Analize și investigații după naștere: Ce trebuie să știi

Analize și investigații după naștere: Ce trebuie să știi

Am născut. Acum ce urmează?

După aventura nemaipomenită a nașterii, vine perioada postpartum cu tot cu schimbările și provocările ei. Pe lângă îngrijirea bebelușului, nu trebuie să uităm să avem grijă de noi. Iar vizita la medic după naștere este obligatorie. Este momentul să vorbim despre investigații și analize după naștere, menite să ne spună că totul e în regulă, sau să tragă semnalul de alarmă în caz contrar.

Deci, când e momentul pentru primul check-up ginecologic? Și ce ne așteaptă în acest periplu medical? Ne va povesti dr. Ana-Maria Mihai, Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie pe care o găsim la clinica Regina Maria, dar și Centrul Medical Sofimar.

Când se programează primul control ginecologic după nașterea 
naturală? Dar după cezariană?

În cazul nașterii prin operație cezariana, dar și în cazul nașterii naturale, dacă s-a efectuat epiziotomie/epiziorafie, se recomandă suprimarea/scoaterea firelor de sutură la 7-14 zile postpartum. Acesta este un moment foarte bun pentru a verifica și starea sânilor în procesul de alăptare, daca sunt goliți corespunzător sau dacă au tendință la angorjare și risc de a dezvolta complicații, precum un abces mamar, febra sânului, etc.
Exceptând această vizita, primul control propriu-zis are loc la 6 săptămâni postpartum, atunci când se încheie perioada de lăuzie.

Ce analize și investigații presupune primul control după naștere?

Se începe bineînțeles cu o discuție despre modificările care au apărut și eventuale simptome existente. Urmează consultul ginecologic în care se examinează integritatea și cicatrizarea plăgilor, dacă acestea există, retracția uterului prin consult și ecografie transvaginală (ar trebui la acest moment să revină la dimensiunile dinaintea sarcinii, iar ecografic putem exclude persistența unor resturi placentare sau cheaguri sanguine), persistența lohiilor (care la acest moment nu ar trebui să mai fie prezente), se recoltează probe din secreția vaginală (mai ales dacă există simptome precum prurit, usturime, modificarea culorii sau a mirosului), se examinează sânii.

La acest moment nu se recomandă alte analize de rutină, ci doar dacă există un motiv aparte (dacă a existat anemie în sarcină sau la externarea din spital după naștere, dacă au existat complicații în sarcină precum diabetul gestațional, hipertensiunea indusă de sarcină, etc).

La ce interval ar trebui să mergem la medic în primele luni după naștere?

La 3-6 luni de la naștere se recomandă efectuarea citologiei Babeș-Papanicolau (mai devreme de 3 luni încă sunt modificări fiziologice la nivelul colului care pot duce la un rezultat fals pozitiv pentru leziuni), testarea secreției vaginale, un set de analize uzuale (de sânge și urină) și o ecografie transvaginală.

De ce este important să facem o vizită la medicul ginecolog după
naștere?

În timpul sarcinii, corpul femeii trece prin multe modificări fiziologice (și uneori patologice), care dispar treptat în perioada de recuperare postpartum. Pe lângă asta, apar alte modificări, în mare parte legate de procesul de alăptare, care pot să inducă o oarecare anxietate proaspetei mame. Este foarte important să urmărim acest proces, să o asigurăm că totul decurge normal, să o sfătuim în ceea ce privește alăptarea și fenomenele prin care trece corpul ei la acel moment, și, mai ales, să diagnosticăm rapid eventualele complicații care pot să apară la acest moment.

Ce afecțiuni pot apărea în perioada postpartum?

Una dintre cele mai frecvente complicații postpartum este infecția – endometrita postpartum – care prezintă simptome precum dureri pelvine, febră, lohii modificate (miros, culoare).

De asemenea poate să apară și o sângerare anormală (cu sânge roșu-viu, nu maroniu-rozaliu ca în cazul lohiilor normale, și într-o cantitate mai mare) cauzată de relaxarea uterină (uterul nu reușește să realizeze o retracție eficientă).

Acesta este și motivul pentru care multe femei primesc în primele zile postpartum maleat de ergometrina, pentru că ajută uterul să se contracte și să elimine eventualele cheaguri care se mai formează după naștere (în momentul în care se elimină placenta, care era conectată de pereții uterini prin vase de sânge, aceste vase pot rămâne deschise și pot sângera dacă uterul nu are contracții eficiente).


O altă complicație frecventă este „febra laptelui”, de care toată lumea a auzit probabil. Este foarte important pentru proaspetele mame să știe că sânii trebuie să fie goliți la fiecare 3 ore, indiferent dacă bebelușul suge eficient sau nu. O pompă manuală sau electrică ajută foarte mult, dar se poate face și golirea manuală a sânilor, mai puțin eficientă totuși. Dacă sânii devin foarte angorjați (tari), calzi și roșii trebuie urgent să mergeți la un consult. Uneori aceste simptome apar la un singur sân, într-o zonă localizată, ceea ce sugerează că, cel mai probabil, este vorba de un abces mamar. Dacă nu este tratat medicamentos la timp (și gheața local, după golirea sânilor, ajută foarte mult) abcesul poate fistuliza sau infecția se poate răspândi.

După cât timp reapare ciclul menstrual?

În cazul unei femei care nu alăptează, în general, prima menstruație apare la 4-6 săptămâni de la naștere. Pe perioada alăptării, în schimb, lucrurile variază foarte mult, putând să apară chiar și după câteva luni și să fie foarte neregulată. În acest caz există totuși posibilitatea de a obține o sarcină, așadar se recomandă contracepție, mai ales după nașterea prin operație cezariană, când se recomandă un interval de minim 1-2 ani până la următoarea sarcină.

După cât timp corpul este pregătit pentru o nouă sarcină?

Ideal este să încheiem procesul de alăptare înainte de o nouă sarcină.
În cazul unei nașteri prin operație cezariană, se recomandă un interval de minim 1-2 ani până la următoarea sarcină, din cauza riscului de ruptură uterină (uterul având o cicatrice în urma cezarienei) în cursul următoarei sarcini și nașteri.
După o naștere naturală, deși sarcina poate fi obținută din primele săptămâni postpartum, recomand un interval de cel puțin un an, pentru a-i permite corpului să se refacă total și să își refacă toate depozitele.


Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

6 comentarii la “Analize și investigații după naștere: Ce trebuie să știi

  1. Pingback: Incontinența urinară după sarcină: cum te pot ajuta bilele Kegel?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian