Înțepăturile de țânțari pot fi o experiență neplăcută pentru mulți dintre noi, provocând disconfort și mâncărime persistentă. Pe lângă aceste neplăceri, ele pot prezenta și anumite simptome asociate, care pot varia în funcție de reacția individuală a fiecărei persoane. În acest articol, dr. Georgescu Mihaela, medic specialist dermatologie, ne va ajuta să explorăm simptomele comune asociate cu înțepăturile de țânțari și va oferi informații despre modul de recunoaștere și cum să le tratăm.
Pacienții o pot găsi pe dr. Georgescu la clinica Dermabeauty precum si la SUUMC DR. CAROL DAVILA (Spitalul militar), secția Dermatologie(luni- vineri, 8-15), dar și pe pagina de Instagram unde postează foarte multe informații interesante.
Care sunt simptomele comune asociate cu înțepăturile de țânțari și cum le putem recunoaște?
Femelele țânțari înțeapă oameni și animale pentru a obține o masă de sânge. Majoritatea țânțarilor femele nu pot produce ouă fără o masă de sânge. Țânțarii masculi nu înțeapă oamenii si animalele.
Semnele înțepăturilor de țânțari includ:
- O umflătură roșiatică (papula eritematoasa) care apare la câteva minute după eveniment.
- O umflătură tare, mâncărime, maro-roșcat sau mai multe umflături care apar la aproximativ o zi după înţepătură sau vezicule mici în loc de umflături dure
- Pete întunecate care arată ca vânătăi
Reacţii mai severe pot apărea la: copii, adulți înțepați de o specie de țânțar la care nu au fost expuși anterior, dar și la persoanele cu tulburări ale sistemului imunitar.
Care sunt riscurile asociate cu înțepăturile de țânțari și cum putem
preveni aceste riscuri?
Persoanele care se confruntă cu reacții mai severe pot avea următoarele semne:
- zonă mare de umflare și roșeață
- febra
- urticarie
- noduli limfatici umflați
- celulita (infecție)
De asemenea sa nu uitam de incidenţa cazurilor de Dengue, Zika, Chikungunya, Febră galbenă şi Malarie care a crescut semnificativ în lume.
Pot fi prevenite prin folosirea profilactică de repelente și prin utilizarea post incident a antihistaminicelor.
Ce produse de protecție împotriva țânțarilor recomandați pentru copii și adulți? Cum să le aplicăm corect?
Tendința actuală este utilizarea de active repelente naturale precum uleiurile esențiale, care prezintă toxicitate scăzută, nu dăunează mediului, dar prezintă timp redus de acțiune a repelentului datorită evaporării rapide după aplicarea pe piele.
Printre ingredientele naturale sunt:
- limonenul
- 1,8-cineolul
- geraniolul
- eugenolul
- citronelalul
Sunt compușii activi care apar cel mai mult în uleiurile esențiale ale plantelor cu activitate de repulsie. Cu atenție însă, pot cauza dermatite de contact alergice.
Cele mai utilizate repelente sunt DEET, IR3535 (Etil-butilacetilaminopropionat) (EB), Icaridin (Picaridin) și uleiurile esențiale, fiecare dintre ele prezentând avantaje si dezavantaje.
DEET
DEET este cel mai vechi şi cel mai puternic repelent disponibil pe piață, fiind astfel standardul de referință. Din acest motiv, există multe formulări clasice disponibile pe piață care conțin componenta chimică DEET în forme de pulverizare și loțiuni. Cu toate acestea, din cauza toxicității sale, DEET nu este recomandat copiilor de până la 6 luni și femeilor însărcinate.
DEET a fost o opțiune împreună cu alte produse comune, cum ar fi IR3535 și Icaridin (Picaridin), care prezintă mai puțină toxicitate în compoziția lor.
IR3535
IR3535 este cel mai puțin toxic și poate fi prescris copiilor cu vârsta peste 6 luni şi femeilor însărcinate, astfel încât acestea să fie cea mai bună opțiune datorită nivelurilor de toxicitate mai scăzute prezentate.
Icaridin (Picaridin)
Icaridina este la fel de puternică ca DEET-ul, dar mai puțin toxic și are avantajul de a avea acțiune de lungă durată printre repelenții menționate mai sus. Noile formulări s-au bazat pe sisteme cu eliberare controlată (CRS).
Care Plus Anti-Insect Natural Spray 40%
Care Plus® Natural are la bază extract natural de eucalipt de lămâie. In momentul de față, acesta este singurul ingredient natural cu proprietăți de respingere a insectelor, având eficiență dovedită în laborator științific și în studii de teren. Produsul oferă protecție împotriva țânțarilor, căpușelor și a musculițelor, pe o perioada de până la 6 ore. Care Plus® Natural poate fi folosit de persoane cu pielea sensibilă și de copiii cu vârsta mai mare de 3 luni.
Care Plus Anti-Insect DEET Spray 40%
Care Plus Anti-Insect DEET Spray 40% este cel mai puternic produs, folosit împotriva insectelor. Este realizat pentru a fi folosit atât în zonele tropicale unde exista riscul contactării malariei și a febrei galbene cât și în regiunile Europene. Substanță activa DEET este eficientă contra insectelor, în special împotriva țânțarilor și a căpușelor. Are efect maxim împotrivă țânțarilor și al căpușelor și efect moderat împotrivă tăunilor. Substanță se aplica direct pe piele pentru a avea efect. DURATA EFECTULUI 8 ore
Proiectat pentru: ture montane, drumeții, expediții, călătorii.
Poate fi folosit și pentru: pescuit, vânătoare.
Autan Family Care Repellent Stick
Autan Family Care Junior
Spray repelent împotriva țânțarilor și a căpușelor Parasites
Conține : Apa, citrodiol, propilen glicol, polisorbat 80, PEG-150 Distearat. (Testare în prealabil pe o suprafață mică pentru a testa/ preveni reacțiile alergice).
Brățară împotriva țânțarilor pentru copii
Testat astfel de produse pe copii de 1 an (ai mei). Le-am pus la glezna.
Conține: Geraniol, Lavanda (Lavandula hybrida, ext.), Cuisor (extract), Terebentina (ulei), Cymbopogon winterianus (ext.), Menta (ext.), Pelargonium graveolens (ext.).
Care este ordinea de aplicare? Repelent sau SPF primul?
Mai întâi se aplica SPF 50+ apoi repelentul. Ideal este cu 30 minute înainte de a ieși din casă.
Atunci când este combinat cu un produs repelent, produsul de protecție UV trebuie aplicat primul şi dacă este posibil, ar trebui să așteptați 30 de minute înainte de aplicarea repelentului. Se recomandă ca aplicarea să se facă cu 10 minute înainte de expunerea directă la soare. Se aplica ca atare, prin pulverizare uniformă de la o distanță de 15-20 cm. Pulverizați uniform pe pielea expusă (1 gram / 600 cm2) și reaplicați după contactul cu apa.
Din păcate cele naturale trebuie reaplicate la 2-3 ore, pentru că efectul nu durează foarte mult.
Cum putem trata înțepăturile de țânțari și alte înțepături de insecte? Există remedii naturale sau produse recomandate?
- Recomand folosirea apei termale aplicate des și a gamei Pruriced (Uriage) Roll-on SOS dupa înțepături de insecte, potrivit pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru cea sensibilă:
- bogat in calamină cu acțiune antiinflamatoare, ce ameliorează iritațiile, minimizează porii și reduce imperfecțiunile;
- conține glicerină cu efect de hidratare asupra pielii uscate;
- textura cremoasa, non-grasă și care nu lasă pete albe;
- produs ce oferă o senzație de prospețime.
2. Desigur că mai sunt și Cicaplast baume B5 cremă, Cicalfate cremă, Cicabio cremă. Sunt opțiuni sigure de folosit nu numai pentru înțepături de insecte.
3. Comprese cu apa rece schimbate frecvent!
4. Nu vă aplicați parfum când mergeți în pădure, pajiște, parc etc.
5. Antihistaminice orale (xyzal sau aerius), fiind și variante pentru copiii (dozaj în funcție de vârstă, recomandare medic, prospect).
NU RECOMAND ANTIHISTAMINICELE TOPICE: RISC DE DERMATITE ALERGICE!
- Programul VIP Oriflame: răsfață-te și economisește în același timp
- Scarlatina: Simptome, Cauze și Tratament
- Locații unde poți face investigații medicale gratuit cu bilet de trimitere
- Meniu săptămânal pentru toată familia
- Meniu săptămânal și bonus rețeta pentru prăjitura cu cocos
Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Informații foarte utile. Noi folosim Autan și bineînțeles avem în casă și crema de la Avene cicalfate, ere foarte buna la orice.
Sunt foarte tari articolele pe care le postați ,avem foarte mult de învățat de la dumneavoastră!Va mulțumesc
Mulțumim pentru informații.
.
Foarte util!
Chiar înțepăturile de țânțari sunt foarte neplăcute, băiețelul meu se umfla unde îl înțeapă țânțari și își face bube de la scărpinat, eu i-am luat Paranix
Informatii utile!Multumim
Multumim pt informatii!super utile.
Multumeac pentru informatii. Foarte utile
Mulțumim frumos pentru informații! ????
Super util
Foarte util.
Super util
Mulțumesc pentru recomandari
MULȚUMIM MULT!
Multumim pentru informatii utile
Super utile informatii
Mulțumim pentru recomandări și pentru sfaturi. Sunt foarte utile toate
Mulțumim pentru recomandări
Foarte utile informatiile!
Mulțumim pentru sfaturi!
Mulțumim pentru recomandări și pentru sfaturi. Sunt foarte utile toate
Informații utile, noi avem mari probleme cu alergiile la țânțari
Mulțumim pentru informați, sunt interesante și utile!
Mulțumim frumos pentru informații. Și noi avem o mare problema cu țânțarii și alte insecte de pe timpul verii
Super informații, mulțumesc frumos
Informații foarte utile! Va multumim
Mulțumim, informații prețioase și de folos, mai ales în această perioadă
În copilărie am crescut la țară și nu am avut probleme cu mușcăturile de insecte, dar organismul se schimba iar acum am o alergie de toată frumusețea la mușcăturile de insecte, așa că am cautat mereu soluții pentru a le evita pe cât posibil. Articol interesant cu sfaturi utile. Îmi prinde bine!
Mulțumesc ptr informații
Interesanta prezentarea cat si produsele recomandate
Mulțumesc mult pentru informații…chiar voiam sa caut ceva bun contra tantarilor
Mulțumesc mult pt sfaturi,de un real ajutor!
util articolul in general dar mai ales in aceasta perioada
Un articol foarte interesant, mai ales pentru cine are copii. Mulțumim!
Uleiurile de citronella , lavandă , eucalipt și lemongras pot fi folosite ca substanțe active, dar acestea nu persistă mai mult de o oră după aplicare.