În drumul nostru ca părinți, una dintre cele mai mari provocări este adaptarea copilului la creșă/grădiniță. O experiență care poate fi stresantă atât pentru cei mici, cât și pentru noi, părinții. Dar nu-ți fă griji, toți trecem prin asta și putem face această tranziție mai ușoară.
Când Vladimir avea doi ani, am simțit cu toții teama și incertitudinea primei zile de creșă. Dar am învățat că adaptarea treptată este cheia succesului. În curând va urma și Arina. Hai să discutăm mai multe despre acest lucru. Mai jos vă ofer 4 sfaturi pentru o adaptare mai ușoară la creșă/grădiniță.
Adaptarea treptată la grădiniță: cheia succesului
Unul dintre cele mai importante sfaturi pe care le pot oferi este să optezi pentru o adaptare treptată la creșă sau grădiniță. În prima zi, poate fi copleșitor atât pentru copil, cât și pentru tine să îl lași acolo pentru întreaga zi. Am început cu câte 30-40 de minute pe zi, crescând treptat perioada petrecută la creșă.
A ajutat mult faptul că grupa lui Vladi iese în fiecare zi în parc, așa că în primele zile mergeam acolo cu el. Se mai ducea la copii sau la doamna educatoare, mai venea la noi și tot așa. Apoi am crescut timpul, noi îl așteptam în curte cât timp el era în clasă. Venea la noi, apoi intra iar, până când doamna educatoare ne-a spus că e pregătit să rămână fără noi. Vladimir, copil crescut în pandemie, care a stat doar cu noi acasă.
Nu aș fi putut să îl las plângând și să plec. În plus, am revenit la serviciu doar după ce adaptarea lui a fost completă.
Atunci când părinții permit celor mici să aibă un control mai mare asupra modului în care se desprind de ei, aceștia pot dezvolta un sentiment de siguranță și încredere. Posibilitatea de a ieși la părinte atunci când simt nevoia le oferă un sprijin emoțional crucial în timpul acestei tranziții.
Dar să nu uităm că fiecare copil este unic, iar fiecare proces de adaptare poate fi diferit. Este important să fim deschiși și empatici față de nevoile specifice ale fiecărui copil și să le oferim sprijinul de care au nevoie pentru a face această tranziție într-un mod sănătos și pozitiv.
Copiii au dreptul prin lege la 10 zile lucrătoare de acomodare treptată
Conform HG nr. 566/2022 Metodologia de funcționare a creșelor prevede la articolul 10 alineatul (1) „Copilul are dreptul la o perioadă de acomodare de 10 zile lucrătoare, în care părintele sau reprezentantul legal al acestuia îl însoțește pe copil la creșă, în vederea integrării acestuia în grupa de copii.„.
Acest drept este valabil pentru toate tipurile de creșe și unități de educație timpurie antepreșcolară, indiferent dacă sunt publice sau private.
Dacă nu sunt respectate cele 10 zile de acomodare, creșa sau unitatea de educație timpurie antepreșcolară poate fi sancționată contravențional cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, conform articolului 23 alineatul (1) litera c) din Metodologia de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară. De asemenea, poate fi dispusă suspendarea temporară sau definitivă a autorizației de funcționare, conform articolului 23 alineatul (2) din aceeași metodologie.
Nu este specificat în lege că părintele are dreptul să stea în clasă cu copilul. Cred că nici măcar la privat nu se poate mereu asta. Și nici nu ar trebui. Motivul este că ceilalți copii care deja sunt acomodați, pot avea o regresie și să își dorească ca și mama/tatăl lor să fie prezent.
Alăptarea și creșa: un echilibru posibil
Dacă ești o mamă care alăptează, poți continua să oferi lapte matern chiar și după ce copilul începe creșa. Nu trebuie să te gândești că la începerea colectivității automat copilul trebuie să fie înțărcat.
Vladimir avea 2 ani când a început creșa, încă alăptat. Abia la 2 ani și 5 luni l-am înțărcat treptat, am povestit aici. Dar nu a fost nicio problemă. Adormea cu ceilalți copii la somn, mângâiat pe spate. Îi mai ofeream sân doar dimineața și seara/noaptea.
Rolul cărților în adaptarea la creșă
Rolul cărților în adaptarea la creșă sau grădiniță este unul extrem de valoros. Ele au rolul de a familiariza copilul cu mediul și activitățile de la creșă, de a-i stimula curiozitatea și imaginația, de a-i dezvolta abilități sociale și emoționale, de a-i oferi modele pozitive și soluții la posibile probleme.
De asemenea, cărțile pot ajuta și părinții să înțeleagă mai bine nevoile și trăirile celui mic, să comunicați eficient cu el și să-l sprijiniți în acest proces de tranziție.
Noi i-am citit lui Vladi cărți despre grădiniță cu câteva luni înainte de a începe colectivitatea. Asta l-a ajutat să se familiarizeze cu diversele activități care se întâmplă la grădiniță.
Mai jos, vă las câteva recomandări.
Micul Noi la grădiniță
Micul Noi la grădiniță povestește despre Carol, un copil nou la grădinița „Bondarii Fericiți”. Cartea explorează cum se adaptează Carol la noul mediu și își face prieteni cu ajutorul micului Noi, o creatură prietenoasă care reprezintă sentimentul de apartenență și cooperare.
Doamna Educatoare se poartă ciudat
Doamna Educatoare se poartă ciudat povestește despre aventurile unui grup de copii de la grădiniță care observă că doamna lor educatoare se comportă ciudat. Ei încearcă să afle ce are și cum o pot ajuta. Cartea este o poveste plină de umor și sensibilitate, care îi învață pe copii despre empatie, prietenie și rezolvarea problemelor.
Mia are picioarele răcite
Cartea povestește despre Mia, o fetiță care iubește să danseze și să se joace cu prietenii ei la grădiniță. Într-o zi, simte o durere în picioare și află că are febră reumatică. Ea trebuie să stea la pat mult timp și să ia medicamente. Cartea arată cum se descurcă Mia cu boala ei și cum o susțin prietenii și familia ei. Cartea este o poveste plină de optimism, curaj și afecțiune, care îi învață pe copii despre importanța sănătății, a îngrijirii de sine și a solidarității.
Grădinița pentru totdeauna
Cartea este un ghid pentru părinții care se pregătesc pentru intrarea copiilor la grădiniță, cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări și dileme care pot apărea. Cartea se bazează pe experiența și formarea autoarei în educație și psihologie, precum și pe principiile Comunicării Nonviolente.
Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Foarte bune sfaturile, mulțumim!
Super interesante sfaturile.Multumim 😘
Foarte folositoare informatiile , fetita mea are 1 an jumate si la anul va merge la cresa, am foarte mari emotii deoarece e foarte atasata de mine
Adaptarea treptată este cheia, și să ii povestești din timp de asta. Ajută să ii citești despre grădinița ca parte a rutinei. Succes!
Sfaturi foarte utile. Mulțumim!
Bine de știut toate aceste lucruri, sunt de folos.
Informatii foarte utile,multumim.
Informații foarte utile …mulțumim frumos
Mulțumesc pentru sfaturi, noi am întrat în grupa mica anul asta! 🥰🥰🥰
Mulțumim pt sfaturi!
Foarte adevărat și interesant acest articol
Multumesc pentru informatii
Foarte bun acest articol
Va multumesc mult py aceste sfaturi ma vor ajuta cu baietelul la gradinita
Multumesc pentru informatii,foarte utile !
Mulțumesc pentru sfaturi.Sunt sfaturi utile în viață.
Foarte frumos ,mulțumesc pentru sfaturi 🙏toate cele bune
Sfaturi foarte utile mulțumim ❤️❤️❤️
foarte bune sfaturile si utile pentru toate mamicile
Foarte utile sfaturile pentru părinți! Este o perioada dificila pentru majoritatea.
Foarte bune sfaturi
Mulțumim din suflet 🥰
Sfaturi utile , multumim
Sfaturi foarte interesante mai ales ca noi suntem grupa mica la gradinita. 🤗🤗
Sfaturile sunt de mare ajutor si cartile sunt interesante
Ce articol fain! Si ce carti minunate sunt la recomandari! Multumim mult! Ne e de mare ajutor ca cea muca urmeaza sa intre in gradinita
foarte frumoase carticele sint minunate
Super sfaturi,foarte interesante
Sfaturi utile!
Mulțumim pentru sfaturile utile,acum la început de an scolar.Succes!
Pingback: Top 10 cărți de parenting pentru mame | Mama lui Vladimir