Alimentația gravidei în sarcină

Ce să mănânci în sarcină. Sfaturi de la dr. Anastasia Parnia

Alimentația în timpul sarcinii este un subiect de interes pentru majoritatea viitoarelor mămici. Ne dorim ca bebelușul să fie sănătos și să se dezvolte normal lucru care presupune că trebuie să avem grijă să ne hrănim corespunzător.

Alimentația gravidei este foarte importantă pentru a susține fizic si psihic mama, dar și pentru a îi oferi energie. De aceea alimentația trebuie să fie corectă, și pentru a nu acumula mai multe kilograme decât necesar, să dăm uitării expresia „să mănânci pentru doi”.

Dr. Anastasia Parnia mi-a răspuns la câteva întrebări despre alimentația gravidei și ce alimente sunt interzise în sarcină.

Câte kilograme este normal să acumuleze o femeie în timpul sarcinii?

În primul rând trebuie știut faptul că fiecare femeie este unică și reacționează diferit pe perioada sarcinii.

Schimbările hormonale ne influențează mult, inclusiv felul în care arătăm pe parcursul sarcinii și numărul de kg pe care îl acumulam.

Un număr prea mare de kg acumulate în sarcină poate genera o naștere complicată și poate duce la obezitate infantilă a copilului.

Un numar prea mic de kg al mamei poate duce la nașterea unui bebeluș prea mic, cu risc ridicat de a se îmbolnăvi ulterior și de a avea întârzieri în dezvoltarea fizică și mentală.

Trebuie să avem grijă să păstrăm un echilibru, să nu facem excese și să nu ne îndopăm cu gândul că mâncăm pentru doi, dar să ne permitem și un răsfăț ocazional care sa ne bucure.

Foarte important este să ne cântărim în fiecare săptămână pentru a vedea evoluția și pentru a ține sub control creșterea prea mare în greutate.

În primul trimestru, poți lua în greutate între 0,5 si 2 kilograme. În al doilea trimestru, vei lua în greutate puțin mai mult, undeva la 0,5 kilograme/săptămână. Același lucru se întâmplă și în ultimul trimestru. Vei acumula 0,5 kilograme/săptamână în ultimele luni de sarcină.

Numărul total de kg acumulate în sarcină considerat ca fiind în parametri normali depinde de greutatea mamei în momentul în care a rămas gravidă .

Pentru femeile subponderale (IMC < 18.5) se recomandă o creștere în greutate de 13-18 kg.

Pentru femeile normoponderale (IMC 18.5-24.9) se recomandă o creștere în greutate de 11-16 kg.

Pentru femeile cu obezitate (IMC >/= 30) se recomandă o creștere în greutate de 5-10 kg .

Cu ce se va modifica alimentația gravidei fața de regimul normal?

Alimentația gravidei nu se modifică foarte mult față de alimentația sănătoasă și corectă pe care trebuie să o urmăm în mod normal toți .

În primul rând trebuie să avem grijă la produsele cu carne crudă și la conserve, ouă crude sau insuficient preparate, fructele și legumele nespălate, brânza și laptele nepasteurizate, alimentația de tip fast-food sau foarte procesată.

Mare grijă la cantitatea de cofeină consumată pe zi și nu consumați deloc alcool.

Ce trebuie să conțină dieta unei femei însărcinate?

Alimentația gravidei trebuie sa fie sănătoasă, echilibrată şi cu un conţinut suficient de vitamine, minerale şi nutrienţi pentru evoluţia armonioasă a sarcinii şi dezvoltarea sănătoasă a copilului. O alimentaţie sănătoasă şi echilibrată creşte şansele unei sarcini uşoare, fără complicaţii şi naşterea unui copil sănătos. Poate chiar reduce riscul unor afecţiuni cronice ce pot debuta în primii ani ai copilăriei.

Dieta zilnică trebuie să cuprindă alimente sănătoase, din toate grupele alimentare.

Folosiți în rația zilnică alimente variate ce conțin substanțe nutritive și vitamine:

  • brânză,
  • lapte,
  • iaurt (conțin calciu, proteine),
  • legume și fructe (conțin vitamina C, fibre, acid folic),
  • carne și pește (conțin proteine, fier),
  • pâine,
  • paste din făina de grâu integrală (conțin proteine, fibre, acid folic).

Beți suficiente lichide. Hidratarea ajută în lupta cu constipația și are efect benefic pentru piele, limitând apariția vergeturilor.

Ce ne puteți spune despre suplimentele alimentare? Sunt necesare în sarcină?

Majoritatea medicilor recomandă ca femeile însărcinate să ia un supliment de vitamine şi minerale în fiecare zi, cu rol esenţial în susţinerea dezvoltării sănătoase a copilului. Acestea includ acidul folic, fierul, iodul, vitamine din complexul B, magneziu, calciu, vitamina D3 și vitamina E.

Foarte importante sunt și suplimentele cu acizi Omega 3 din uleiul de pește având rol important atât pentru dezvoltarea neurologică, cât și pentru dezvoltarea acuității vizuale la bebeluș.

Consultaţi medicul dumneavoastră înainte de a lua un supliment!

Ce restricții alimentare sunt în perioada sarcinii?

Pe perioada sarcinii viitoarele mămici trebuie să aibă grijă la câteva alimente. Mai exact să evite alimente insuficient preparate termic sau lactatele nepasteurizate din cauza riscului de infestare cu anumite bacterii sau paraziți. Exemple de alimente de evitat sunt următoarele:

  • carnea crudă și fructele de mare insuficient preparate termic – deoarece acestea pot fi contaminate cu Toxoplasma sau Salmonella.

Toxoplasmoza este o afecțiune determinată de infecția cu parazitul Toxoplasma gondii și simptomele sunt asemănătoare cu cele din gripă.

Salmonella poate provoca: dureri abdominale însoțite de vărsături și diaree severă, cefalee, febră.

  • ouă crude sau prea moi (inclusiv maioneză sau alte sosuri pe bază de ou crud) pot conține bacterii din specia Salmonella.
  • anumite timpuri de pește- deși peștele dispune de beneficii multiple, exista câteva tipuri care trebuie evitate, precum: orice tip de pește oceanic, prădător, de dimensiune mare, deoarece conține un nivel ridicat de mercur care este nociv pentru bebelușul tău; specii care trăiesc în lacuri si râuri poluate cu Bifenol policlorurați, substanțe chimice la fel de nocive care trebuie si ele evitate.
  • laptele nepasteurizat

Centrul de Control si Prevenire a Bolilor (CDC), recomandă ca toate femeile însărcinate ar trebui să evite alimentele preparate din lapte nepasteurizat.

  • brânzeturile moi cum ar fi Feta, Brie, Camembert, Roquefort, Gorgonzola, blue cheese, questo blanco sau questo fresco, decât dacă este clar menționat pe pachet că produsul este făcut din lapte pasteurizat deoarece pot conține Listeria.
Ce este Listeria?

Listeria este o bacterie ce determină o toxiinfecție alimentară severă la femeia gravidă.

Această infecție este frecvent contractată ca urmare a consumului de carne nereparată termic și produse obținute din lapte nepasteurizat.

Bacteria poate supraviețui dacă alimentele sunt ținute la frigider sau congelate.

Persoanele sănătoase rar dezvolta boala in urma infecției, însă afecțiunea poate fi fatală pentru făt sau nou-născut.

Pe dr. Parnia o găsiți in mediul online pe Instagram unde postează multe informații folositoare pentru părinți.

3 comentarii la “Alimentația gravidei în sarcină

  1. Androne Alexandra a spus:

    Nu știu dacă mai e cineva ca mine, sa nu ii mai placă nici ciorba, nici mâncarea gătită… Mâncam numai paste, pui pe grill, sandwichuri si multe lactate.. Noroc cu ele???? Nu a fost prea plăcut.

  2. Roxana a spus:

    Eu nu pot sa mananc nimic..sunt în săptămâna 9 de sarcina iar gustul de metal din gura și greata ma omoară ???? ce as putea sa fac? Nu suport nici macar mirosul de mancare, sa o vad nici atat…si nu stiu daca e ok pt bebe .. aveti ceva sfaturi?..

  3. Cristina Marin a spus:

    Bună, și eu am trecut prin asta, ma ajutau pe moment murăturile. Am slăbit câteva kilograme în primul trimestru. Ia vitamine prenatale recomandate de ginecolog, te vor ajuta puțin să ai energie. Bebe va fi bine, stai liniștită. Din păcate grețurile acestea sunt greu de controlat. Poți încerca și Navatac, este un medicament pe baza de ghimbir recomandat gravidelor care au grețuri.
    Sarcină ușoară, vei vedea că va fi bine din al doilea trimestru!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian