Dragă proaspătă sau viitoare mamă, este timpul să discutăm despre un subiect important și adesea plin de întrebări: importanța folosirii metodelor contraceptive după naștere și când poți să-ți reiei viața sexuală după naștere?
Poate părea o întrebare jenantă sau chiar confuză, dar nu-ți face griji, dr. Ana Maria Mihai, medic ginecolog este aici pentru a desluși această dilemă.
Știm că după sarcină și naștere, te bucuri de momentele minunate alături de micuții tăi, dar întrebarea despre când poți reveni la intimitatea cu partenerul tău poate apărea în mintea ta. Așa că stai confortabil și pregătește-te să explorezi acest subiect cu noi, într-un mod deschis și informativ.
Cât de curând după naștere pot rămâne femeile însărcinate?
Teoretic este posibil chiar din primele săptămâni, totuși trebuie respectat intervalul de 6 săptămâni postpartum în care contactul sexual nu este recomandat. O atenție deosebită trebuie să aibă femeile care alăptează și de multe ori se bazează pe faptul că nu vor avea ovulație dacă nu au menstruație, ceea ce este greșit. Pe perioada alăptării se recomandă să se folosească contracepție.
La cât timp după naștere se poate relua activitatea sexuală?
Un interval general valabil este cel de 6 săptămâni postpartum, moment în care femeia iese din perioada de lăuzie. Totuși, dacă la consultul de 6 săptămâni medicul îi recomandă în continuare repaus, din diferite motive precum cicatrizarea plăgii, infecții, etc, acesta trebuie respectat.
Putem rămâne însărcinate dacă nu a revenit încă menstruația?
Da. Ovulația apare înainte de prima menstruație, deci se poate obține o sarcină înainte de prima menstruație.
Putem rămâne însărcinate dacă alăptăm?
Da. Femeile care alăptează de multe ori se bazează pe faptul că nu vor avea ovulație dacă nu au menstruație, ceea ce este greșit. Pe perioada alăptării se recomandă să se folosească contracepție.
Când mergem la medic pentru a discuta despre metodele contraceptive?
De obicei această discuție are loc la consultul de 6 săptămâni postpartum, deoarece până atunci contactul sexual nu este recomandat. Acest lucru se datorează procesului de cicatrizare și vindecare, a riscului crescut de infecții, a sensibilității crescute în această perioadă în zona pelvină.
Chiar și după această perioadă, în primul an postpartum aproximativ 70% dintre femei acuză durere sau disconfort în timpul contactului sexual. După acest interval procentul începe să scadă, dar sunt și persoane la care persistă în timp. Din fericire există soluții neinvazive pentru ele, precum terapia regenerativă PRP, cu care am obținut rezultate extraordinare la pacientele mele.
Ce metode contraceptive ce pot fi utilizate după naștere. Dar în alăptare?
Contraceptivele orale combinate (ce conțin atât progesteron cât și estrogen) nu se recomandă în alăptare, din cauza „crizei estrogenice” care poate să apară la bebeluș, din cauza aportului exogen de estrogen. Se pot administra, în schimb, contraceptive pe bază de progestogen (fără estrogen).
O metodă chiar mai eficientă decât contraceptivele orale, o reprezintă steriletul, care oferă contracepție pentru 3-5 ani (totuși poate fi extras oricând). Înainte de montarea steriletului este necesar să facem testul Babeș-Papanicolau și testarea secreției vaginale, pentru a exclude o leziune cervicală sau o infecție (care trebuie să fie tratate înainte de montarea steriletului).
Alte metode ar fi prezervativul, implantul cu progestogen, inelul contraceptiv, spermicidele, difragma contraceptivă. Metoda calendarului are o eficiență foarte slabă în general, dar cu atât mai slabă în cazul unei femei aflate în perioada postpartum, când ovulația poate varia foarte mult.
De ce este important ca o proaspătă mămică să folosească metode de contracepție?
Este foarte important pentru că, pentru o perioadă variabilă de la caz la caz, corpul nu este pregătit pentru o nouă sarcină și naștere. O sarcină obținută foarte aproape de ultima naștere prezintă riscuri mai mari de naștere prematură, greutate mică a fătului la naștere, complicații pe timpul sarcinii, etc.
Ideal este să încheiem procesul de alăptare înainte de o nouă sarcină.
În cazul unei nașteri prin operație cezariană, se recomandă un interval de minim 1-2 ani până la următoarea sarcină, din cauza riscului de ruptură uterină (uterul având o cicatrice în urma cezarienei) în cursul următoarei sarcini și nașteri.
După o naștere naturală, deși sarcina poate fi obținută din primele săptămâni postpartum, recomand un interval de cel puțin un an, pentru a-i permite corpului să se refacă total și să își refacă toate depozitele.
Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.