Stimulentul de inserție. Ce trebuie să știm

 • Familie
Stimulentul de inserție. Ce trebuie să știm

Avantaje financiare pentru părinții

Stimulentul de inserție reprezintă o sumă lunară de care pot beneficia părinții care decid să se întoarcă la munca cu doua luni înainte de terminarea concediului de creștere a copilului. 

Acest drept este prevăzut în lege prin Ordonanța de Urgență nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunara pentru creșterea copilului.

Update mai 2021: O modificare importantă ce a fost adusă de HG 536/2021 metodologiei de acordare a acestui stimulent este faptul că primesc stimulent de inserţie şi părinţii care se întorc la muncă după finalizarea concediului de creştere a copilului, adică după vârsta de doi ani, respectiv trei ani, a micuţului.

Angajatul trebuie să anunțe angajatorul cu cel puțin o luna înainte că va reveni.  Cererea către angajator trebuie să se facă în scris.

Cine beneficiază de stimulentul de inserție

Conform legii, poate beneficia de stimulent de inserție orice părinte care a avut concediu de creșterea copilului pana la vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul unui copil cu handicap. Stimulentul se poate acorda pana ce copilul împlinește vârsta de 3 ani, respectiv 4 ani pentru copilul cu handicap.

Conform articolului 25 al OUG nr. 111/2010, pe perioada in care un angajat primește stimulent de inserție nu poate fi concediat. Aceasta prevedere se anulează în cazul în care angajatorul dă faliment sau trece printr-o reorganizare judiciara.

Prin art. 37 din Decretul nr.195/2020, persoana îndreptățită își păstrează stimulentul de inserție în situația pierderii locului de muncă, ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19.

Aceste dispoziții trebuie coroborate cu cele ale art. II din OUG nr.30/2020, care fac trimitere la acordarea stimulentului de inserție fără întrerupere, pe o perioadă de 90 de zile, începând cu data intrării în vigoare a acestei ordonanțe(21.03.2020), persoanelor care – printre altele – se află în situația suspendării sau încetării raportului de muncă, fie din inițiativa angajatorului, fie urmare a dispozițiilor autorităților publice determinate de starea de urgență.

Ce valoare are stimulentul de inserție

Valoarea stimulentului de inserție este de 650 de lei, conform ultimelor modificări aduse ordonanței de urgență în urmă cu 4 ani.

Dacă părintele revine în activitate până la vârsta de 6 luni a copilului sau 1 an în cazul copilului cu handicap valoarea stimulentului de inserție este 1500 lei.

Documente necesare

Stimulentul de inserție se obține doar la cerere. Pentru a putea intra în posesia acestuia, este nevoie de următoarele documente:

 • Copie si original după certificatul de naștere al copilului;
 • Copii si originale după actele de identitate ale părinților;
 • Copie si original după certificatul de căsătorie (daca este cazul);
 • Pentru copiii adoptați sau în plasament – acte care dovedesc calitatea solicitantului și relația pe care o are cu cel mic;
 • Adeverință de venit;
 • Dovada reluării activitații (primită de la angajator);
 • Acte care demonstrează că în ultimii 2 ani înainte de naștere, solicitantul a obținut un venit impozabil timp de cel puțin 12 luni;
 • Cerere – anexa la HG nr 449/2016.

Condițiile de acordare a stimulentului

Pentru a beneficia de stimulentul de inserție, trebuie îndeplinite următoarele condiții:

 • Să locuiești cu copilul/copiii pentru care ceri stimulent și să te ocupi de creșterea și îngrijirea acestuia/acestora;
 • Să ai domiciliul stabil sau reședința legala in Romania;
 • Să fi realizat venituri impozabile pe o perioada de 12 luni în ultimii 2 ani înainte de naștere/adopție/tutela/luare in plasament. In caz contrar, poți beneficia de stimulent de inserție daca poți dovedi ca ai beneficiat de indemnizație de șomaj, concediu de sănătate, ajutor social sau pensie de invaliditate.

Stimulentul de inserție nu se acordă pe perioada concediului de maternitate ( pre și post natal – 126 de zile).
Sursa articol: mmuncii.ro

Sursa foto: Canva

27 de comentarii la „Stimulentul de inserție. Ce trebuie să știm”

 1. Buna ziua. Copilul face 2ani pe 4 septembrie si vreau sa ma întorc la munca începând cu 5septembrie. Cand se depun actele pentru stimulentul de inserție? Sunt niște date limita? Mulțumesc!

 2. Bună! Se poate primi stimulent de insertie pentru 2 copii deodata?Eu am un băiețel care va împlini 2 ani în 29 august 2022, și un bebeluș născut pe 23 mai 2022.Daca ma întorc la locul de munca, pot primi ptr amandoi și când ar trebui sa ma reîntorc la servici?Mulțumesc anticipat!

 3. Mocanu Ana Maria

  Bună ziua
  Dacă tatăl intra în paternitate deoarece eu nu mai beneficiez,după o luna de zile își reia activitatea la servici,beneficiază de stimulentul de 1500 lei?
  Mulțumesc pentru eventualul răspuns!

 4. Buan ziua!
  Nu sunt lamurita deloc cu intoarcerea la servici. Fetita face 2 ani pe 03.02.2023. Sotul NU isi ia luna tatalui.
  Eu cand ma pot intoarce la servici dupa noua lege si cand pot depune actele pentru stimulent?
  P.s daca sunt la munca sa intreb asta imi zic ca cu minim 60 zile

  1. Bună, situația ta este și cea în care am fost eu înainte de a ma întoarce la serviciu.
   Indemnizația o primești pana la 1 an și 11 luni ai copilului. O luna este în plus dacă tatăl își ia dreptul.
   În cazul tau( ca și al meu), tatăl nu își ia luna tatălui sunt 2 variante:

   1. Te întorci când fetița face 2 ani și 1 zi( 04.02.2023, dar în ultima luna înainte de întoarcerea la serviciu nu vei avea niciun venit)-varianta pe care eu am ales-o.

   2. Te întorci când cea mică are 1 an și 11 luni pentru a nu rămâne fără venit 1 lună.

   În ambele cazuri primești stimulent de inserţie după ce se reactivează contractul de muncă și primești adeverința de reîntoarcere la serviciu.

 5. Buna ziua. Pe 7 aprilie bebele meu implineste 2 ani. Acum am indemnizatie, beneficiez de stimulent de insertie daca vreau sa imi cresc copilu in continuare si nu incep munca?

   1. Buna seara, dacă doresc sa incep alt job, care este procedura pentru a primi stimulentul? Trebuie semnat contractul în ziua în care demisionez la locul anterior? Mulțumesc!

 6. Buna ziua,
  Copilul meu împlinește 2 ani pe 18 februarie, tatăl v a lua concediul cuvenit (adica luna tatalui), însă eu cand trebuie sa ma întorc la serviciu? Am înțeles cu cererea către angajator, se face cu 30 zile înainte, însă nu sunt lămurită cand fizic trebuie sa ma întorc.

  1. Bună, mama trebuie sa se întoarcă la serviciu cel târziu la 2 ani si o zi a celui mic. În cazul tău 19 februarie.
   Nu ești condiționată să te întorci mai devreme la serviciu dacă tatăl ia ultima luna din indemnizatie.
   Singurul dezavantaj este că nu vei avea niciun venit tu în acea lună.
   Dacă te întorci la serviciu cu o lună înainte, cât timp tatăl este în cic, din păcate nu primești nici stimulentul.
   Va fi plătit abia când tatăl termină cic.
   Legea spune că nu se va plăti și indemnizație și stimulent în aceiași lună.

 7. Buna ziua! Am revenit la munca pe 1 iunie 2021, cu 65 zile inainte de a face copilul 2 ani. Sotul meu nu a beneficiat de luna tatalui. Voi primi stimulent pe luna iunie sau doar din iulie incepand? Multumesc

 8. Anul trecut în mai am fost dată în șomaj și eram cu stimulent de inserție, dar în momentul în care am întrat în șomaj mi sa suspendat stimulentul.

     1. Buna ziua, spuneti-mi va rog daca ma inscriu la stimulent de insertie daca pe timpul concediului de crestere copil mi-a expirat contractul de munca ?

     2. A expirat contractul de munca pentru ca a fost contract strain nu contract romanesc, deci nedeclarat la itm de catre angajator

   1. Buna seara! Momentan sunt in crestere copil, ar trebui sa revin la servici in luna martie 2022 deoarece copilul meu face 2 ani in mai 2022. Intrebarea mea e, cum procedez daca doresc sa renunt la servici deoarece doresc sa imi cresc copilul in continuare si sotul sa beneficieze de stimulentul de insertie pana la 3 ani? Trebuie sa imi dau demisia inainte sa faca copilul 2 ani si sa preia sotul stimulentul in continuare? Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

    1. Bună!
     Conform legii, poate beneficia de stimulent de inserție orice părinte care a avut concediu de creșterea copilului pana la vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul unui copil cu handicap. Stimulentul se poate acorda pana ce copilul împlinește vârsta de 3 ani, respectiv 4 ani pentru copilul cu handicap.
     Asta înseamnă că doar tu poți beneficia de stimulent, nu soțul pentru că el nu este în cic.

 9. Și dacă soțul are stimulent de inserție 650, și merge la muncă încă de la depunerea dosarului, i se mărește și lui stimulentul, sau rămâne la 650? Bebelușa are 8️⃣ Luni.

  1. Această noua lege a suplimentului de inserție mărit a intrat in vigoare din luna aprilie 2021 pentru părinții care se întorc la serviciu mai devreme din CCC (mai devreme de 6 luni sau 12 luni a copilului cu handicap). Asta inseamnă că se aplică la părinții care depun dosarul după ce a intrat în vigoare noua ordonanță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *