anunți, și Primești stimulent când esti in prenatal/postnatal, va trebui sa dai banii înapoi

  24. Fita Ene Daiana a spus:

    Bună seara. Am o întrebare la dumneavoastră va rog frumos,am rămas acasă în concediu de risc maternal de la 4 luni de sarcina,am luat bani în tot acest timp iar după ce am depus actele pt indemnizatie am luat și pe aceasta,acum pe 17 mai trebuie sa ma întorc la munca,în iunie fiind luna tatalui(el nu vrea sa stea acasă,trebuie și chestia asta depusa la dosarul pt stimulent inserție?) Am fost la primărie secretara nu a știut sa îmi răspundă,se pune luna tatălui? Adică pt a beneficia de stimulent trebuie sa merg acum pe 17 aprilie la munca? Sau beneficiez de stimulent și dacă ma introc pe 17 mai? Și o alta chestie secretara de la primărie mi-a dat ceva sa complectez,sa duc adeverinta de la medicul de familie precum ca am beneficiat de concediu prenatal,postnatal și de la servici mi a zis de stagiul de cotizare ,iar secretara de la munca a zis ca nu trebuie stagiu de cotizare decât dacă îmi Achim locul de munca,întrebarea mea este trebuie stagiu de cotizare sau nu? Va mulțumesc din suflet!

  25. Ionela Dizi a spus:

    Bună! Copilul meu este născut pe data de 31 octombrie 2022. Se aplica dublarea lunii tatalui în cazul de fata ?
    Sotul lucrează,însă nu dorește sa își ia acea luna a tatălui. Așadar când ar trebui sa încep, pentru a putea beneficia de acest stimulent de inserție ? Multumesc frumos !

    • admin a spus:

      Dublarea lunii tatălui a intrat în vigoare începând cu 19 septembrie 2023.
      Pentru a primi stimulentul de inserție nu este nevoie să revii la o anumită dată, ci doar până cel mic face 3 ani

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian