Indemnizatia pentru cresterea copilului

Indemnizatia-pentru-cresterea-copilului-Mama-lui-Vladimir

Cine are dreptul la indemnizatie

Cred ca nu este zi sa nu vad pe grupurile de mamici intrebari legate de indemnizatia pentru cresterea copilului. M-am gandit ca ar fi util un articol despre asta si va ajuta multe proaspete mamici.

Conform legislatiei, concediul pentru ingrijirea copilului poate fi acordat oricaruia dintre parinti, iar pe perioada concediului, tu, ca parinte beneficiar, vei primi o anumita suma de bani. Aceasta reprezinta indemnizatia pentru cresterea copilului.

Ca sa poti beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, trebuie indeplinite niste conditii:

 • Sa ai resedinta sau domiciliu în Romania;
 • Sa locuiesti in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care ai solicitat indemnizatia, sa ai grija de acestia și sa te ocupi de cresterea lor;
 • In ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, ai realizat timp de cel putin 12 luni venituri impozabile (salarii sau alte venituri obtinute din activitati independente si care sunt impozitate conform OUG nr. 111/2010). Aceasta perioada de timp nu este obligatoriu sa fie consecutiva.

Ce durata poate avea concediul pentru cresterea copilului?

Atat mama, cat si tata pot cere concediu pentru cresterea copilului. Concediul pentru cresterea copilului este pana la data cand copilul implineste 2 ani. In cazul in care copilul are handicap, acesta se poate prelungii pana la 3 ani ai copilului.

Indemnizatia se primeste lunar, pe toata perioada concediului pentru cresterea copilului.

Un lucru important este ca perioada de concediu pentru cresterea copilului este considerata vechime in munca. Este asimilata la stagiul de cotizare la pensie. Totodata, pe toata durata concediului vei avea in continuare asigurare de sanatate.

Cum se calculeaza indemnizatia de crestere a copilului?

Valoarea indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, inainte de data de nastere a copilului.

Incepand cu 1 ianuarie 2018, limita minima a indemnizatiei a crescut la valoarea de 1.250 de lei, fata de cat era in anul anterior, adica 1.232 de lei.

Concret, suma de bani pe care o vei primi lunar trebuie sa se incadreze in urmatoarele limite:

 • nu poti primi lunar mai putin de 1.250 de lei
 • nu poti primi mai mult de 8.500 de lei, indiferent cat de mari sunt veniturile tale

Limita maxima a fost scazuta in anul 2017 prin OUG nr. 55/2017, care a adus modificari ale OUG nr. 111/2010, astfel încat sa fie evitate situatiile in care un parinte ar fi putut sa obtina o indemnizatie mult prea mare.

In cazul in care ai gemeni, tripleti sau multipleti (sarcina multipla), valoarea totala a indemnizatiei este calculata ca suma care rezulta prin aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicelui social de referinta, pentru fiecare copil. Coeficientul este aplicat începand cu cel de-al doilea copil nascut.

Documentele necesare pentru dosarul de indemnizatie pentru cresterea copilului:

 1. Actul de identitate al solicitantului (copie și original)
 2. Actul de identitate al celuilalt parinte (copie și original)
 3. Certificatul de naștere al copilului pentru care se solicita dreptul (copie și original), hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei sau de incredintare a adoptiei, hotararea judecatoreasca sau hotararea comisiei pentru protectia copilului pentru masura plasamentului in regim de urgenta (copie și original)
 4. Certificat de casatorie (copie şi original)
 5. Adeverinta eliberata de angajator (Anexa la HG 449/24.06.2016) din care sa rezulte ca persoana îndreptatita:
 • A realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni, în ultimele 24 luni anterior datei nașterii copilului
 • Nivelul lunar al acestora (se va trece separat si valoarea bonurilor de masa)
 • Prima si ultima zi de concediu de maternitate
 • Data implinirii celor 42 de zile, reprezentand concediul de lauzie
 • Prima zi de concediu de cresterea copilului

Toate documentele de mai sus trebuie depuse la Directia Generala de Asistenta Sociala unde ai domiciliul. Actele trebuie sa le depui in cel mult 60 de zile de la data la care s-a terminat concediul de maternitate.

Cererile sunt solutionate prin emiterea unei decizii in cel mult 15 zile lucratoare de la momentul la care au fost inregistrate la agentiile teritoriale. Odata emisa decizia, aceasta iti va fi comunicata in termen de 5 zile lucratoare.

Indemnizatie pentru mamele studente

Mamele studente au dreptul la indemnizatie de crestere a copilului daca in ultimele 12 luni anterioare nasterii acestuia s-au aflat in una dintre urmatoarele situatii:

 • au urmat sau urmeaza cursurile de zi ale invatamantului universitar sau postuniversitar (masterat, doctorat) organizat potrivit legii;
 • se afla in perioada de 60 zile de la absolvirea cursurilor de zi a invatamantului universitar cu examen de diploma/licenta;

In cazul persoanelor care au urmat sau urmeaza o forma de invatamant universitar, postuniversitar sau liceal si solicita indemnizatia de crestere a copilului, alaturi de celelalte acte se va atasa la dosar si adeverinta de studii sau diploma de absolvire dupa caz.

Documente necesare:

 • Cerere tip;
 • Actele de identitate ale parintilor – copie si original;
 • Certificatul de nastere al copilului(lor) – copie si original;
 • Adeverinta de la scoala/facultate pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, din care sa rezulte ca s-au frecventat cursurile la zi si fara intrerupere;
 • Diploma de licenta, master, etc….(dupa caz) copie;
 • Adeverinta de la finante – din care sa rezulte ca solicitantul a realizat sau nu venituri profesionale in ultimele 12 luni anterioare nasterii;
 • Declaratie pe proprie raspundere – din care sa rezulte ca solicitantul a realizat sau nu venituri profesionale in ultimele 12 luni anterioare nasterii;
 • Pentru solicitantul minor – dispozitie de curatela/tutela – emisa de Autoritatea Tutelara;

Celalalt parinte va prezenta:

 • Declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca parintele firesc, sau dupa caz, o alta persoana indreptatita nu beneficiaza de indemnizatie sau stimulent;
 • Daca celalalt parinte este salariat: Adeverinta eliberata de angajator din care sa rezulte ca nu este in concediul pentru cresterea copilului;
 • Dosar cu sina;
 • Dovada de la banca privind COD-ul IBAN;
 • Alte acte, dupa caz;

Indemnizatia de crestere a copilului se va acorda mamelor studente incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 zile lucratoare de la acea data.

Daca cererea este depusa mai tarziu de 60 de zile de la data nasterii copilului, indemnizatia de crestere a copilului se va acorda incepand cu data depunerii cererii.

Cand se vireaza indemnizatia de crestere a copilului

Vei primi prima plata dupa 45 sau 60 de zile de la data la care ai depus cererea. In ceea ce privește perioada cand se vireaza indemnizatia, plata se realizeaza în luna curenta pentru luna anterioara, de regula în intervalul 8-25 al fiecarei luni.

Banii ii vei primi prin metoda pentru care ai optat la momentul in care ai depus cererea. Astfel, plata poate fi facuta prin virarea banilor in contul bancar sau prin mandat postal, la domiciliu. Daca la un moment dat vrei sa modifici modalitatea de plata, este necesar sa completezi o cerere in care sa specifici acest lucru.

Trebuie mentionat ca poate fi facuta plata prin cont bancar numai daca unitatea bancara respectiva are încheiata o conventie cu Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala.

34 de comentarii la „Indemnizatia pentru cresterea copilului”

 1. Buna, stiti cumva daca dividentele se iau in considerare ca venituri? Si de asemenea, daca ar fi sa imi dau demisia din corporatie, este mai avantajos sa ma angajez cu salariu minim pe firma mea sau sa nu ma angajez deloc (ramanand cu dividentele)? Multumesc

  1. Bună, am verificat legea, din păcate nu se iau în calcul. Uite aici legea:
   Conform Ordonantei de urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
    
   Dividendele sunt, conform art. 91 din Codul Fiscal, venituri din investitii. Astfel, nu se incadreaza ca fiind eligibile pentru acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului.

 2. Bună ziua.
  Eu am aflat ca sunt insarcinata în luna iunie 2020.
  De la 1 octombrie 2019 am început sa lucrez.
  În luna martie am fost în șomaj tehnic o luna de zile.
  Mai primesc indemnizatie?
  E obligatoriu sa ai minim 2 ani de cotizație la stat ca sa primești?

 3. Buna ziua! Cand ar trebuii depuse actele pt indemnizatie pt tata?el in alea 42 de zile de lehuzie trebuie sa mearga la servici?si cum se numara cele 42 de zile ?se pun si sambata si duminica sau doar zilele lucratoare?va multumesc

  1. Buna, Adriana! De cele 126 de zile (prenatal si postnatal-minim 42 de zile), poate beneficia doar mama. Tatal merge in continuare la serviciu.
   Dosarul se depune dupa terminarea celor 42 de zile. Se calculeaza 42 de zile calendaristice de la nasterea bebelusului (inclusiv sambata si duminica).
   Nastere usoara!

   1. Bună! Eu am rămas însărcinată în clasa a 11a, mi s a aprobat dosarul pentru indemnizatie, dar nu inteleg chestia asta cu prenatal si post natal , în perioada asta, cât timp primesc această „indemnizatie” pot să stau lângă copil, si sa mi îngheț cursurile, sau trebuie sa merg la liceu?

 4. Catrina Simona Cristina

  Bună, am depus dosarul de indemnizație in luna august și nu am primit pana acum nici decizia nici indemnizația.Cand ar trebui să primesc?

  1. Bună! Felicitări pentru bebe în primul rand!
   Poate sa dureze chiar și 2-3 luni uneori pana întra prima indemnizație. Dar stai liniștită vei primi toți bănuții din urma. Din păcate cei care se ocupa de dosare mai omit unele dintre ele. Mie mi s-a întâmplat, a trebuit sa sun sa verifice. Așteaptă pana la începutul lunii noiembrie (7-8) și in caz ca nu vor întra, da un telefon la DGASP sa verifice starea dosarului.
   Legat de decizie, mie mi-a ajuns după vreo 4 luni prin posta.

 5. Buna seara! Sunt insarcinata in 15 saptamani si din luna iunie sotul si-a dat demisia de la firma care a lucrat timp de 4 ani. Poate depune cerere daca si-a dat demisia? Urmaza sa nasc anul viitor in luna martie si ma intereseaza daca mai poate beneficia de indemnizatie

  1. Buna!
   Dupa terminarea concediului postnatal, trebuie sa mergi in prima faza la departamentul de resurse umane, la firma unde lucrezi. Acolo se face un document care atesta suspendarea contractului pe perioada concediului de crestere a copilului. Ei iti vor elibera si o adeverinta care contine: venituri salariale supuse impozitului pe venit, prima si ultima zi de concediu de maternitate, data implinirii celor 42 de zile, reprezentand concediul de lauzie, prima zi de concediu de cresterea copilului.
   Cererea propriu-zisa de a primi indemnizatia de crestere a copilului se face la DGASP din orasul unde apartii.
   Acolo mergi cu documentele:
   -Actul de identitate al solicitantului (copie și original)
   -Actul de identitate al celuilalt parinte (copie și original)
   -Certificatul de naștere al copilului pentru care se solicita dreptul (copie și original), hotararea judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei sau de incredintare a adoptiei, hotararea judecatoreasca sau hotararea comisiei pentru protectia copilului pentru masura plasamentului in regim de urgenta (copie și original)
   -Certificat de casatorie (copie şi original)
   -Adeverinta eliberata de angajator (Anexa la HG 449/24.06.2016) din care sa rezulte ca persoana îndreptatita:
   *A realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni, în ultimele 24 luni anterior datei nașterii copilului
   *Nivelul lunar al acestora (se va trece separat si valoarea bonurilor de masa)
   *Prima si ultima zi de concediu de maternitate
   *Data implinirii celor 42 de zile, reprezentand concediul de lauzie
   *Prima zi de concediu de cresterea copilului

  1. Buna!Dupa ce trec cele 126 de zile de concediu medical(prenatal+postanatal) se depun documentele pentru indemnizatie. Asta inseamna ca le vei depune dupa nastere, dupa ce primesti decizia de suspendare a activitatii de la serviciu.
   Nastere usoara!

 6. Bună ziua eu am depus dosarul ptr indemnizație de creștere copil pe 30 iulie și încă nu am primit decizia întrebarea mea este:dupa cât timp primesc decizia?

 7. Buna! Eu nu am lucrat, am aflat ca sunt însărcinată în luna martie anul acesta cand inca eram eleva in clasa a 12-a, în cazul meu, cum se procedează cu indemnizația si cat esti suma minima?

    1. Bună!Atât timp cât viitoarea mămică are venituri 12 luni adunate în ultimele 24, nu are importanță ce serviciu are. Este important doar să fie taxele platite de angajator și să lucreze cu carte de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *