Dublu Test in sarcina

 • Sarcina
Dublu Test in sarcina Mama lui Vladimir

Screening prenatal de trimestrul I

De ceva timp voiam sa scriu despre un test important care se face la inceputul sarcinii. Este vorba de Dublu Test sau Screening prenatal de trimestrul I.

Ce am observat este ca multe viitoare mamici nu stiu despre ce este vorba, medicii nu isi fac timp sa le detalieze investigatia. Isi dau seama dupa consultie ca nu inteleg recomandarea medicului.

Despre Dublu Test

Voi povesti mai jos cateva lucruri generale despre Dublu Test si experienta mea legata de aceasta investigatie.


Dublu Testul sau Bitestul este un test prenatal care ofera devreme in sarcina informatii despre riscul copilului de a avea anumite anomalii cromozomiale – sindrom Down (trisomia 21) si sindrom Edwards (trisomia 18).


Sindromul Down determina afectarea pe toata durata vietii a dezvoltarii mentale si sociale, precum si anumite modificari fizice. Sindromul Edwards este o conditie mult mai severa si este frecvent fatal pana la varsta de 1 an.

Bitestul se efectueaza intre saptamanile 11-14 de sarcina si presupune doi pasi:

 • analiza de sange care masoara nivelul a doi hormoni specifici sarcinii – proteina plasmatica asociata sarcinii (PAPP-A) si gonadotropina umana corionica (HCG)
 • un examen ecografic care masoara marimea spatiului transparent din spatele gatului copilului (translucenta nucala)

Eu am ales sa ma programez pentru Dublu Test in ziua cand am efectuat morfologia de trimestrul I, la 12 saptamani de sarcina. Analiza de sange se poate recolta in maxim 24 de ore de la efectuarea ecorafiei.

Am efectuat mai intai ecografia, care a durat mai mult decat in mod obisnuit. Bebe nu era in pozitie foarte ok pentru ca medicul sa efectueze toate masuratorile necesare.
Dupa ce medicul a reusit, cu greu, sa adune toate informatiile, am fost in cabinetul de recoltare pentru proba de sange.

Dublu Test in sarcina Mama lui Vladimir

Testul prenatal Harmony

Rezultatul a fost gata inainte de urmatoarea vizita la medicul ginecolog. Una dintre valorile pentru Trisomia 21 avea risc scazut, dar la limita.

Acum cand stau sa ma gandesc la asta, nu pare o problema prea mare. Posibil rezultatul asta si din cauza masuratorilor care au fost facute cu dificultate. Totusi, pentru linistea mea, medicul a recomandat sa fac o analiza genetica, si anume Testul Harmony.

Testul prenatal Harmony


Testul Harmony este special conceput pentru identificarea celor mai frecvente trisomii aparute la nou-nascuti: trisomia 21 (sindromul Down), trisomia 18 (sindromul Edwards) si trisomia 13 (sindromul Patau).


Din punct de vedere al sensibilitatii, acest test ofera valori foarte bune. Identifica 99% dintre sarcinile cu trisomie 21, 97% dintre sarcinile cu trisomie 18 si 92% dintre fetusii cu trisomie 13. Frecventa cu care apar aceste anomalii cromozomiale este de 1 la 700 de nasteri pentru sindromul Down, respectiv 1 la 7000 de nasteri pentru celelalte doua trisomii.


Am avut noroc ca am gasit loc disponbil pentru programarea pentru Testul Harmony chiar a doua zi. Testul consta intr-o recoltare de sange si un chestionar pe care il completezi cu asistenta de recoltare.

Pe langa identificarea trisomiilor Down, Edwards si Patau, testul indica sexul copilului in procent de 99%, comparativ ecografic, si a mai fost testat pentru fibroza chistica si surditate genetica non-sindromica.

Una peste alta, rezultatul a venit cam in 10 zile pe e-mail, testul Harmony nu se lucreaza la noi in tara, laboratorul unde am recoltat lucreaza cu un laborator din California.

Pana a venit rezultatul deja ma mai calmasem si eram sigura ca rezultatul va fi unul favorabil si asa a fost.


Testul a fost negativ pentru toate trisomiile, inclusiv pentru fibroza chistica si surditate.

Voi a trebuit sa faceti investigatii suplimentare?

8 comentarii la „Dublu Test in sarcina”

 1. La prima sarcină nu am făcut nici o analiză in plus in afara de cele obligatorii si am un bebe sănătos, acum a doua sarcina am ales să-mi fie urmărită de ginecolog si am făcut dublu test , nu eram sigura pentru ce este , am mers pe mana ginecologului meu , respect cu strictețe ce imi spune sa fac !

 2. Sigur ca am efectuat Dublu Test. In caz ca ar fi iesit vreo anomalie cromozomiala sa am timp sa ma pregatesc pentru complicatiile de dupa. Psihic si financiar.

 3. Si eu am facut dublu test si a iesit bine din fericire.Toata sarcina a decurs normal.
  Am facut toate investigatiile recomandate de medic.

 4. Intrebare… daca testul iesea pozitiv, alegeati sa ii opriti dezvoltarea copilului? Oare copiii cu unul din aceste sindromuri nu au voie sa traiasca?

  1. Dacă testul ieșea pozitiv probabil mi se recomanda amniocenteza, are rol de diagnostic. Celelalte sunt doar de screening.
   In cazul meu nu as fi renunțat la sarcina, dar as fi încercat sa ma documentez cât mai mult și sa fiu cât de cât pregătită cu viitoarea condiție a copilului. Nu as fi putut sa întrerup sarcina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *