Să nu uităm de importanța consultului stomatologic
De când sunt cei mici bebeluși, avem grijă să meargă la controale periodice la pediatru și eventual și la alte consultații dacă sunt indicate. Dar la stomatolog? Când programăm prima vizită la stomatolog?
Consider că este important ca cei mici să fie obișnuiți cu vizitele periodice și la medicul dentist. Astfel, pe viitor, dacă va fi necesar, să nu îi fie teamă.
Legat de prima vizită la stomatolog și cum decurge aceasta ne povestește dr. Anghelescu.
Dr. Anghelescu Laura este medic specialist chirurgie dento-alveolara, mama unei fetițe de 3 ani, pasionată de medicina holistică și psihoterapie.
O puteți găsi la Clinica New Dental în București, dar și în mediul online, pe Facebook și Instagram.
1. La ce vârstă ducem copilul prima dată la stomatolog?
Dr. Anghelescu: Din punctul meu de vedere prima vizită la stomatolog ar trebui să nu fie într-un moment critic (urgență). De ce?
Pentru ca totul să decurgă ușor, fără presiune, fără frici, durere, fără agitație, inclusiv din partea părinților.
În jurul vârstei de 4 ani, ar fi oportun ca micuțului să i se facă cunoștință cu cabinetul, obiectele de acolo, cu oamenii, astfel încât să își seteze niște repere despre ce se întamplă și ce face dentistul. De obicei, până în vârsta de 4 ani, rareori se poate obține o colaborare cu copilul, iar medicul să reușească să îi lucreze.
Dacă părinții suspectează o problemă, este indicat să se prezinte cu cel mic la un consult stomatologic chiar înainte de 4 ani.
Ideal, ar fi ca înainte de diversificare, adică înainte de 6 luni ale bebelușului, parinții să primească sfaturi legate despre importanța alimentației în dezvoltarea optimă a danturii, suplimente alimentare cariopreventive, impactul suzetei asupra dentiției/a altor obiceiuri vicioase, soluții pentru a diminua disconfortul eruptiei dinților de lapte.
2. Ce facem noi părinții pentru ca prima vizită la stomatolog să decurgă bine?
Dr. Anghelescu: În primul rând, părinții ar trebui să le vorbească din timp (cu cateva zile inainte) despre:
- loc (orice detaliu, ex: cabinetul este lângă un parc, ajungem cu metroul, cabinetul are mai multe camere cu niște scaune care se miscă asemeni unui lift etc.)
- ce face doctorul(cum arată/nume/orice detaliu ca micuțului să îi fie deja puțin familiar când îl vede)
- rolul medicului(„să ne ajute ca tu să ai dinții sănătoși”/”să ne repare dinții”)
- ce rol are asistenta(la fel cateva lucruri despre ea )
- de ce e important să mergeți la cabinet
- despre experiențele părinților de când erau copii(evident dacă sunt unele bune, daca nu, imaginați-vă cum v-ar fi plăcut să fie din prisma unui copil)
- despre obiectele din cabinet/aparatură.
Sfatul meu este să vorbească despre acestea de mai multe ori, în momente diferite și cât timp sunt interesați de subiect.
Discuțiile ar fi bine să fie cât mai adaptate vârstei copilului și să își imagineze ce lucruri i-ar captiva și pe acelea să insiste, să le dezvolte mai mult.
Un alt lucru extrem de important, părinții să fie „vindecați” de frica lor față de dentist.
Este imposibil să îi transmiți copilului entuziasm/liniște față de vizita la stomatolog, dacă ție ca părinte îți declanșează o stare mare de anxietate.
Știm cu toții că stările emoționale ale părinților se transmit copiiilor foarte ușor, iar „ieșirile” din zona de confort, cum e vizita la stomatolog, nu face excepție.
Si cu un mare NU, sfatuiesc părinții să nu mai prezinte medicul ca un om punitiv, care face injecții dacă nu este cuminte/nu stă pe scaun liniștit, ci prietenul nostru care ne ajută, ne invață, se joacă cu noi.
3. Cum decurge prima vizită la dentist?
Dr. Anghelescu: Medicul în primul rând îi prezintă locul, aparatura, obiectele, astfel încât copilul să fie curios și entuziasmat.
Evident jocul si explicațiile pe „limba” lor sunt cheia succesului in general. Iar în situația aceasta, conteaza foarte mult.
4. Ce face stomatologul în timpul primei examinări?
Dr. Anghelescu: La prima prezentare, medical vorbind, se evalueaza: starea dinților( leziuni carioase/demineralizări), numarul dinților de lapte, modificări de poziție ale acestora, starea gingiilor și părților moi (obraji, buze, limbă).
5. Care ar fi câteva dintre metodele blânde pe care le pot folosi pentru ca bebelușul să nu mai plângă la spălatul pe dințișori?
Dr. Anghelescu: În niciun caz nu susțin imobilizarea copiiilor, cum am văzut destul de des practicându-se. Am scris mai mult despre asta într-o postare pe instagram.
Soluția este jocul!
- prin exemplificare pe alte păpuși /bebeluși – iar voi părinții îi spălați când pe ei, când pe copii, ori voi cu mâna voastră luați mâna păpușii și spălați dinții copiilor
- prin explicarea senzațiilor ” aici gâdilă”, „apa e rece”, „pasta de dinți e dulce/mentolată”
- prin explicarea importanței : NU prin amenințări „dacă nu îi speli, o sa iți cadă dinții /o să se carieze și o să te doară /o sa ajungem la doctor”, ci DA „hai să îi facem mai albi”, „îi spălam că sunt murdari de X mâncare”
- prin propriul exemplu: vă spălați voi
- prin oferirea controlului: el vă spală pe voi
- folosind oglinda.
Jocurile pot fi diverse, lăsați-vă purtați de imaginație! Puneți-vă în locul lor!????
6. Cum îmi dau seama dacă bruxismul este cauzat de erupția dentară sau are alte cauze? Și cum se poate trata?
Dr. Anghelescu: Din punctul meu de vedere, bruxismul, mai ales la copii, are doar cauză emoțională. S-ar traduce prin dorința copilului de „mușca” pe cineva (poate fi vorba despre un frate/altă persoana poate cu autoritate), pe care ar vrea să înfrunte, dar nu poate, pentru că se simte inferior, ca putere.
Altă cauză, poate fi frica, se simte anxios, temător de ceva/situație/persoană, ori are o frustrare neexprimată.
Dacă apare noaptea, de multe ori, are legatură cu suprastimularea, tensiunea, frustrarea acumulată peste zi, care se descarcă noaptea din subconștient, practic tot ce este reprimat se manifestă prin scrâșnit sau strâns puternic din dinți.
Se rezolvă urmărind copilul, observând cauza, apoi vorbit cu copilul despre ea, fără să fie minimalizat motivul fricii/certându-l că simte acele lucruri. Empatizând cu ei, sigur se pot găsi vorbe, exemple personale, jocuri care să îi ajute să depășească momentul.
7. Influențează sau nu folosirea suzetei dentiția?
Dr. Anghelescu: Suzeta modifică poziția dinților/erupția dinților de lapte, mai ales dacă este folosită des/perioade lungi (doarme cu ea).
Părerea mea este ca ar fi bine să nu fie folosită deloc, nu doar din punct de vedere medical, ci și emoțional. Însă dacă părinții o oferă, ar fi bine să o facă până la vârsta de 3 ani, când copilul ar fi bine să nu o mai folosească. Până atunci să fie folosită doar din când în când( de ex. doar când adoarme), ideea este de minute, nu să o poarte mai multe ore pe zi.
Super articolul, o sa ținem cont de sfaturi și poate chiar ne vom face curaj pt o vizita către medicul stomatolog.
Foarte util și interesant articolul!!