De ce este important să efectuăm profilul TORCH

Ce reprezintă profilul TORCH?

Cred că majoritatea dintre noi, înainte de a rămâne însărcinate sau la începutul sarcinii am efectuat profilul TORCH. Ceea ce m-a făcut să vorbesc despre această analiză este faptul că de curând am văzut o postare pe un grup de mămici în legătură cu absența acestei analize.

Se pare că bebelușul s-a născut cu unele probleme din pricina unei valori pozitive Ig M la profilul TORCH, de care nu știa. Și asta din cauză că medicul nu i-ar fi recomandat să îl facă.

Acum nu știm exact cum a fost, cert este că valorile pozitive Ig M pot fi tratate daca se descoperă cel târziu în primul trimestru de sarcină.

De la ce vine TORCH?

T= toxoplasma gondii;

O=others;

R= Rubeola;

C= cytomegalovirus;

H= herpes simplex virus.

Toate aceste boli infecțioase dacă sunt contactate pe parcursul sarcinii, pot afecta atât mama, cât si fătul, determinând complicații grave(avort, întârziere în dezvoltare, malformații congenitale ale nou născutului, deces).

Profilul TORCH cuprinde:

  • Toxoplasma gondii – Anticorpi IgG și IgM
  • Virusul rubeolei – Anticorpi IgG si IgM
  • Citomegalovirus – Anticorpi IgG și IgM
  • Virus herpes simplex (HSV1, HSV2) – Anticorpi IgG și IgM

Toxoplasmoza (T)

Este o infecție cauzată de parazitul toxoplasma gondii, iar pisica este unul dintre principalii purtători ai acestuia. Prin consumul de carne crudă, insuficient preparată termic sau prin consumul de lapte nepasteurizat te mai poți infecta cu toxoplasma.

Toxoplasmoza poate duce la apariția unor anomalii severe ale bebelușului: corioretinită, orbire, surdidate, hidrocefalie, calcificări intracerebrale sau dizabilități intelectuale.

Din cauza faptului că urmările toxoplasmozei sunt foarte grave, este neapărat necesar ca viitoarea mămică să știe ce status imunologic are, să efectueze titrurile de anticorpi Ig M si G. Dacă există o infecție veche cu toxoplasmoza, valoarea Ig G a anticorpilor este crescută și practic este protejată de o noua infectare.

Alte infecții (O)

Sifilis, hepatita B, virus varicelo-zosterian, parvovirus B19, virus Epstein-Barr, enterovirus. Cea mai de temut este sifilisul, o boala infecțioasă cu transmitere sexuală, ce se poate transmite de la mamă la făt.

Rubeola (R)

Este una din bolile copilăriei, care se face odată în viață, iar după obținem imunitate. Dacă este contactată în timpul sarcinii, este foarte periculoasă pentru bebeluș în primele luni de sarcină. Poate provoca malformații la nivelul ochilor, sistemului auditiv, cardio-respirator sau nervos.

Citomegalovirus(C)

CMV este un virus din aceiași familie cu VHS (virus herpes simplex ) și varicelo-zoosterian.

Viitoarea mămică poate contacta virusul în urma unor relații sexuale neprotejate cu un purtător sau prin contact direct cu sângele ori alte fluide corporale ale unei persoane infectate. Acest virus poate provoca nou-născuților probleme de auz, de văz, microcefalie, calcificări cerebrale, iar pe termen lung chiar deficiențe mintale.

Citomegaloviroza este una dintre cele mai comune infecții congenitale la bebeluși.

Virusul herpes simplex (H)

În cazul în care mama este infectată cu virusul, în timpul nașterii, in aproximativ 80% dintre cazuri, sunt infectați și bebelușii.

Fără tratament antiviral corespunzător imediat, rata de mortalitate este foarte ridicată, iar dintre copiii care reușesc să supraviețuiască infecției, peste jumătate rămân cu afecțiuni pe termen lung ale sistemului nervos central.

După cum vedeți efectuarea complexului TORCH cel târziu în primele săptămâni de sarcină îi poate salva viața bebelușului tău în cazul în care una din valorile Ig M este pozitivă.

În cazul în care valorile Ig G sunt mărite, la oricare dintre ele, înseamnă că infecția a existat în trecut și că există anticorpi!

Unde se face profilul TORCH gratuit

În București analiza pentru profilul TORCH se poate face gratuit la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. Programul de recoltare este între 8:00-13:00, de luni până vineri. Aveți nevoie doar de biletul de trimitere de la medicul de familie și cardul de sănătate. Puteți merge fără programare, se face internare de zi. Dacă doriți și concediu medical să aduceți o adeverință de salariat. Din păcate nu este specificat nicăieri că se poate face gratuit, doar telefonic am aflat.

Dacă nu doriți concediu medical, nu uitați că aveți dreptul la 16 ore libere lunar, pentru controale medicale conform drepturilor gravidelor în România.

În Iași, chiar pe site-ul Spitalului Elena Doamna este specificat faptul că se efectuează în mod gratuit Profilul TORCH gravidelor care se află în primul trimestru de sarcină.
Telefon pentru programări: 0232210394 int. 233/218

Și în Cluj, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, analiza este gratuită, iar programarea se face ușor pe site. Când faceți programarea, la specialitate trebuie să selectați Test torch-boli infecțioase. Nu uitați de biletul de trimitere și cardul de sănătate.

Voi ați efectuat acest test?

Sursa articol: neurologie-pediatrica.ro, vythoulkas.ro, synevo.ro

Sursa foto: canva.com

Un comentariu la “De ce este important să efectuăm profilul TORCH

  1. Marin Mirela a spus:

    Util articol pentru cei interesați. Recunosc, nu am cunoscut aceste informații, dar sunt încântată să le aflu și să le pot împărtăși celor direct interesați.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian