Nașterea la Regina Maria

De ce am ales să nasc la privat?

Articolul despre nașterea mea la Regina Maria știu că este așteptat cu interes de voi. Am mai povestit pe scurt în social media, dar voi trece mai jos prin toate aspectele de care m-ați întrebat voi.

Cele care mă urmăriți știți că este deja a doua naștere la Regina Maria, și am ales din nou să nasc aici în primul rând datorită medicului meu.

Doamna doctor este doar la Regina Maria, cu dânsa am născut și pe Vladimir, nu puteam să găsesc un medic mai empatic și dedicat ca ea. Mă duceam de drag la controale și în plus, răspundea oricând la telefon, în cazul în care aveam vreo nelămurire legată de sarcină sau mi se părea mie ceva ciudat cu bebelușul.

Despre cum a decurs sarcina, găsiți aici: Sarcina în primele 14 săptămâni, Sarcina în trimestrul 2, Sarcina în ultimul trimestru.

Un alt motiv pentru care am ales să nasc la privat a fost pentru confortul meu emoțional. Tot personalul se poartă foarte drăguț, răspund la orice întrebare cu zâmbetul pe buze.

Pentru mine este foarte important să mă simt bine emoțional, iar la ce povești am aflat despre personalul de la spitalele de stat (multe de la voi), nu îmi doream așa ceva, mai ales că îmi doream să nasc natural.

Ce include pachetul pentru nașterea naturală la Regina Maria:

 • Consult preanestezic și prenatal
 • Analize laborator și EKG după săptămâna 36 de sarcină
 • Servicii medicale asistare naștere naturală
 • Trusă pentru anestezie epidurală
 • Medicamente și consumabile naștere naturală
 • Servicii de supraveghere, îngrijire și consiliere medicală
 • Consiliere în alăptare (ți se oferă și lanolină, mameloane de silicon, în caz de nevoie)
 • Consiliere psihologică
 • Cazare 2 nopți în rezervă triplă, dublă sau single (la alegere)
 • Produse cosmetice pentru igienă și îngrijire(gel de duș, șampon, periuță de dinți, absorbante, chiloți de unică folosință, aleze, etc)
 • Meniu catering

Beneficii incluse în pachetul de naștere naturală pentru copil:

 • Servicii de supraveghere și îngrijire
 • Servicii de consiliere medicală
 • Vaccinarea nou-născutului (conform Programului Național)
 • Produse pentru îngrijirea nou-născutului (haine, scutece, cosmetice și alte produse de îngrijire necesare în perioada spitalizării)

Practic nu ai nevoie de mare lucru în bagajul pentru maternitate, doar hăinuțe pentru externare pentru tine și bebe. Și ce ți-ai dori tu să iei de acasă pentru confortul tău.

Un avantaj este că poți folosi să scazi din factura de naștere VOUCHERELE MATERNA. Găsești aici cum le poți obține.

Pentru că noi am optat și pentru pachetul de celule stem, am primit un upgrade la rezervă, așa că a fost una single. Pentru mie a fost perfect așa, aveam nevoie de liniște. La fel a fost și la prima internare, rezervă single pentru că am achiziționat pachetul de celule stem.

Regina Maria are propria bancă de celule stem, în apropierea maternității.

Cum a decurs internarea

Miercuri dimineață, pe 22 iunie, am început să am contracții destul de dureroase în timp ce îl duceam pe Vladimir la grădiniță. Oricum după, trebuia să merg la consult, aveam de câteva zile contracții ușoare, iar medicul m-a chemat la maternitate pentru că era de gardă.

Când am ajuns la maternitate, mi s-a făcut cardiotocograma și s-a constatat că sunt contracții de naștere, așa că trebuia să fiu internată.

Emoții și iar emoții. Mai mult pentru că eram despărțită de Vladimir câteva zile, decât de nașterea în sine.

Internarea a durat câteva minute, mi s-a recoltat testul rapid covid, apoi o asistentă m-a condus la rezervă să fac duș cu betadină (este un burete îmbibat cu betadină cu care te speli pe corp) și să mă schimb cu cămașa din spital.

În sala de naștere

Medicul mi-a recomandat o perfuzie de hidratare, apoi m-au dus în sala de naștere. Durerile travaliului începeau să crească în intensitate, așa că anestezistul a venit să îmi facă epidurala.

Mai întâi a făcut anestezie locală în zona unde va introduce cateterul. O mică pișcătură am simțit doar. Apoi a introdus cateterul, nu simți durere, doar o presiune. Pe acel cateter se introduce epidurala de fiecare dată când este nevoie. Eu am avut 2 doze.

Dezavantajul epiduralei este că încetinește puțin travaliul, iar solventul în care este făcută îți face pielea să te mănânce. Dar mai bine să te mănânce pielea (este ceva suportabil) decât să ai dureri, nu?

Medicul fiind de gardă venea în fiecare oră la mine, dar în mare parte am stat cu o moașă foarte drăguță, care s-a comportat cu mine ca și cum aș fi fiica ei.

Un sfat, chiar dacă primești perfuzii de hidratare, tot îți va fi foarte sete. Te sfătuiesc să iei la tine o sticlă de 500 ml, așa iți va fi mai la îndemână.

Travaliul per total a durat în jur de 7 ore, până la dilatare completă. Apa s-a rupt abia când eram dilatată 7 cm, și de aici până la naștere nu a mai fost mult.

Pe tot parcursul travaliului am putut folosi telefonul(știu că în unele maternități nu te lasă cu telefonul în sală). Chiar m-am uitat și la un film pe Netflix (Love and Gelato). Am și ațipit de câteva ori.

Când a venit momentul nașterii, a fost nevoie de doar 2 împingeri și gata. Pentru că nu simțeam contracțiile, medicul mi-a spus când să împing, am fost conectată în permanență la cardiotocograf. Bebelușa a venit pe lume: 2740 g și 53 de cm.

Bebelușa a fost așezată pe mine imediat, cu cordonul ombilical încă atașat. La fel a fost și la Vladimir. Doamna doctor ține mult la contactul piele pe piele.

De data aceasta nu a mai fost nevoie de epiziotomie, dar am făcut o mică lacerație care a trebuit cusută. Firele vor trebui scoase. La niciuna nu am avut deloc disconfort după.

După naștere, conform protocolului mama trebuie să stea în sala de naștere 2 ore sub supraveghere. Din fericire, cadrele medicale sunt pro alăptare și chiar încurajează alăptarea exclusivă, așa că au adus bebelușa înapoi în sala de naștere la mine după ce au cântărit-o, spălat și măsurat-o.

Așa că, la nici 30 de minute după ce am născut am putut să alăptez. Îmi doresc și pe ea să o alăptez la fel de mult ca pe Vladimir: 2 ani și 5 luni.

În rezervă

Am ajuns în rezervă puțin după ora 22, și deși era o oră târzie mi s-a adus cina. Delicioasă. Îmi era și foarte foame.

În rezervă ai opțiunea să stai cu bebe noaptea sau să îl lași la neonatologie să te odihnești. Sau poți opta să îl aducă când îi este foame să îl alăptezi. Eu așa am preferat.

Dimineața începe devreme, infirmiera vine în jur de 6 să îți aducă ceaiul pentru lactație. După 7 medicul de gardă are vizita și verifică dacă totul este în regulă. Micul dejun vine pe la ora 8. Ulterior mergi la asistente pentru toaleta locală cu betadină și apă oxigenată. Vine și neonatologul să îți povestească de bebeluș.

Prânzul este după ora 1, iar cina după ora 7. Mie personal mi se făcea foame între mese, așa că am avut la mine câteva gustări.

Mâncarea este foarte bună, diversificată. Primești și cafea dimineața, dar este din filtru, așa că nu a fost pe gustul meu.

Oricând ai nevoie de ceva, poți suna și vine cineva să te ajute. Nicio întrebare nu este prostească, toată lumea s-a purtat frumos.

Lenjeria se schimbă zilnic, curățenie la fel.

Am ținut bebelușa în permanență cu mine ziua, doar dimineața o luau pentru verificarea de la neonatologie.

Ți se arată cum să faci igiena bebelușului

În maternitate există posibilitatea să îi faci bebelușului screeningul metabolic (testează 45 de boli înnăscute de metabolism)și testul auditiv. Noi le-am făcut bebelușei. Costul este de 1500 lei, dar dacă sunt fonduri de la CAS, se decontează 1000 lei, dar este nevoie de cardul de sănătate al mamei.

Se pot pune și cercei contra cost: 285 lei.

Într-una din zilele după naștere, un asistent neonatolog vine în rezervă să îți arate tot ce ține de igiena celui mic.

Te învață cum să îi faci baie, ce temperatură să aibă apa (37-38 grade). Cum să îngrijești bontul ombilical, toaleta nasului și a ochilor. Sincer, mi-a prins bine, nu mai știam mare lucru de la Vladimir.

Ajută mult faptul că există consultant în alăptare în maternitate

Deși am alăptat 2 ani și 5 luni, uitasem cum trebuie să țin un nou-născut pentru a-l alăpta și m-am confruntat cu dureri de mameloane. Consultantul m-a ajutat să o atașez pe bebelușă corect la sân și mi-a reîmprospătat noțiunile pe care le aveam despre alăptare.

Îmi aduc aminte când eram internată cu Vladimir, consultantul în alăptare m-a ajutat să plec acasă alăptând exclusiv, deși i-am oferit și formulă pe parcursul internării. Mi-a adus lanolină și mameloane de silicon, fără de care aproape plângeam când îl alăptam pe Vladimir.

Programul de vizită

Comparativ cu internarea trecută, când Eugen a putut sta toată ziua cu mine și cu Vladimir în rezervă, de data aceasta programul de vizită este de doar 3 ore. De la 15 la 18.

Nici la neonatologie, nu mai este permis tăticilor să își vadă puii imediat după naștere. Singura variantă este să aștepte ora de vizită.

Eu am născut seara, aproape la ora 20, iar Eugen ne-a văzut abia a doua zi la 15, când începea programul de vizită.

Nu este nevoie de test covid pentru vizită.

Un avantaj al nașterii la Regina Maria este că tatăl poate participa la naștere în cazul în care dorește, dar trebuie să facă un test covid și să fie negativ.

Externarea

Recomandare externare

Externările au loc în fiecare zi între 12 și 15. Dimineața vine cineva pentru a completa certificatul constatator (sau cu o zi înainte se poate), ce este necesar pentru certificatul de naștere al lui bebe.

Dimineața m-a sunat cineva să îmi spună de costurile suplimentare (știam că vor fi) și după puțin timp, chiar înainte de ora 12 a fost gata externarea.

Eugen nu a putut urca să ne ia pentru că nu era program de vizită. A lăsat scoica la pază, iar o infirmieră mi-a adus-o în rezervă, care m-a și ajutat să cobor unde mă aștepta Eugen.

În drum spre casă ne-am oprit la grădiniță să îl luam pe Vladimir. Cum a fost întâlnirea cu surioara lui și ulterior acomodarea, este o altă poveste cu care voi reveni curând.

Legat de nașterea la Regina Maria pentru mine a fost perfectă. Așa cum trebuie să fie. Îmi pare rău că alte mămici au parte de alte tratamente.

Eu personal nu am găsit puncte slabe, dar cu siguranță nu este așa pentru toată lumea.

Singurul dezavantaj în opinia mea este prețul. Dar consider că a meritat fiecare bănuț pe care l-am dat, pentru modul în care am fost îngrijite și eu și cea mică.

Un comentariu la „Nașterea la Regina Maria”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *