Concediul prenatal. Condiții de acordare

 • Familie
Concediul prenatal. Condiții de acordare Mama lui Vladimir

Concediul de maternitate

Știu că de multe ori se întâmplă să fie confuzii între concediul prenatal și cel pentru creșterea copilului. Concediul de maternitate este un beneficiu pentru angajatele care urmează să devină mame, astfel încât acestea să aibă mai mult timp pentru a se dedica pregătirilor.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate îți dă dreptul de a lua concediu prenatal începând cu luna a 7-a de sarcină (cu aproximativ 63 de zile înainte de naștere).

Următorul articol cuprinde toți pașii premergători pentru obținerea concediului prenatal și clarificări pe toate subiectele privind concediul de maternitate.

Ce înseamnă concediu prenatal?

Concediul prenatal reprezintă concediul de care beneficiază salariatele care urmează să aibă un bebeluș. Durata acestui tip de concediu este fixă și are un total de 126 de zile. Acest total de zile este împărțit pe două perioade: concediu de sarcină (concediu prenatal) și concediu de lăuzie (concediu postnatal).

Este bine de știut că zilele acordate pentru concediul prenatal și concediul postnatal (sarcină și lăuzie) pot fi compensate între ele, cu acordul medicului. Singura condiție este ca în concediul postnatal să-ți rămână minimum 42 de zile.

În cazul persoanelor cu handicap, concediul prenatal se acordă începând cu luna a șasea de sarcină.

Ce condiții trebuie să respecți pentru a beneficia de concediu prenatal?

Pentru a putea beneficia de acest tip de concediu prenatal și, ulterior, de concediu postnatal, desigur că trebuie să îndeplinești câteva condiții:

 • Să fii cetățean român sau dintr-un stat membru al Uniunii Europene;
 • Să ai domiciliul în România;
 • Să ai realizat stagiul minim de asigurare, adică să fi plătit contribuțiile pentru asigurarea medicală cel puțin 6 luni din ultimele 12 înainte de a intra în concediu prenatal.

În aceeași măsură au dreptul la concediu de maternitate și femeile care nasc în termen de 9 luni de la data înregistrării ultimei plăți pentru contribuțiile sociale.

Cum se plătește concediul prenatal?

OUG nr. 158/2005 prevede valoarea indemnizației de maternitate: 85% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni din cele 12 din care se constituie stagiul de cotizare.

Poți afla valoarea aplicând următoarea formulă:

85% * media zilnică a bazei de calcul (total venituri brute ultimele 6 luni / total zile lucrate ultimele 6 luni) * numărul de zile de concediu de maternitate

Exemplu de calcul concediu prenatal

Exemplul de mai jos se referă la o salariată ce are contract de muncă de 8 ore pe zi/40 ore pe săptămână. Pentru cazul exemplificat mai jos, luna pentru care se realizează calculul are 160 ore lucrate și 20 de zile lucrătoare.

Calcul concediu medical:

Salariu brut ultimele 6 luni: 6000 lei * 6 = 36.000 lei
Zile lucrate în ultimele 6 luni: 129 zile
Număr de zile concediu de maternitate: 20 zile

Total indemnizație CM = 85% * (36.000 / 129) * 15 = (0.85 * 279.0697 )* 20 = 237,2092 * 20 = 4744 lei

Total venit brut = 4744

Calcul contribuții:

CAS = 4744 * 25% = 1186 lei

CASS = 0

Impozit = 0

Salariu net =4744 – 1186 = 3558 lei

Rest de plată = 3558 lei

Responsabilitatea angajatorului și a salariatei pentru concediul maternal

Ce obligații are angajata?

 • are obligația de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care să-i ateste starea;
 • are obligația de a comunica în scris angajatorului starea sa de graviditate, în conformitate cu O.U.G. nr. 96/2003, modificată și completată.


Ce obligații are angajatorul?

 • are obligația de a evalua împreună cu medicul de medicină a muncii, riscurile la care este supusă salariata la locul de muncă și să întocmească un raport de evaluare;
 • dacă în urma evaluării se constată că există riscuri pentru salariată, angajatorul este obligat să-i acorde acesteia, măsuri suplimentare de protecție;
 • dacă angajatorul nu poate dispune modificarea condițiilor de muncă, cum ar fi programul de muncă al salariatei, aceasta poate solicita concediul de risc maternal;
 • concediul de risc maternal se poate întinde pe o perioadă de cel mult 120 de zile calendaristice, în funcție de recomandarea medicului și de justificarea angajatorului.


Acest tip de concediu nu se încadrează în concediul de maternitate, ci în concediu de risc maternal și se acordă la solicitarea angajatei, în baza recomandării medicului care supraveghează sarcina.

Cum obții certificatul de concediu de maternitate


Se eliberează pentru cel mult 30/31 de zile calendaristice de către medicul de familie sau ginecologul care ia in evidență gravida.

Acest certificat trebuie predat angajatorului până cel târziu în data de 5 a lunii pentru a-ți putea face plata pentru luna anterioară.

Sursa: avocat.net, legea.ro

23 de comentarii la „Concediul prenatal. Condiții de acordare”

 1. Bună ziua! Am și eu o întrebare, dacă puteți sa ma ajutați. Am fost în CCC pana luna aceasta pe data de 04, acum sunt insarcinata în 29de saptamani, ar trebui sa nasc în februarie. Contractul de munca mi-a incetat anul trecut în ianuarie acesta fiind pe perioada determinata, întrebarea este dacă pot beneficia de acele 126 de zile de concediu pana intru din nou în CCC.
  Multumesc!

  1. Buna, legea spune că o viitoare mămica poate beneficia de concediu de maternitate dacă atunci când aplica pentru el nu trec mai mult de 9 luni de când a încetat a mai fi asigurata (Legea nr. 399/2006).
   Având in vedere ca in cic și sarcină conform legii mămicile sunt in continuare asigurate, nu văd care ar fi problema să nu poți beneficia de cele 126 de zile de concediu.
   Acesta se achita din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratei are încheiată convenţie.

 2. Bună.  Urmeaza sa ma intorc la munca din concediu crestere copil pe 5septembrie la 2ani si 1zi ai primului copil si sunt insarcinata cu bebe doi ce are termen de nastere pe 27februarie. Daca nu voi avea  6luni muncite, ma incadrez in pre si postnatal?  Multumesc!

  1. Bună!
   Dacă sunt însărcinată cu bb2(14 sapt)- data naștere 15.03.2023 și ccc pt bb1 se termina pe 10.12.2022, pot beneficia de pre și postnatal? Sau pot continua cu un alt concediu?
   Mulțumesc!

 3. Bună ziua! Contractul meu de muncă se încheie la data de 31 august.
  Eu o să nasc în septembrie. Întrebarea este dacă pot beneficia de acest postnatal?
  Mulțumesc!

 4. Dacă data probabila a nașterii este 17 august și as lua concediu prenatal pe data de 10 iunie, m as încadra la postnatal? Eu nu am înțeles..posnatalul sa fie minim 42 zile calendaristice după data nașterii pana cand? Pana la sfârșitul anului? Ca asta ar însemna 4 luni pana la sfârșitul anului sept – decembrie

 5. Buna ziua, am o întrebare, dupa primul copil am iesit la muncă cand avea 23luni, adică anul acesta in ianuarie, am rămas din nou însărcinată în martie, dupa calcul voi intra in prenatal in octombrie si urmeaza sa nasc în decembrie. Cum se va calcula indemnizația de creșterea copilului? Dacă nu am reusit sa lucrez 12 luni? Cat voi mai lua stimulentul de inserție?

  1. Bună, dacă nu trec 3 ani de la nașterea primului copil, indemnizatia nu va fi mai mica decât anterioara. Stimulentul îl primiți pana în momentul în care aplicați pentru indemnizație. În timpul prenatalui și postnatalului veți primi stimulentul.

 6. Buna!
  Daca intru in concediu de maternitate in luna mai urmand sa nasc la sfarsitul lunii iulie iar contractul de munca se incheie pe 16 august mai beneficiez de concediu post natal?
  Multumesc!😘

  1. Bună!
   Da, vei beneficia, doar ca va trebui sa mergi la Agentia de somaj pentru a beneficia de șomaj indemizat. Ulterior vei duce concediile medicale ramase acolo. Când vei intra în cic, șomajul se va suspenda și îl vei primi din nou când se termina perioada indemnizației.
   Sarcină ușoară!

 7. Bună ziua. Este posibil ca tatăl sa iasa in crestere copil si mama sa aiba concediu medical in acelasi timp? In ce baza se calculează concediul medical?mi s a cerut de la muncă decizia de indemnizație, e corect asa? Cat concediu medical este permis?

  1. Buna, da este posibil dacă mama să ia concediu medical.
   Cei de la serviciu iti cer o adeverință ce arata cuantumul indemnizației pentru a vedea suma pe care ai primit-o lunar. Concediul medical se calculează în baza veniturilor din ultimele 6 luni, de aceea au nevoie pentru a calcula cât îți vor da.
   Dacă te referi la concediu medical pentru cresterea copilului perioada maxima este de 45 zile pe an. Se poate prelungi pana la 90 de zile în caz de:
   imobilizare cu aparat gipsat;

   intervenții chirurgicale;

   diagnostic de boli infecto-contagioase sau neoplazii
   În cazurile de mai sus, durata concediului de îngrijire a copilului bolnav poate fi prelungită la 90 de zile pe baza unui document eliberat de medicul specialist. Dacă este nevoie de un număr mai mare de zile, este nevoie de aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.
   Am povestit mai multe despre concediul pentru îngrijirea copilului aici:
   https://mamaluivladimir.ro/concediul-medical-copil-bolnav/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *