Despre rotavirus și vaccin

Despre rotavirus și vaccinul rotaviral nu se vorbește atât de mult, și în consecință vaccinul este unul dintre cele mai ratate din schema opțională, deși mulți părinți ar dori să îl administreze copiilor.

De ce? Pentru că are un deadline, nu se poate administra la orice vârsta ca și celelalte. Iar medicii de familie de multe ori omit să spună despre el.

Eu am aflat de rotavirus cu mult timp înainte de a rămâne însărcinată. O prietenă era internată cu cel mic care avea 7 luni pentru că a avut virusul. A stat cu bebelușul 3 săptămâni cu perfuzii și tratamente. Ea, ca și alte mămici, nu știau că există un vaccin împotriva rotavirusului. Evident, niciun vaccin nu garantează imunitate totală, dar nu se fac forme grave să ajungi cu copilul in spital.

Deși pe vremea aia nu aveam in plan să am copii prea curând, am spus că la vremea potrivită, le voi face vaccinul rotaviral să nu fiu și eu in situația prietenei mele.

Când am avut prima consultație la medicul de familie cu Vladimir, am cerut recomandare pentru vaccinul rotaviral direct. Știam că nu trebuie să depășesc o anumită vârstă, iar eu eram hotărâtă să nu cumva să ratez perioada propice.

Despre rotavirus, cum se transmite, vaccin și efecte secundare ne vorbește Dr. Alina Bounegru, medic rezident în specialitatea Medicină de familie, momentan în concediu de creștere a copilului.
Dacă aveți întrebări despre vaccinare sau aveți nevoie de un sfat medical, o puteți găsi online la cabinetul virtual, în platforma medic.chat.

Ce este rotavirusul?

Rotavirusul este un virus foarte contagios, cu mai multe tulpini, care determină gastroenterită prin afectarea intestinului subţire, acesta localizându-se la nivelul vilozităţilor intestinale pe care le infectează şi le distruge.

Infecția apare frecvent iarna și primăvara și are incidență crescută la copiii între 6 și 24 de luni.

Manifestările apar în două sau trei zile de la contactul infectant, sunt caracteristice unui sindrom diareic și constau în semne și simptome generale şi digestive. Uneori pot fi prezente și simptome ale unei infecții respiratorii.
Debutul este brusc cu crampe abdominale și febră urmate de vărsături și diaree apoasă, cu scaune numeroase, uneori cu sânge și mucus, ce pot determina deshidratare. Lipsa poftei de mâncare și refuzul lichidelor accentuează starea de deshidratare.

*SEMNE DE DESHIDRATARE

  • sugarii sub 6 luni nu urinează în mai mult de 4-6 ore sau urinează foarte puțin iar urina este colorată in galben închis ,
  • fontanela anterioară este adâncită,
  • pielea și buzele sunt uscate,
  • are stare de agitație,
  • poate fi apatic,
  • plâns fără lacrimi,
  • absența urinării timp de 6-8 ore la copiii peste 1 an,
  • gura este uscata sau lipicioasă,
  • buze uscate,
  • ochii sunt adânciți în orbite,
  • stare de letargie și somnolență,
  • sete excesivă,
  • puls și respirație rapide,
  • neliniște sau iritabilitate.

Rotavirusul este prezent în scaun cu aproximativ două zile înaintea debutului bolii și este excretat timp de până la trei săptămâni după dispariția diareei.

Cum se transmite rotavirusul?

Transmiterea infecției cu rotavirus este fecal-orală, prin contactul mâinii cu gura, prin atingerea suprafețelor, jucăriilor, scutecelor murdare, dar există unele dovezi de posibilă transmitere pe cale aeriană prin tuse sau strănut.

Contacții adulți pot fi infectați, dar foarte rar prezintă simptome, iar virusul nu este detectat mereu în scaunul lor.

Cât de eficient este vaccinul împotriva rotavirusului?

Deoarece acest virus are mai multe tulpini, copiii, chiar și cei vaccinați, se pot îmbolnăvi de mai multe ori, reinfectându-se cu tulpini diferite, deoarece există o incapacitate a organismului de a creea o imunitate completă împotriva Rotavirusului.

Într-adevăr, copiii vaccinați au un risc scăzut de a se îmbolnăvi în urma infecției cu rotavirus sau pot face forme mult mai ușoare de boală.

Când i se va administra vaccinul bebeluşului meu?

În România există două vaccinuri rotavirale cu virus viu atenuat: RotaTeq (2006) şi Rotarix (2008). În vaccin sunt utilizate tulpini care nu produc boala, dar generează un răspuns imun pentru a conferi protecție.

ROTARIX (conține 1 tulpină a virusului.) – Schema de vaccinare constă din administrarea a două doze.
Prima doză poate fi administrată începând de la vârsta de 6 săptămâni.
Între doze trebuie să existe un interval de cel puţin 4 săptămâni.
Este de preferat ca schema de vaccinare să fie administrată înainte de vârsta de 16 săptămâni, dar trebuie finalizată înainte de vârsta de 24 săptămâni.

ROTATEQ (conține 5 tulpini de rotavirus) – Schema de vaccinare constă în administrarea a trei doze.
Prima doză poate fi administrată de la vârsta de 6 săptămâni, dar nu mai târziu de 12 săptămâni.
Trebuie să existe intervale de cel puţin 4 săptămâni între doze.


Este de preferat ca schema de vaccinare cu trei doze să fie încheiată înainte de vârsta de
20-22 săptămâni. Dacă este necesar, a treia (ultima) doză poate fi administrată până la vârsta de 32 săptămâni.

De ce nu pot fi vaccinați copiii mai mari?

Riscurile asociate vaccinului rotaviral sunt aceleași la toate vârstele, inclusiv cele privind invaginația intestinală. Există studii care dovedesc faptul că există o incidență mai mare a acestui eveniment la grupe mai mari de vârstă.
Vârstele recomandate de producători pentru vaccinarea rotavirală se explică prin lipsa datelor de siguranță dincolo de limitele indicate, dar și prin importanța asigurării cât mai urgente a protecției.

Cum se administrează acest vaccin?

Vaccinul rotaviral se administrează pe cale orală. Conținutul flaconului se eliberează în gurița sugarului. Pot fi administrate împreună cu celelalte vaccinuri de la 2 luni respectiv 4 luni.

Efectele secundare ale vaccinului

  • Reacții alergice: urticarie, dermatita
  • Bronhospasm (respirație șuierătoare, tuse sau dificultăți de respirație)
  • febră, diaree, vărsături
  • infecții ale tractului respirator superior
  • iritabilitate
  • sânge în scaun
  • Simptome digestive specifice invaginației intestinale: dureri severe la nivelul stomacului, vărsături persistente, prezența sângelui în scaun, balonare abdominală însoțite sau nu de febră.

Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

13 comentarii la “Despre rotavirus și vaccin

  1. borzos lorena Maria a spus:

    wau habar nu aveam de acest vaccin aici la moi medici nu prea își mai dau interesul și când mergem.la spital cu febra de 40 ne da un supozitor și ne lasă să așteptăm.pe hol dacă facem.urat sau mergem pe capul lor sant nervoase ca leam.deranjat de la cafea și încep pentru un pic de rosu în gat ați venit la urgente doamne ferește ,e bine ca nu veniți și când strănutat copilul ,după ce ca le ie greu sa isi faca datoria tot ele au ceva de comentat

  2. Monica a spus:

    Si noi am făcut vaccin-ul ambilor copii. Dar tot asa, l-am făcut pentru ca știam despre el, nu la recomandarea medicului. Și multe vaccin-uri opționale din păcate nu sunt făcute copiilor, pentru ca medicul nu recomanda și nu me vorbește despre ele sau poate pentru ca părinții nu sunt destul de informati.

  3. Buciu Marina a spus:

    Și noi i-am făcut bebelușului acest vaccin, sper sa fie ferit de necazurile astea. Nu mii l-a recomandat niciun medic, am citit singura despre el.

  4. Radu Ana-Maria a spus:

    Si noi l-am făcut,pot sa spun ca nu am avut nici o problemă cu baietelul,are 5 anișori. Noua ni l-a recomandat doctora neonatolog

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian