Este pregătit cel mic pentru antrenamentul la oliță?
Mai devreme sau mai târziu, fiecare părinte și-a pus întrebarea asta: cum îmi dau seama dacă copilul este pregătit să înceapă antrenamentul la oliță?
Găsești online tot de felul de metode a a renunța la pampers, încât te simți derutat, nu știi ce este potrivit pentru copilul tău.
Eu am ales pentru Vladimir să începem antrenamentul la oliță când a dat primele semne că este pregătit. În plus, studiile arată că inițierea unui antrenament la toaletă prea devreme poate crea stres pentru copil și, în cele din urmă, poate prelungi tot procesul.
De mai bine de 1 lună, Vladimir (2 ani și 8 luni) a renunțat la pampers total pe perioada zilei, inclusiv la somnul de prânz. Fără stres, foarte puține accidente. El deja vorbește foarte bine, ne anunță de fiecare dată când trebuie să facă, dacă nu se poate imediat reușește să țină, până ajungem la toaletă.
În această perioadă am plecat chiar și la drum cu mașina, călătorie de peste 2 ore, iar totul a decurs perfect. Ne anunța când voia să facă pipi pentru a avea timp să oprim.
Inclusiv educatoarea lui Vladimir ne-a susținut în acest proces, sincer aveam emoții să nu fie prea multe accidente la grădiniță, dar Vladimir s-a comportat acolo exact ca acasă, semn că se simte foarte confortabil.
Mai rămâne doar să renunțăm complet la pampers și noaptea, momentan doar spre dimineață face, dar la recomandarea Ruxandrei Horvath, consultant în antrenamentul copiilor la oliță, am decis să mai așteptăm puțin ca totul să decurgă natural ca până acum. Cel mic își va mai mări capacitatea de stocare a lichidelor în vezica urinară pe măsură ce crește. Și pentru că el deja face doar 1 dată pipi noaptea, și asta spre dimineață, ne arată că în curând este posibil să facă prima dată deja când se trezește.
Și unde ar fi graba? Nu are rost să îl stresăm pe el, dar nici pe noi.
Ce este un consultant acreditat în antrenamentul copiilor la oliță?
Sincer, anul acesta am auzit prima dată de acest termen, chiar de pe Instagram, unde am cunoscut-o pe Ruxandra.
Ea oferă suport familiilor cu copii care vor să înceapă antrenamentul la oliță, fără stres și cu informații corecte.
Am rugat pe Ruxandra să mă ajute cu un articol despre potty training, unde ne răspunde la cele mai comune întrebări ale părinților din comunitate. O găsiți în mediul online pe Instagram, unde postează deseori despre acest subiect, dar și pe site-ul propriu, unde găsiți informații despre seviciile pe care le oferă.
„Sunt Ruxandra Horvath din minunatul Brașov și am 29 de ani. Sunt mama Rekăi, o fetiță extraordinară de 1 an și 9 luni. Ea este cea care „m-a adus” pe drumul acesta, al descoperirii metodelor de antrenament la oliță.
Din dorința mea de a fi pregătită pentru etapele dezvoltării ei, am ajuns să caut, din ce în ce mai mult, informații cu privire la acest subiect: RENUNȚAREA LA SCUTECE. Ajunsesem să găsesc atât de multe informații contradictorii, încât eram confuză și descumpănită, nimic nu făcea sens. Până în momentul în care am descoperit în America, posibilitatea de a urma un curs și de a deveni Consultant Certificat În Antrenamentul Copiilor La Oliță. De aici încolo vă puteți imagina ce a urmat, m-am înscris și am învățat, am învățat și tot învățat și da, am obținut Certificarea!
Ca și consultant în antrenamentul copiilor la oliță ofer consultanță familiilor pentru procesul de tranziție de la scutec la oliță cu scopul de a avea o experiență plăcută și naturală, lipsită de stres și traume. Ofer informații bazate pe știință, suport și ghidare în drumul către reușită, cu blândețe, răbdare, consecvență și încrederea necesară. Este o binecuvântare să poți fi în serviciul copiilor și mă simt recunoscătoare.
Ce fac acum? Continui să învăț, zilnic! În acest domeniu învățarea este continuă, atât prin lectura și documentarea asupra noilor studii/publicații, cât și prin prisma experienței de zi cu zi în colaborarea mea cu părinții”
1. Care este vârsta potrivită pentru a începe antrenamentul la oliță?
Conform literaturii de specialitate, vârsta potrivită pentru începerea antrenamentului la oliță (propriu-zis) este între 2 și 3 ani, uneori chiar și după 18 luni însă, cu anumite condiții!
După părerea mea, vârsta potrivită variază de la copil la copil, însă ce este extrem de important este ca cel mic, cât și părinții, să fie pregătiți pentru ceea ce implică această schimbare.
Care sunt semnele că cel mic este gata să înceapă?
Semnele pregătirii fizice pot fi:
- abilitatea de a înțelege instrucțiuni simple (ex: strânge jucăriile, te rog.)
- abilități de comunicare de bază
- îi place să imite
- se poate așeza/ridica singur
- își poate trage pantalonii în jos (sau încearcă)
- urinează la intervale de circa 2h (+-)
Semnele pregătirii la nivel cognitiv pot fi:
- înțelege sensul cuvintelor precum: pipi, caca, ud, uscat
- tinde a face pe plac (părinților)
- spune înainte sau după ce a făcut (pipi/caca)
- se ascunde/merge într-un loc preferat când face (în special caca)
Semnele pregătirii în raport cu olița:
- arată interes față de oliță (sau wc)
- interesat de ceea ce fac părinții la baie
- cere a fi schimbat după ce face sau este deranjat de senzația scutecului murdar
3. Cum îl putem pregăti pe cel mic pentru potty training?
Pregătirea pentru potty training poate (și eu recomand) să înceapă dinaintea antrenamentului propriu-zis. Așadar, următoarele elemente pot fi introduse în activitățile zilnice și mai devreme de 18 luni:
- permițându-i să vă însoțească la baie, poate chiar verbalizând pașii pe care îi faceți
- cu ajutorul cărticelelor pe acest subiect sau chiar și acelea care prezintă imagini cu tranzitul
- video-uri educative sau aplicații despre cum și cât de bine este să ajungă caca la wc
- prin play-role, cu un ursuleț preferat care „are nevoie” să meargă la toaletă
- prin utilizarea termenilor pozitivi în raport cu „caca” și evitarea utilizării termenilor negativi
4. Întrebarea tuturor părinților: oliță sau reductor?
Ca și specialist, recomand utilizarea oliței în primă etapă (mai ales la începutul antrenamentului). Avantajele utilizării oliței sunt cu mult mai multe, comparativ cu reductorul.
5. Cum procedăm când cel mic are accidente?
Recomandările sunt ca accidentele să fie tratate cu minimă importanță. Nu vrem să facem tam-tam pe tema lor și nici să-l speriem pe cel mic.
Ideal ar fi să-l includeți și pe copil în schimbatul hainelor și/sau curățare, dar fără a face prea multe remarci pe tema accidentului, un simplu “este în regulă, vom încerca data viitoare să facem la oliță” este suficient.
6. Când scoatem scutecul noaptea?
Controlul pe timp de noapte vine, de cele mai multe ori, mai târziu decât controlul pe timp de zi. Prin urmare, scutecul de noapte poate fi eliminat chiar și înspre 3-4 anișori, în funcție de fiecare copil în parte.
7. Când ar trebui să apelăm la un specialist?
O întrebare minunată, mă bucură tare mult întrebarea ta!
Există tendința, și aici nu mă refer doar în materie de potty training, de a solicita ajutorul unui specialist preponderent în momentul în care lucrurile ne scapă de sub control, sau când nu găsim o rezolvare singuri. Cu alte cuvinte, sunt puține cazurile în care se solicită ajutorul unui specialist încă de la început.
Ce mi-aș dori ca părinți să rețină este că drumul către reușită poate fi mult mai scurt dacă deții informațiile corecte încă de la început, decât dacă vei încerca după un start stângaci, să îndrepți lucrurile.
Nu este imposibil să corectezi o abordare greșită, orice învăț are și un dezvăț, însă cunoscând informațiile potrivite de la începutul călătoriei te vei scuti pe tine și pe cel mic, de frustrare, rezistență și neliniște.
8. Câteva recomandări de cărticele care ne vor ajuta la antrenament.
- Conni si olița – Liane Schneider, Janina Gorrissen
- Și eu știu să fac pipi la oliță – Primii pași
What is poo? – Usborne Publishing (lift-the-flop) - Let’s go to the potty – Allison Jandu
Cărticele care ajută cel mai mult sunt cele pe care copilul le îndrăgește din prima și spre care se îndreaptă de fiecare dată.
Lasă-te purtat și de instinctul lui, acordă-i încredere, este capabil de mult mai mult decât ți-ai putea imagina. Dă-i șansa să-ți arate.
Alaptarea in primele zile alaptare exclusiva alimentatia bebelusului Am nascut in Romania Apa la bebelusi Autodiversificare Bijuterii pentru mamici Camera de garda cursuri prenatale Depresia post-partum Depresia postnatala Diversificarea alimentatiei la bebelusi Diversificare bebeluși Diversificare clasica Experienta nastere naturala Febra la bebelusi Ibuprofen Idei de mese rapide și sănătoase Interventie prin cezariana La cate luni se incepe diversificarea Laptele matern Luna tatalui Luna tatălui se dublează Mamica Antreprenor Meniu familie cu copii Meniu sănătos Meniu săptămânal Nasterea la stat Nasterea naturala Nastere cezariana Nastere filantropia pareri Oboseala dupa nastere OMS Panadol Regresia somnului Reguli diversificare Riscuri diversificare precoce Rotavirus sarcina Schema de vaccinare optionala Schema nationala de vaccinare Somnul Bebelusului Somnul bebelusului 0-12 luni test Harmony Viata la tara
Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Si la noi a fost destul de greu pana cel mic a invatat sa faca la olita, dar ma bucur ca am reusit in cele din urma s-a acomodat si acum nu mai avem probleme. Am inceput la 2 ani si 1 luna , dar fara succes apoi urmatoarea incercare a fost la 2 ani si 9 luni si incet incet s-a obisnuit , imi spunea singur cand are nevoie, chiar lua olita si mi-o aducea. E nevoie de multa rabdare si copilul sa fie bine pregatit
Interesant. Mi s-a confirmat varsta potrivita pt olita ;).
Multumim pentru articol
❤️
Mulțumim frumos pentru sfaturi,noi inca suntem cu pampers si facem pasi mărunți sa ne scăpăm de pampers.
Super . Multumim ????
Multumim pentru articol. Cu primul copil a fost foarte dificil,sper cu al doilea sa fie mai blanda invatarea la olita,uneori se aseaza pe olita si sta in timp ce sunt si eu la baie.
Primul copil nu era deloc interesat de olita de aceea cred si invatarea mai brusca si mai dificila.
Multumim frumos pentru toate sfaturile minunate. Esti deosebita.
A picat bine acest articol. Ne pregătim pentru a scoate pampersul.
Și noi ne am obișnuit cu olița . (Un an și 7 luni )????
Bună ziua, și eu încerc de foarte mult timp sa îl fac sa faca pipi și caca la toaleta,olita bu a vrut de la început sper sa existe ceva care sa îl facă sa.isi doreasca sa facă cu placere sunt utile sfaturile o sa pun în practica unele din ele
Mulțumim pentru articol. Ne pregătim și noi! ????
Super informații. Multumim mult.
Multumim si noi vrem sa trecem la olita dar deocamdată fugim de ea,foarte utile sfaturi!
Super articolul mulțumim
Un articol foarte interesant ????
Multumesc pt informații!
Eu am tot incercat usor,usor doar cu treaba mare,dimineata si seara treaba mica,usar la 2 ani si 5luni an scapat de pe o zi pe alta de pampers innafara de noaptea cand doarme.
Mltumim pentru articol! ????
Sfaturi foarte importante,vom tine cont de ele.
Si noi vrem sa incercam sa folosim olita in vara aceasta ????
Interesant articol!
Si noi suntem in etapa aceasta si speram sa renuntam in curand la pampersi
Multumim pentru articol
Multumim pentru sfaturi!Imi vor fi de un real folos!
Foarte bun articolul. Cam la aceeasi varsta am reusit si eu sa dezvat de pampers 3 copii :). Mi se pare chinuitor sa sa il fortezi sa scape de pampers mai devreme,cand el nici macar nu stie sa se exprime daca ii ttebuie sau daca il doare ceva.
Foarte bun articolul!
Anul trecut în vara când a împlinit 3 anișori a scăpat de pampers. Nu am forțat – o pentru ca nu as fi vrut sa obțin efectul contrar de a nu mai vrea deloc mai târziu. Acum este foarte încântata. Face și la olita, dar și pe vasul de toaleta unde are un înălțător și un reductor de care se ajuta.
Multumim! Interesant si util.
Foarte bun articolului
Interesant articol si foarte practic????
Foarte interesant ????
Foarte interesant
Foarte util si interesant acest material❤️
Și la noi a fost tot asa, similar, s-a întâmplat în jurul vârstei de 2 ani și 8 luni, când fetita mea a fost pregătită, fără presiune din partea noastră, a părinților. Mulțumim pentru articolul complet.
Multumim pentru articol!❤️
Foarte interesant articol super
Foarte util
Super aceste sfaturi, mulțumim
Depinde de alegerea copilului, fiecare este diferit.
Foarte util, avand in vedere ca astept un bebelus????????????
????
Super utile informațiile, în curând ne pregătim și noi pentru această etapă!
Foarte bune sfaturi. Multumim????
Cel mai bun articol citi legat de antrenamentul la olita.Noi am trecut de perioada asta (5 ani 7 luni) dar cu siguranta o sa fie foarte util pt nepotelul meu.
Mulțumesc pentru aceste informații utile! ????
Sfaturi foarte utile , mulțumesc!
Sfaturi foarte utile, multumim!
Foarte util!
Sfaturi foarte utile, mulțumesc frumos!
Foarte bune aceste sfaturi!!!Mulțumim frumos!????????
Foarte util articolul! Și fetita mea începuse sa facă pipi la olita la 1 an și 6 luni după dintr-o data nu a mai vrut pana la 3 anișori și acum numai avem vreo treaba. Suntem prietene cu olita se duce singura și face,”trage” și apa????????
Acest articol a venit la fix căci și eu mă gândesc sa îl pregătesc pe cel mic (1 an și 6 luni) pentru a face la olița
????
Sfaturi foarte utile!!
Foarte bun articolul. Acest articol conține sfaturi foarte bune și utile pentru micuțul meu.
Urmăresc cu drag postările Dvs.
Ne ajuta foarte mult❤️De acest subiect “olița” îmi este cel mai groaza,când va venii momentul.
Foarte util! Suntem deja prieteni cu olița, dar exersăm sa facem la timp în ea. Mai apucam sa facem în pampers și apoi spunem că „pipi oala”. Dar ușor, ușor și cu răbdare vom reuși. Important e că vrea să o folosească. Mulțumim pentru sfaturi!
Spor la treaba! Sper sa nu fie cu bătaie de cap????????
Am citit cu interes informațiile, sper ca până la vară să ne împrietenim și noi cu olița.