7 mituri în sarcină

Fiind deja la a doua sarcină, am auzit și aflat despre multe mituri în sarcină pe parcursul lor. Multe dintre ele sunt preluate de la bunicile sau mamele noastre, care nu aveau acces la toate informațiile pe care le avem noi acum.

Chiar și așa, toate aceste mituri aduc un stres în plus viitoarelor mămici, mai ales dacă nu știi ce este adevărat sau nu. Și cu siguranță nici hormonii sau emoțiile din sarcină nu ajută.

Mai jos am făcut o listă cu cele mai întâlnite mituri în sarcină de mine în ultimii 4 ani.

Să nu atingi pisici când ești însărcinată

Pisicile pot fi purtătoarele unei infecții cunoscute sub numele de toxoplasmoză, infecție ce poate cauza apariția de defecte congenitale la bebeluș. Dar doar dacă iei contact cu fecalele lor. Nu înseamnă că trebuie să renunți  la pisica pe care o ai de ceva timp după ce ai aflat că ești însărcinată. Doar evită să îi cureți tu litiera sau să folosești mănuși de unică folosință și să te speli bine mâini dacă nu are cine să facă acest lucru.

Trebuie să mănânci cât pentru doi

Cred că este cel mai des auzit mit în sarcină. În niciun caz nu este nevoie să mănânci mai mult decât înainte de sarcină. Gravidele așa își caută scuze dacă au mâncat prea mult. De fapt, este de ajuns să mănânci cu 300 de calorii mai mult, decât înainte de sarcină. Cel mai important este să ai o alimentație sănătoasă: să mâncați multe legume, fibre și fructe.

Un pahar de vin roșu pe zi menține nivelul hemoglobinei

Nu poate fi mai fals! În sarcină este interzis consumul de alcool!

Alcoolul ajunge direct în corpul bebelușului în concentrații mari prin fluxul sangvin, prin cordonul ombilical, până în placentă. Mai mult, consumul de băuturi alcoolice în sarcină poate crește riscul de apariție a defectelor congenitale la nivel neurologic și chiar fizic.

Arsuri la stomac? Bebe va avea mult păr

În mod sigur ai auzit afirmația, dacă ai arsuri la stomac în timpul sarcinii, bebelușul se va naște cu mult păr. Arsura la stomac apare în al 2-lea trimestru de sarcină, aproape la fiecare gravidă. Este cauzată de creșterea uterului și de presiunea fătului asupra stomacului.

Fără cumpărături pentru bebe înainte de naștere pentru că aduce ghinion

Nu trebuie sa dai curs superstițiilor si este foarte bine să te organizezi din timp ca sa nu intrați în panică după nașterea copilului că nu este nimic pregătit.
Eu am avut o listă cu necesarul bebelușului încă de la începutul sarcinii. Am mai adăugat pe parcurs, în funcție de ce informații mai aflam.

Vopsirea părului în sarcină afectează bebelușul

Este considerat de mulți ca ceva nerecomandat în timpul sarcinii. Totuși, experții consideră că nu este periculos.

 Asociația Americană pentru Sarcină susține că nu ar trebui să reprezinte o teama colorarea părului, deoarece o cantitate destul de mică de colorant vine în contact cu pielea mamei. Totuși ar fi recomandat să fie folosită vopsea fără amoniac (este posibil să îți fie rău de la miros).

Nu ar trebui să îmi fac manichiura cu gel

Sa îți pui unghii cu gel în sarcină este tentant datorită numeroaselor avantaje ale acestui tip de manichiură. Din fericire, acestea sunt permise femeilor însărcinate, întrucât nu există până în prezent nicio dovada că gelul UV ar putea avea efecte negative asupra bunei dezvoltări a sarcinii.

De asemenea, nu pot exista îngrijorări în privința utilizării unor lampi UV necesare pentru polimerizarea lacurilor si a gelurilor de unghii.

Radiația UV pe care o emite lampa este foarte mica si acționează doar asupra întăririi gelurilor, drept pentru care nu prezintă efecte negative asupra organismului. Dar totuși, aplica o cremă SPF 50+ pe piele înainte.

Eu personal am avut gel pe unghii până în ultima lună de sarcină, când l-am scos, ca să fiu pregătită pentru internare.

De ce am făcut asta?

În timpul nașterii, este posibil să fie nevoie să fie măsurat nivelul de saturație a oxigenului din sânge, ritmul cardiac și tensiunea arterială. Această măsurare se face cu un pulsoximetru.

Pentru a indica valorile corecte, acest aparat transmite o lumină prin unghie și măsoară cantitatea de lumină absorbită. Cu cât lumina absorbită va fi mai multă, cu atât nivelul de saturație a oxigenului din sânge este mai mare. Producătorii aparatelor menționează în instrucțiunile de utilizare a aparatelor că „oja și unghiile false pot provoca măsurători false”.

Mai mult decât atât, culoarea naturală a unghiei este și ea un indicator al stării de sănătate. Invinețirea unghiilor este un semn clar că nivelul de oxigen din sânge a scăzut periculos de mult.

Ce alte mituri în sarcină cunoașteți


Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

1 thoughts on “7 mituri în sarcină

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian