Morfologie la Spitalul Elias

  • Sarcina

Screening prenatal de trimestru 1

La prima sarcină toate investigațiile pe care le-am făcut, inclusiv morfologiile au fost făcute la privat. De data aceasta am zis să văd cum este și la stat, având în vedere că până acum nu am folosit asigurarea din sistemul public de sănătate.

IMPORTANT! Viitoarele mame și proaspetele mămici (lăuzele) trebuie să știe că sunt automat asigurate în sistemul public de sănătate indiferent dacă plătesc contribuții sociale la sănătate sau nu.

Am povestit în urmă cu ceva timp pe blog despre ce investigații și analize gratuite beneficiază viitoarele mămici. Găsiți articolul aici.

Screening-ul de prim trimestru se efectuează între săptămânile 11-13 și 6z și este important pentru a depista:

  • anomaliile cromozomiale
  • defectele sistemului nervos central
  • defecte cardiace majore

Pe lângă morfologie, este recomandat să fie efectuat și dublul test, o analiză de sânge care se interpretează în funcție de măsurătorile de la morfologie. Găsiți aici experiența mea cu dublul test când eram însărcinată cu Vladimir. A fost o adevărată aventură.

Cum m-am programat la morfologie

Pe site-ul Spitalului Elias este trecut un număr de mobil unde putem suna pentru programarea morfologiilor. E indicat să suni cu cel puțin o lună înainte pentru a putea găsi loc disponibil în perioada indicată pentru prima morfologie.

Orice gravidă poate face programare pentru morfologie la Elias, dar din ce am observat, au prioritate cele care au fost trimise de către un medic care profesează și la acest spital.

Programări se fac la numărul de telefon : 0729 668 633 , L-V, între orele 11.00-14.00.

Ce documente sunt necesare:

  • Carte de identitate
  • Copie carte de identitate
  • Adeverință de salariat (sau copie)
  • Card de sănătate
  • Bilet de trimitere de la medicul de familie pentru internare

Cum a decurs programarea

Pentru mine a fost prima dată când am ajuns la spitalul Elias, nu știam la ce să mă aștept. Intrarea în curte se face doar pe o singură poartă, acolo unde se face triajul epidemiologic. Poate dura ceva triajul, pentru că dacă ai ghinion va fi aglomerat și vei avea de așteptat. Mie mi s-a spus să ajung acolo cu cel puțin 30 de minute înainte de programare.

Triajul în sine nu durează mult, cel mult 2 minute, unde răspunzi la câteva întrebări și ți se măsoară temperatura. Însoțitorul (dacă vei avea) nu are voie să intre în incinta spitalului, va trebui să aștepte în fața porții spitalului.

Departamentul de Medicină Materno-Fetală, unde se fac morfologiile este în capătul opus triajului epidemilogic, și a fost puțin complicat să îl găsesc. Intrarea se face din lateralul spitalului, separat de acesta.

Timp de așteptare mare

Programarea am avut-o la ora 9:15, dar medicul la care am fost programată nu a ajuns. Abia la ora 11 am fost invitată în cabinet, dar de către un alt medic care își terminase programările . Asta a fost un punct slab, având în vedere că era destul de frig în holul în care am așteptat. Nu mă așteptam să dureze atât de mult așteptarea, mai ales că am fost avertizată să nu întârzii la programare.

Recoltarea pentru dublu test a fost făcută tot în acel hol, pe scaunul asistentei/recepționerei cu o seringă. Nu mi-a venit să cred. Mie în general îmi este teamă de ace și chiar am tendința să mi se facă rău uneori. Nu știu cum am rezistat.

Morfologia a decurs foarte bine. Doamna doctor știa foarte bine ce are de făcut și se vedea clar că este specializată în morfologii. A fost foarte drăguță și mi-a povestit tot ce vedea pe parcursul examinării. Am fost plăcut impresionată.

La final mi-a cerut adresa de e-mail pe care urma să primesc interpretarea dublului test. Rezultatul a venit în 6 zile.

Fiind internare de zi, ar fi trebuit să primesc concediu medical, dar se pare că ei nu eliberează. Medicul de familie nu poate elibera dacă în ziua aceea persoana asigurată figurează cu internare. Așa că a trebuit să îmi iau o zi de concediu, când am plecat de acolo deja terminasem programul de lucru din acea zi.

Per total sunt mulțumită de experiența medicală, dar mi-a lăsat un gust amar organizarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *