Incontinența urinară după sarcină: cum te pot ajuta bilele Kegel?

Incontinența urinară după sarcină este o problemă comună pentru multe mămici. Această afecțiune poate apărea datorită slăbirii mușchilor pelvieni în timpul sarcinii și a travaliului. Cu toate acestea, există soluții eficiente pentru a gestiona și trata această problemă, iar exercițiile Kegel și bilele Kegel sunt două resurse valoroase în această luptă.

Ce este incontinența urinară după sarcină?

Incontinența urinară este caracterizată prin pierderea involuntară a urinei. După sarcină, mușchii pelvieni pot fi slăbiți și întinși, ceea ce duce la dificultăți în menținerea controlului urinar. Incontinența urinară poate varia de la pierderi minore de urină până la episoade mai grave, care pot afecta calitatea vieții.

Factorii de risc pentru incontinența urinară după sarcină

Deci, care sunt factorii care contribuie la acest „incident de necontrol”? Ei bine, avem câțiva suspecți obișnuiți:

 • Sarcina multiplă: Dacă ai fost norocoasă să ai mai mulți bebeluși în același timp, acesta poate fi un factor de risc.
 • Greutatea copilului: Bebelușii mari pot face o treabă mai grea pentru mușchii pelvieni în timpul travaliului.
 • Nașterea naturală: Nașterea vaginală poate pune mai multă presiune pe acei mușchi decât cezariana.

Exercițiile Kegel și beneficiile lor

Dar acum hai să trecem la partea bună a povestirii – exercițiile Kegel și cum acestea pot ajuta în lupta împotriva incontinenței urinare.

 1. Îmbunătățirea controlului urinar: Exercițiile Kegel sunt ca un antrenament pentru mușchii pelvieni, ajutându-i să-și revină și să-și recapete forța. Acest lucru se traduce într-un control mai bun al vezicii urinare.
 2. Recuperare postpartum: După naștere, corpul tău trece printr-o perioadă de recuperare. Exercițiile Kegel pot face ca această perioadă să fie mai scurtă și mai eficientă.
 3. Creșterea plăcerii sexuale: Ei bine, nu este doar despre controlul urinar. Mușchii pelvieni mai puternici pot face și experiența ta sexuală mai plăcută.
 4. Prevenirea prolapsului genital: Cu mușchii pelvieni bine antrenați, riști mai puțin să te confrunți cu probleme legate de prolapsul genital, care poate apărea în unele cazuri.

Bilele Kegel: un ajutor suplimentar

Ah, da, să nu uităm de bilele Kegel! Aceste mici dispozitive sunt ca niște „asistenți” de încredere în timpul exercițiilor Kegel. Ele adaugă o provocare plăcută și pot face antrenamentul mai interesant.

 • Încurajarea contractării mușchilor: Bilele Kegel adaugă o rezistență suplimentară în timpul exercițiilor, ceea ce le face mai eficiente.
 • Monitorizarea progresului: Unele bile Kegel sunt chiar „tehnologizate” și pot să-ți monitorizeze progresul. Ce gadgeturi moderne, nu-i așa?
 • Creșterea motivației: Utilizarea acestor bile poate face exercițiile Kegel mai distractive și poate menține motivația sus.

Numele „exerciții Kegel” și „bile Kegel” provin de la medicul american Arnold Kegel, care a dezvoltat aceste metode în anii 1940 pentru a ajuta femeile să își îmbunătățească controlul musculaturii pelviene și să gestioneze problemele legate de incontinența urinară.

Cum să începi cu exercițiile Kegel și Bilele Kegel

Deci, cum să intri în acțiune?

 1. Identificarea mușchilor corecți: Pentru început, încearcă să oprești fluxul de urină în timpul urinării. Acei mușchi pe care îi folosești sunt mușchii Kegel.
 2. Exerciții regulate: Contractează mușchii Kegel timp de 5 secunde, apoi eliberează timp de 5 secunde. Repetă de 10-15 ori de 2-3 ori pe zi.
 3. Utilizarea Bilelor Kegel: Dacă alegi să folosești bile Kegel, asigură-te că urmezi instrucțiunile și începe cu cele ușoare. Le poți „upgrade”-a pe măsură ce mușchii tăi devin mai puternici.

Utilizarea corectă a bilelor Kegel

Haideți să vorbim despre modul corect de a utiliza bilele Kegel pentru a amplifica efectele acestor exerciții.

1. Alege bilele potrivite: Bilele Kegel vin în diferite dimensiuni și greutăți. Dacă ești la început, este recomandat să alegi bile mai ușoare și să treci la cele mai grele pe măsură ce mușchii pelvieni se întăresc. În plus, asigură-te că bilele sunt făcute din materiale sigure pentru corp, cum ar fi siliconul sau plasticul medical.

2. Curățenie și igienă: Înainte și după utilizare, spală-ți bine mâinile și curăță bilele cu apă caldă și săpun sau cu un produs special pentru igiena acestora. Igiena este esențială pentru prevenirea infecțiilor.

3. Lubrifiere (opțional): Pentru o introducere mai confortabilă, poți utiliza lubrifiant pe bază de apă. Acesta poate facilita inserarea bilelor și reduce disconfortul.

4. Poziționare corectă: Încearcă să stai într-o poziție confortabilă, cum ar fi așezată sau întinsă pe spate cu genunchii ușor îndoiți. Cu mâinile curate, introdu bilele Kegel în vagin. Asigură-te că sunt plasate în mod confortabil și că le poți îndepărta ușor ulterior.

5. Exerciții periodice: După ce ai introdus bilele Kegel, încearcă să îți contractezi mușchii pelvieni pentru a le menține în interior. Poți începe cu sesiuni de 15-20 de minute pe zi și să le crești treptat pe măsură ce te simți mai confortabilă. Este important să ai răbdare și să nu exagerezi.

6. Eliberare și relaxare: După ce ai încheiat exercițiile, îndepărtează cu grijă bilele Kegel și relaxează-te. Poți folosi firul atașat sau manșonul de extragere pentru a le scoate ușor.

7. Perseverență: Rezultatele nu vor apărea peste noapte, așa că fii perseverentă. Cu timpul, vei observa îmbunătățiri în controlul urinar și în tonusul muscular pelvian.

Prin utilizarea corectă a bilelor Kegel în combinație cu exercițiile Kegel regulate, poți maximiza beneficiile pentru întărirea mușchilor pelvieni și pentru gestionarea incontinenței urinare. Dacă ești nesigură cu privire la modul de utilizare sau ai întrebări suplimentare, consultă un medic sfaturi personalizate.

Așadar, draga mea mamă care se luptă cu această provocare, ești pe calea cea bună spre control și recuperare. Cu răbdare și practică, vei observa rezultatele dorite. Continuă să fii consecventă și să ai grijă de sănătatea ta pelviană!

Surse:

Effect of Kegel Exercises on the Management of Female Stress Urinary Incontinence: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials

Prenatal and Postpartum Experience, Knowledge and Engagement with Kegels: A Longitudinal, Prospective, Multisite Study


Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian