Indemnizatia pentru cresterea copilului

Indemnizatia-pentru-cresterea-copilului-Mama-lui-Vladimir

Cine are dreptul la indemnizatie

Cred ca nu este zi sa nu vad pe grupurile de mamici intrebari legate de indemnizatia pentru cresterea copilului. M-am gandit ca ar fi util un articol despre asta si va ajuta multe proaspete mamici.

Conform legislatiei, concediul pentru ingrijirea copilului poate fi acordat oricaruia dintre parinti, iar pe perioada concediului, tu, ca parinte beneficiar, vei primi o anumita suma de bani. Aceasta reprezinta indemnizatia pentru cresterea copilului.

Ca sa poti beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, trebuie indeplinite niste conditii:

 • Sa ai resedinta sau domiciliu în Romania;
 • Sa locuiesti in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care ai solicitat indemnizatia, sa ai grija de acestia și sa te ocupi de cresterea lor;
 • In ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, ai realizat timp de cel putin 12 luni venituri impozabile (salarii sau alte venituri obtinute din activitati independente si care sunt impozitate conform OUG nr. 111/2010). Aceasta perioada de timp nu este obligatoriu sa fie consecutiva.

Ce durata poate avea concediul pentru cresterea copilului?

Atat mama, cat si tata pot cere concediu pentru cresterea copilului. Concediul pentru cresterea copilului este pana la data cand copilul implineste 2 ani. In cazul in care copilul are handicap, acesta se poate prelungii pana la 3 ani ai copilului.

Indemnizatia se primeste lunar, pe toata perioada concediului pentru cresterea copilului.

Un lucru important este ca perioada de concediu pentru cresterea copilului este considerata vechime in munca. Este asimilata la stagiul de cotizare la pensie. Totodata, pe toata durata concediului vei avea in continuare asigurare de sanatate.

Cum se calculeaza indemnizatia de crestere a copilului?

Valoarea indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, inainte de data de nastere a copilului.

Incepand cu 1 martie 2022, limita minima a indemnizatiei a crescut la valoarea de 1.314 de lei, fata de cat era in anul anterior, adica 1.250 de lei.

Concret, suma de bani pe care o vei primi lunar trebuie sa se incadreze in urmatoarele limite:

 • nu poti primi lunar mai putin de 1.314 de lei
 • nu poti primi mai mult de 8.500 de lei, indiferent cat de mari sunt veniturile tale

Limita maxima a fost scazuta in anul 2017 prin OUG nr. 55/2017, care a adus modificari ale OUG nr. 111/2010, astfel încat sa fie evitate situatiile in care un parinte ar fi putut sa obtina o indemnizatie mult prea mare.

In cazul in care ai gemeni, tripleti sau multipleti (sarcina multipla), valoarea totala a indemnizatiei este calculata ca suma care rezulta prin aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicelui social de referinta, pentru fiecare copil. Coeficientul este aplicat începand cu cel de-al doilea copil nascut.

Documentele necesare pentru dosarul de indemnizatie pentru cresterea copilului:

 1. Actul de identitate al solicitantului (copie și original)
 2. Actul de identitate al celuilalt parinte (copie și original)
 3. Certificatul de naștere al copilului pentru care se solicita dreptul (copie și original), hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei sau de incredintare a adoptiei, hotararea judecatoreasca sau hotararea comisiei pentru protectia copilului pentru masura plasamentului in regim de urgenta (copie și original)
 4. Certificat de casatorie (copie şi original)
 5. Adeverinta eliberata de angajator (Anexa la HG 449/24.06.2016) din care sa rezulte ca persoana îndreptatita:
 • A realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni, în ultimele 24 luni anterior datei nașterii copilului
 • Nivelul lunar al acestora (se va trece separat si valoarea bonurilor de masa)
 • Prima si ultima zi de concediu de maternitate
 • Data implinirii celor 42 de zile, reprezentand concediul de lauzie
 • Prima zi de concediu de cresterea copilului

În cazul parintilor necasatoriti, este suficienta declaratia pe propria raspundere a solicitantului din care sa rezulte faptul ca celalalt parinte firesc nu beneficiaza de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului sau de stimulent de insertie, insa restul documentelor mentionate mai sus sunt obligatorii.

Toate documentele de mai sus trebuie depuse la Directia Generala de Asistenta Sociala unde ai domiciliul. Actele trebuie sa le depui in cel mult 60 de zile de la data la care s-a terminat concediul de maternitate.

Cererile sunt solutionate prin emiterea unei decizii in cel mult 15 zile lucratoare de la momentul la care au fost inregistrate la agentiile teritoriale. Odata emisa decizia, aceasta iti va fi comunicata in termen de 5 zile lucratoare.

Indemnizatie pentru mamele studente

Mamele studente au dreptul la indemnizatie de crestere a copilului daca in ultimele 12 luni anterioare nasterii acestuia s-au aflat in una dintre urmatoarele situatii:

 • au urmat sau urmeaza cursurile de zi ale invatamantului universitar sau postuniversitar (masterat, doctorat) organizat potrivit legii;
 • se afla in perioada de 60 zile de la absolvirea cursurilor de zi a invatamantului universitar cu examen de diploma/licenta;

In cazul persoanelor care au urmat sau urmeaza o forma de invatamant universitar, postuniversitar sau liceal si solicita indemnizatia de crestere a copilului, alaturi de celelalte acte se va atasa la dosar si adeverinta de studii sau diploma de absolvire dupa caz.

Documente necesare:

 • Cerere tip;
 • Actele de identitate ale parintilor – copie si original;
 • Certificatul de nastere al copilului(lor) – copie si original;
 • Adeverinta de la scoala/facultate pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, din care sa rezulte ca s-au frecventat cursurile la zi si fara intrerupere;
 • Diploma de licenta, master, etc….(dupa caz) copie;
 • Adeverinta de la finante – din care sa rezulte ca solicitantul a realizat sau nu venituri profesionale in ultimele 12 luni anterioare nasterii;
 • Declaratie pe proprie raspundere – din care sa rezulte ca solicitantul a realizat sau nu venituri profesionale in ultimele 12 luni anterioare nasterii;
 • Pentru solicitantul minor – dispozitie de curatela/tutela – emisa de Autoritatea Tutelara;

Celalalt parinte va prezenta:

 • Declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca parintele firesc, sau dupa caz, o alta persoana indreptatita nu beneficiaza de indemnizatie sau stimulent;
 • Daca celalalt parinte este salariat: Adeverinta eliberata de angajator din care sa rezulte ca nu este in concediul pentru cresterea copilului;
 • Dosar cu sina;
 • Dovada de la banca privind COD-ul IBAN;
 • Alte acte, dupa caz;

În cazul în care soliciți indemnizatie crestere copil și nu ai realizat venituri în cele 12 luni anterioare datei nașterii copilului, fiind, de exemplu elev sau student, valoarea acesteia va fi de 85% din salariul minim brut pe țară care în 2022 este de 2.550 lei pe lună, începând de la 1 ianuarie 2022, potrivit Hotărârii de Guvern 1071 din 4 octombrie 2021.

Indemnizatia de crestere a copilului se va acorda mamelor studente incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 zile lucratoare de la acea data.

Daca cererea este depusa mai tarziu de 60 de zile de la data nasterii copilului, indemnizatia de crestere a copilului se va acorda incepand cu data depunerii cererii.

ÎN CAZUL SUPRAPUNERII NAŞTERILOR:

SUPRAPUNEREA DREPTURILOR – situaţia în care persoana beneficiară naşte unul sau mai mulţi copii pe perioada acordării indemnizaţiei de creştere a copilului, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

Pe perioada suprapunerii drepturilor, cuantumul indemnizaţiei lunare se majorează cu suma de 1314 lei pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de al doilea, în baza unei noi cereri.

Acte necesare:

 • Cerere (tipizat 3);
 • Act identitate solicitant (copie şi original);
 • Certificatele de naștere ale copiilor (copii şi originale).
 • Actul de identitate al celuilalt părinte (copie şi original)
 • Declaraţie solicitant privind protecţia datelor cu caracter personal (tipizat 6)

Termen de depunere: 60 zile de la data naşterii celui de al doilea copil dar până la data împlinirii primului copil a vârstei de 2 ani, respective 3 ani în cazul copilului cu handicap.

În baza documentelor depuse, menționate mai sus, veți beneficia de suplimentul de suprapunere pentru al doilea copil. Dreptul se acordă până la împlinirea vârstei de 2 ani a primului copil.  În cazul în care doriți să beneficiați în continuare de indemnizație creștere copil este necesar să depuneți un nou dosar. 

Pentru continuitatea acordării drepturilor, este necesară prelungirea suspendarii activității profesionale pentru cel de-al doilea copil.

Termenul pentru depunerea cererii este de 60 de zile lucrătoare de la data nașterii celui de-al doilea copil sau de la data adopției, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredințării;

Dacă la încetarea suprapunerii este depășit termenul de 60 de zile lucrătoare de la data nașterii celui de-al doilea copil sau de la data adopției, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredințării pentru cel de-al doilea copil, nu există termen pentru depunerea cererii întrucât dreptul se va stabili de la data depunerii cererii.

Cand se vireaza indemnizatia de crestere a copilului

Vei primi prima plata dupa 45 sau 60 de zile de la data la care ai depus cererea. In ceea ce privește perioada cand se vireaza indemnizatia, plata se realizeaza în luna curenta pentru luna anterioara, de regula în intervalul 8-25 al fiecarei luni.

Banii ii vei primi prin metoda pentru care ai optat la momentul in care ai depus cererea. Astfel, plata poate fi facuta prin virarea banilor in contul bancar sau prin mandat postal, la domiciliu. Daca la un moment dat vrei sa modifici modalitatea de plata, este necesar sa completezi o cerere in care sa specifici acest lucru.

Trebuie mentionat ca poate fi facuta plata prin cont bancar numai daca unitatea bancara respectiva are încheiata o conventie cu Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala.

116 comentarii la „Indemnizatia pentru cresterea copilului”

  1. Buna, indemnizația o poate primi și tatăl dacă îndeplinește condițiile din articol:
   au urmat sau urmeaza cursurile de zi ale invatamantului universitar sau postuniversitar (masterat, doctorat) organizat potrivit legii;
   se afla in perioada de 60 zile de la absolvirea cursurilor de zi a invatamantului universitar cu examen de diploma/licenta;
   In cazul persoanelor care au urmat sau urmeaza o forma de invatamant universitar, postuniversitar sau liceal si solicita indemnizatia de crestere a copilului, alaturi de celelalte acte se va atasa la dosar si adeverinta de studii sau diploma de absolvire dupa caz.

 1. Bună seara. Am o rugăminte, eu sunt în postnatal cu cel de al doilea copil(menționez ca nașterile sau suprapus) sunt însărcinata pentru a treia oară și as dori sa știu dacă pot sa iau și la al treilea copil indemnizația de creștere copil?mulțumesc anticipat.

 2. Buna … sotul urmeaza sa depuna dosar pt indemnizație ( el intra in crestere copil) ce nu stiu eu este : din ce moment el nu mai se duce la munca ? Multumesc frumos

   1. Bună ziua,
    Va rog sa ma ajutați cu următoarea intrebare: dacă eu ca mama îmi termin postnatalul în data de 31.07 și dorește tatăl sa între în cic; indemnizația retroactiv din ce luna va primii? Va primi din luna în care s-a născut copilul? ( 14.06 – data nașterii).
    Multumesc anticipat pentru răspuns.

 3. Bună ziua! M-ar interesa un aspect dacă sunteți amabilă 😊
  Daca din cele 126 zile am avut doar 36 prenatal și restul au rămas după, actele pentru indemnizație trebuie depuse la sfârșitul celor 42 zile obligatorii sau după terminarea concediului postnatal, respectiv 90 zile? 🤔 Vă mulțumesc!

  1. Bună, actele pentru indemnizație trebuie depuse în cel mult 60 de zile de la terminarea concediului prenatal. În cazul tău, după cele 90 de zile rămăsese(sau poți alege după cele 42 de zile obligatorii de postnatal).
   Naștere ușoară!

   1. Bună,
    Am citit răspunsurile pe care le-ați oferit și îmi doresc sa îmi clarificați și mie un aspect, va rog.
    Eu am lucrat timp de 10 ani la fostul loc de munca, până în ianuarie 2022. După aceea, m-am angajat la actualul loc de muncă in martie 2022.
    Eu voi naște la sfârșitul acestui an și nu știu dacă ma voi încadra la indemnizație și nici dacă angajatorul îmi va plăti cele 126 de zile.
    Va rog din suflet sa îmi răspundeți și mie.
    Va mulțumesc!

    1. Buna, in primul rând sarcină ușoara!
     Pentru a beneficia de indemizație trebuie sa aveți minim 12 luni lucrate în ultimele 24 de luni(nu este nevoie sa fie consecutive), iar tu te incadrezi.
     Legat de concediul de maternitate (cele 126 de zile), trebuie sa fi lucrat pentru angajator minim 6 luni, și cu siguranță va incadrați și aici.
     Despre concediul de maternitate puteți citi mai multe aici: https://mamaluivladimir.ro/concediul-prenatal-conditii-de-acordare/

   2. Buna ziua am o rugăminte eu lucrez cu hacte în regula din noiembrie 2021 si am născut îl 6 iunie 2022,am drep sau nu pentru indemnizația creșterea copilului? Mulțumesc anticipat

 4. Mocanu Ana Maria

  Buna ziua
  Sunt mămica unei fetite de 2 ani jumatate și sunt însărcinata în 11 săptămâni
  Din noiembrie anul trecut am încetat și concediul pentru creșterea copilului și nu m-am întors nici la servici
  Urmează sa nasc în decembrie
  Ma interesa dacă exista cumva posibilitatea sa beneficiez de indemnizație și dacă se ia in calcul și indemnizația precedenta ca cotizație la stat
  Nu știu cat de bine m-am exprimat dar sper sa înțelegeți întrebarea mea
  Mulțumesc mult

  1. Bună, se ia în considerare indemnizația ca și cotizație, și dacă nasteti pana copilul face 3 ani va rămâne aceiași sumă.
   În caz contrar se va recalcula, dar minimul este 1314 lei.

 5. Bună! Soțul își poate lua luna tatălui chiar dacă eu nu doresc sa ma întorc la munca după cei 2ani de ccc? Nu găsesc exact în lege. Mulțumesc

  1. In cazul în care mama nu dorește să se întoarcă la muncă/să își reia activitatea, tatăl să solicite minimum o lună de concediu pentru creșterea copilului și apoi să formuleze cererea pentru acordarea stimulentului de inserție.

 6. Buna ziua, sunt insarcinata, iar termenul este 20 Iulie.
  Discutand cu medicul meu cred ca vom merge cu cele 126 de zile pe varianta 63-63.
  Intrebarea mea este:
  Daca eu nasc in 20 Iulie 2022, indemnizatia se calculeaza 85% din venitul net realizat pana in data de 20 iulie 2022 sau pana in 21 Septembrie 2022 (atunci s-ar termina concediul de lauzie de 63 de zile)?
  Va multumesc frumos!

  1. Indemnizația se va calcula din media veniturilor din ultimele 12 luni anterior nașterii copilului.
   În prenatal de obicei suma pe care o primești este mai mare decât cea a salariului, așa că multe mămici preferă să își ia mai multe zile din acest concediu înainte de naștere și să lase mai puține după naștere, dar nu mai puțin de 42 de zile după naștere.

 7. Udriste Larisa

  Buna .
  Eu am depus actele in martie insa am avut postnatal pana in 07.04.
  In iunie cum o sa intre indemnizatia ,pe o luna sau doua ?

  Mulțumesc anticipat !

   1. Drăgan Marcela Eugenia

    Bună eu am început în aprilie concediu de prenatal + post natal și în 29 aprilie am născut cât timp după ce naști ai voie sa îți mai dea concediu

     1. Atunci mai trebuie sa îmi iau încă 2 luni sau pot sa renunț și sa îmi bag indemnizația pt creșterea copilului

 8. Buna ziua sunt mama a doi copilași fetiță are 3 ani
  Baietelul urmează să facă 2 ani luna aceasta eu am 18 ani și sunt însărcinată cu al treilea copil … Sunt inca eleva la școala șansă a doua ,am primit indemnizație la fetiță până la 2 ani după sa oprit și imediat am intrat cu băiețelul in poznatal
  Eu nu am fost deloc la școala un ultimi 3 ani pentru că nu am avut cu cine sa ii las pe cei mici ,,,, Am aflat că voi naște în iulie , tocmai ce nu voi mai primit îndemnizație din iunie .
  Se poate daca ma prezint la școala până voi naște sa primesc din nou acea indemnizație ?
  Menționez sunt mama singur !
  Mulțumesc !!!!

  1. Bună, ca să poți beneficia din nou de indeminzație trebuie să fi frecventat cel puțin 12 luni cursurile la școală înainte de naștere.
   Imi pare rău pentru situația ta, îmi imaginez ca este foarte greu. De obicei se dau ajutoare pentru mame singure, să te interesezi de asta în orașul unde locuiești.
   Naștere ușoară!

 9. Stan Georgiana

  Buna ziua,
  Pentru concediul postnatal care se calculeaza 85% din venitul brut fara a se mai scadea taxe, exista o limitare indiferent de venitul lunar ca si in cazul indemnizatiei, la 8500 lei? Respectiv este mai avantajos sa pastrez mai multe zile din cele 126 pt perioada de postnatal?
  Totodata limita superioara a indemnizatiei de la 01.03.2022 nu a fost marita cu coef inflatiei?
  Multumesc mult

 10. Croitoru Madalina

  Bună! Sunt în ccc pana pe 4.09.22, dacă îmi mai doresc un copil acum și ma întorc la munca începând cu septembrie înseamnă că voi mai munci doar câteva luni. Ma pot încadra pentru indemnizație creste copil și ccc2ani pentru al doilea copil? Stimulentul de inserție se va opri dacă întru în prenatal cu al doilea copil? Mulțumesc mult!

 11. Bună! Sunt însărcinată în 18 săptămâni. Dacă lucrez și în paralel sunt și la master, cel din urmă se finalizează în iulie, este la zi. Eu unde mă pot încadra? Mulțumesc!

 12. Bună ziua. Am lucrat în România timp de 3 ani, mai exact pana în mai 2021, apoi am plecat în Germania 6 luni, acum nu mai lucrez. Este posibil să ma încadrez pentru indemnizație?

  1. Dacă aveți 12 luni lucrate în ultimii 2 ani anterior nașterii copilului (chiar dacă ați lucrat în străinătate, dar trebuie să aveți documente) beneficiați de indeminzație.
   Sarcină ușoară!

 13. Buna,
  Daca aleg sa lucrez pana in ultima luna( cand o sa nasc) fara sa iau concediu este vreo problema? Pot lua dupa nastere toate cele 126 de zile de concediu postnatal?
  Iar apoi sa intru in concediu de crestere copil?
  Multumesc!

 14. Buna .. din motive personale și financiare dorim sa între tatăl în ccc ,eu momentan încă lucrez … cum crezi ca e ok sa procedez ? Mulțumesc

  1. Chiar dacă nu vei întra în ccc, ai în continuare dreptul la concediul prenatal și postnatal, cele 126 de zile.
   Tatăl poate depune documentele pentru indemnizație după ce vei termina zilele de concediu medical.
   Va trebui să te gândești dacă îți vei da demisia sau vei vorbi cu angajatorul să îți dea concediu fără plată (sunt angajatori care acceptă), bănuiesc ca vei dori sa stai cu cel mic cel puțin în primele luni după naștere.
   Sănătate și naștere ușoară!

 15. Bună, urmează să nasc în Aprilie, tatăl copilului va depune dosarul pt ccc, întrebarea mea este trebuie sa fim căsătoriți pt a beneficia el de ccc, si afecteaza cu ceva daca eu nu am muncit?

 16. Buna ziua! Sunt însărcinată și sunt si la master. M.ar interesa sa stiu daca trebuie neaparat sa fiu căsătorită, am inteles ca sunt probleme cu actele daca nu esti căsătorit. Si care ar fi suma de care as putea beneficia? Multumesc pentru un eventual raspuns.

  1. În cazul parintilor necasatoriti, este suficienta declaratia pe propria raspundere a solicitantului din care sa rezulte faptul ca celalalt parinte firesc nu beneficiaza de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului sau de stimulent de insertie, insa restul documentelor mentionate mai sus sunt obligatorii.

  2. În cazul parintilor necasatoriti, este suficienta declaratia pe propria raspundere a solicitantului din care sa rezulte faptul ca celalalt parinte firesc nu beneficiaza de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului sau de stimulent de insertie, insa restul documentelor mentionate mai sus sunt obligatorii.
   În cazul în care soliciți indemnizatie crestere copil și nu ai realizat venituri în cele 12 luni anterioare datei nașterii copilului, fiind, de exemplu elev sau student, valoarea acesteia va fi de 85% din salariul minim brut pe țară care în 2022 este de 2.550 lei pe lună, începând de la 1 ianuarie 2022, potrivit Hotărârii de Guvern 1071 din 4 octombrie 2021.

 17. Buna,
  Eu voi naște in Mai, voi depune actele pentru ceea ce va fi necesar.
  După botez, posibil prin luna Octombrie/Noiembrie voi dori sa plec in stăinătate la părinți ( având in vedere ca 2 ani sunt in concediu de creste copil ).
  Este vrea-o problema, îmi afectează cu ceva? Mă refer la veniturile pentru bebe?!

  Mulțumesc anticipat,
  Crina V

   1. Bună am și eu o nelămurire.sunt angajata din 11.08.2021 și o sa nasc pe 20.09.2022.Daca întru în prenatal de la 1 august o sa am cele 12 luni sa ma încadrez la indemnizatie pt creșterea copilului

    1. Buna, te vei încadra în cele 12 luni, chiar dacă ești în prenatal. Poți să îți iei liniștită cele 126 de zile, dintre care 42 de zile sunt obligatorii după naștere. Cat timp ești în cm ești în continuare angajata, deci cotizezi la stat. Trebuie să ai 12 luni lucrate(în care sa fi angajată) anterior nașterii copilului

 18. Buna ziua! Am lucrat în Olanda in ultimii 3 ani și am rămas gravida, iar acum am revenit in Romania și m am angajare. Care este perioada minima de lucru pe care trebuie sa o am în Romania sa pot beneficia de aceasta indemnizatie?

 19. Bună! Dacă în ultimele 24 de luni am avut 3 angajatori, trebuie sa iau adeverință de la toți? Ma refer la adeverința eliberată de angajator care să demonstreze că am avut venituri salariale. Numai la un angajator am lucrat 12 luni consecutive, este de ajuns sa iau doar de la acest angajator?Mulțumesc!

 20. Buna ziua!
  Cum se calculeaza indemnizația,în cazul în care apare al doilea copil pana ce primul împlinește 2 ani?
  Mulțumesc!

  1. Bună!
   Conform Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, in situatia in care persoana care a beneficiat de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului naste unul sau mai multi copii intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului pentru cresterea copilului anterior, daca din calculul indemnizatiei prevazut la art. 2 alin. (2) din Ordonanta (85% din media veniturilor lunare nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului) rezulta un cuantum mai mic decat cel al indemnizatiei primita pentru copilul anterior, se acorda acelasi cuantum al indemnizatiei primita anterior.
   Asadar, daca nasterea intervine intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului pentru primul copil, veti putea beneficia de aceeasi indemnizatie si pentru cel de-al doilea copil.
   Naștere ușoară!

 21. Bună ziua!
  Am rămas însărcinată în februarie anul acesta, fiind anul I de facultate. Dacă depun actele necesare pentru indemnizație, pot rămâne acasă 2 ani, urmând să reiau apoi anul 2,sau trebuie să merg în continuare fizic la facultate? Anul I l-am urmat fizic. Mulțumesc!

  1. Bună, conform Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, perioada in care o persoana frecventeaza fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului universitar la nivelul studiilor universitare de licenta ori de master constituie perioada asimilata stagiuluide cotizare necesar pentru obtinerea indemnizatiei.
   Stagiul de cotizare pentru obtinerea indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului este de 12 luni in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Daca in aceasta perioada ati urmat cursuri universitare de zi (licenta, master) sau postuniversitare, puteti beneficia de concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului.

   Asta înseamă ca poți beneficia de concediu pentru creșterea copilului, iar anul va fi înghețat.

     1. Buna,

      Maxim 60 zile de la nastere sau de la incheierea concediului de maternitate ( adica ultima zi din postanatal?)

      Multumesc 💗

 22. Buna, stiti cumva daca dividentele se iau in considerare ca venituri? Si de asemenea, daca ar fi sa imi dau demisia din corporatie, este mai avantajos sa ma angajez cu salariu minim pe firma mea sau sa nu ma angajez deloc (ramanand cu dividentele)? Multumesc

  1. Bună, am verificat legea, din păcate nu se iau în calcul. Uite aici legea:
   Conform Ordonantei de urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
    
   Dividendele sunt, conform art. 91 din Codul Fiscal, venituri din investitii. Astfel, nu se incadreaza ca fiind eligibile pentru acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului.

   1. Bună seara , soțul a suferit un accident vascular cerebral om luna martie ,pana acum a luat medical, poate sa depună actele pentru creștere copil dacă I s a emis un certificat de handicap de gradul 1,pe timp de 1 an de zile ,copilul are 1an și 9 luni în prezent.

    1. Bună! Dosarul pentru indemnizația de crestere a copilului trebuie depus cu maximum 30 de zile înainte de intrarea în concediul de creștere a copilului sau în cel mult 60 de zile lucrătoare de la data nașterii copilului ori de la încetarea concediului de maternitate.
     Din păcate acum, la 1 an și 9 luni ai copilului nu se mai poate depune dosarul.
     Sănătate!

 23. Bună ziua.
  Eu am aflat ca sunt insarcinata în luna iunie 2020.
  De la 1 octombrie 2019 am început sa lucrez.
  În luna martie am fost în șomaj tehnic o luna de zile.
  Mai primesc indemnizatie?
  E obligatoriu sa ai minim 2 ani de cotizație la stat ca sa primești?

 24. Buna ziua! Cand ar trebuii depuse actele pt indemnizatie pt tata?el in alea 42 de zile de lehuzie trebuie sa mearga la servici?si cum se numara cele 42 de zile ?se pun si sambata si duminica sau doar zilele lucratoare?va multumesc

  1. Buna, Adriana! De cele 126 de zile (prenatal si postnatal-minim 42 de zile), poate beneficia doar mama. Tatal merge in continuare la serviciu.
   Dosarul se depune dupa terminarea celor 42 de zile. Se calculeaza 42 de zile calendaristice de la nasterea bebelusului (inclusiv sambata si duminica).
   Nastere usoara!

   1. Bună! Eu am rămas însărcinată în clasa a 11a, mi s a aprobat dosarul pentru indemnizatie, dar nu inteleg chestia asta cu prenatal si post natal , în perioada asta, cât timp primesc această „indemnizatie” pot să stau lângă copil, si sa mi îngheț cursurile, sau trebuie sa merg la liceu?

     1. Buna ziua. Daca eu sunt angajata din data de 15 februarie anul acesta la DGASPC ca și asistent maternal profesionist,pot beneficia de cele 128 de zile de postnatal și prenatal? Sau pot beneficia de vre-o indemnizație ceva? Menționez că în ultimii 2 ani nu am mai lucrat. Mulțumesc

     2. Pentru a beneficia de concediu medical aveți nevoie ca să fi cotizat la stat cel puțin 6 luni(sa fi fost angajata). Începând cu 15 august veți putea lua concediu prenatal.
      Legat de indeminzație, din păcate nu puteți lua, dacă nu ați lucrat minim 12 luni în ultimii 2 ani.
      Naștere ușoară!

 25. Catrina Simona Cristina

  Bună, am depus dosarul de indemnizație in luna august și nu am primit pana acum nici decizia nici indemnizația.Cand ar trebui să primesc?

  1. Bună! Felicitări pentru bebe în primul rand!
   Poate sa dureze chiar și 2-3 luni uneori pana întra prima indemnizație. Dar stai liniștită vei primi toți bănuții din urma. Din păcate cei care se ocupa de dosare mai omit unele dintre ele. Mie mi s-a întâmplat, a trebuit sa sun sa verifice. Așteaptă pana la începutul lunii noiembrie (7-8) și in caz ca nu vor întra, da un telefon la DGASP sa verifice starea dosarului.
   Legat de decizie, mie mi-a ajuns după vreo 4 luni prin posta.

 26. Buna seara! Sunt insarcinata in 15 saptamani si din luna iunie sotul si-a dat demisia de la firma care a lucrat timp de 4 ani. Poate depune cerere daca si-a dat demisia? Urmaza sa nasc anul viitor in luna martie si ma intereseaza daca mai poate beneficia de indemnizatie

  1. Buna!
   Dupa terminarea concediului postnatal, trebuie sa mergi in prima faza la departamentul de resurse umane, la firma unde lucrezi. Acolo se face un document care atesta suspendarea contractului pe perioada concediului de crestere a copilului. Ei iti vor elibera si o adeverinta care contine: venituri salariale supuse impozitului pe venit, prima si ultima zi de concediu de maternitate, data implinirii celor 42 de zile, reprezentand concediul de lauzie, prima zi de concediu de cresterea copilului.
   Cererea propriu-zisa de a primi indemnizatia de crestere a copilului se face la DGASP din orasul unde apartii.
   Acolo mergi cu documentele:
   -Actul de identitate al solicitantului (copie și original)
   -Actul de identitate al celuilalt parinte (copie și original)
   -Certificatul de naștere al copilului pentru care se solicita dreptul (copie și original), hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei sau de incredintare a adoptiei, hotararea judecatoreasca sau hotararea comisiei pentru protectia copilului pentru masura plasamentului in regim de urgenta (copie și original)
   -Certificat de casatorie (copie şi original)
   -Adeverinta eliberata de angajator (Anexa la HG 449/24.06.2016) din care sa rezulte ca persoana îndreptatita:
   *A realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni, în ultimele 24 luni anterior datei nașterii copilului
   *Nivelul lunar al acestora (se va trece separat si valoarea bonurilor de masa)
   *Prima si ultima zi de concediu de maternitate
   *Data implinirii celor 42 de zile, reprezentand concediul de lauzie
   *Prima zi de concediu de cresterea copilului

  2. Buna ziua!
   Cum se calculeaza indemnizația,în cazul în care apare al doilea copil pana ce primul împlinește 2 ani?
   Mulțumesc!

  1. Buna!Dupa ce trec cele 126 de zile de concediu medical(prenatal+postanatal) se depun documentele pentru indemnizatie. Asta inseamna ca le vei depune dupa nastere, dupa ce primesti decizia de suspendare a activitatii de la serviciu.
   Nastere usoara!

 27. Bună ziua eu am depus dosarul ptr indemnizație de creștere copil pe 30 iulie și încă nu am primit decizia întrebarea mea este:dupa cât timp primesc decizia?

 28. Buna! Eu nu am lucrat, am aflat ca sunt însărcinată în luna martie anul acesta cand inca eram eleva in clasa a 12-a, în cazul meu, cum se procedează cu indemnizația si cat esti suma minima?

    1. Bună!Atât timp cât viitoarea mămică are venituri 12 luni adunate în ultimele 24, nu are importanță ce serviciu are. Este important doar să fie taxele platite de angajator și să lucreze cu carte de muncă.

   1. ⁹bună dacă am lucrat un an și 7 luni și după am întrerupt serviciul, apoi rămas însărcinată, nu ma mai pot întoarce la servici , vreau sa știu pot primi indemnizație când nasc? Vreau sa știu dacă trebuie sa fi angajat în momentul când naști sau nu ? Pentru ca am un an în ultimii doi cotizati la stat

    1. Bună, legea spune că dacă părintele a lucrat 12 luni în ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului (nu trebuie să fie la rând), are dreptul la indemnizație pentru creșterea copilului( 2 ani sau 3 ani la copilul cu handicap).
     Avantajul când ești angajat este ca beneficiezi înainte de indemnizație de concediul prenatal și postnatal care este plătit de angajator (128 de zile).
     Naștere ușoară!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *