Dermatita seboreică
Dermatita seboreică sau crustele de lapte afectează aproximativ 70% din bebelușii sub 3 luni, conform statisticilor. Și Vladimir a avut aceste cruste încăpățânate, de care am scăpat destul de greu, dar din fericire nu îl deranjează cu nimic pe bebeluș. Sunt doar inestetice, cruste galbene, de care noi părinții vrem să scăpăm cât mai repede.
Mulți părinți intră în panică, pentru că nu știu ce sunt aceste „cojițe” de pe scalpul sau corpul copilului, și dau fuga la medic să se lămurească.
Dr. Iulia Solomon, medic dermatolog specializat în bolile dermatologice la copii, explică pe înțelesul nostru ce sunt crustele de lapte și de ce apar.
Bebe are cojițe pe scalp. Ce sunt?
Dermatita seboreică a nou născutului (“crustele de lapte”) reprezintă o afecțiune inflamatorie a pielii, netransmisibilă, întâlnită la o mare parte dintre bebeluși. Cel mai frecvent apare la copiii cu vârste cuprinse între 3 săptămâni și un an, cu un vârf de apariție în jurul vârstei de 3 luni.
De ce apar crustele de lapte?
În primele luni de viața, pielea celui mic încă încearcă să stabilească un echilibru în microbiomul ei.
Microbiom înseamnă toate bacteriile și fungii care se găsesc în mod normal pe piele și ne protejează de mediul extern.
În plus, activitatea glandelor sebacee (acele glande care ne fac ‘uleiul nostru natural’) nu este constantă. Dacă mai adăugăm și mici variații de temperatură, deja avem un cumul de factori care contribuie la formarea unui mediu instabil. Numai bun ca unii fungi din familia Malassezia, prezenți și pe pielea normală, să se dezvolte mai mult, să irite puțin pielea și să formeze crustele.
Cum arată? Care sunt locațiile cele mai frecvente?
Crustele de lapte se manifestă diferit de la un copil la altul, afectând una sau mai multe zone ale corpului. Inițial pe scalp, apoi se poate extinde pe frunte, în jurul sprâncenelor, pe obraji și urechi și în zona scutecului.
Aspectul tipic este reprezentat de cruste de culoare galbenă, groase, aderente, localizate în principal la nivelul scalpului. Pielea afectată este ușor iritată, uleioasă, cu o roșeață în special pe zonele în care crustele se desprind.
Important este ca aceste de lapte nu provoacă mâncărimi, iar cel mic nu este deranjat de apariția lor. Bebelușul ar trebui să se hrănească, să se joace și să doarmă ca de obicei, fără probleme.
Trebuie să ne panicăm?
Nu, nu e panică. În general, dermatita seboreică nu este o afecțiune de care trebuie să îngrijoreze părinții. De cele mai multe ori, trece de la sine, iar igiena respectată cu strictețe va accelera întregul proces de vindecare . Evoluția este autolimitantă, vindecându-se în câteva săptămâni sau luni.
Cum se tratează?
Formele ușoare nu necesită tratament de specialitate, ci doar respectarea unor reguli simple de igienă.
Crustele se pot înlătura prin aplicarea unui șampon dedicat pielii bebelușilor, urmată de masarea delicată a scalpului. În cazul crustelor aderente se recomandă aplicarea unor emoliente pe bază de ulei vegetal, timp de 15-30 de minute, urmată de îndepărtarea cojilor cu o perie specială, moale, ce nu traumatizează scalpul bebelușului.
Uneori, în cazurile severe, pe lângă sfaturile de îngrijire, medicul dermatolog îți poate prescrie o cremă cu antiinflamator cu potență mică și antimicotic (clotrimazol, miconazol, terbinafină) sau îți poate sugera să spălați scalpul bebelușului cu un șampon antiseboreic. Cel mai probabil vor fi necesare controale periodice pentru a urmări evoluția celui mic până când pielea are aspect normal.
Cum trebuie îngrijită pielea unui copil care are cruste de lapte?
În intervalul de timp până când dermatita seboreică dispare de la sine, vei avea nevoie să îngrijești cu produse mai blânde pielea bebelușului tău.
Pentru pielea scalpului:
- Folosește un șampon pentru cei mici, fără parfum și apă caldă pentru a spăla scalpul copilului zilnic.
- Masează ușor pielea capului cu buricele degetelor pentru a îndepărta crustele.
- Nu freca agresiv pentru ca riști sa o iriți suplimentar.
- Periajul delicat cu o perie moale va ajuta la căderea cojilor, mai ales dacă acestea se desprind cu dificultate.
- Nu smulge crustele, deoarece acest lucru poate crește riscul de infecție. Dacă nu reușești să le îndepărtezi cu măsurile simple recomandate mai sus, aplica înainte de spălare un ulei emolient (de exemplu ulei de cocos) sau o crema mai hidratanta.
- Dacă părul se desprinde odată cu aceste cruste, nu-ți face griji, deoarece părul va crește la loc.
Pentru zona feței:
- Spală fața cu un produs de curățare delicat, hidratant și limpezește cu apa călduță.
- Tamponează ușor cu un prosop uscat moale. Nu freca pentru ca o vei irita.
- Evită șervetele umede. Dacă trebuie sa îl cureți după fiecare masa, sa ai la îndemână un prosop moale
- Dacă ai primit o schema de tratament de la medicul tău, tine legătura cu el pentru a urmări evoluția celui mic.
Dr. Iulia Solomon oferă consultații pentru cei mici, dar și pentru părinți la DermaKids Medical Center. Vestea bună este că puteți avea consultația gratuită dacă aduceți un bilet de trimitere de la medicul de familie!
Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Și noi am avut această problemă,a fost foarte stresant!