Investigatii inainte de sarcina

Pregatirea pentru sarcina

Gata, sunteti hotarati sa va mariti familia. Ati discutat, calculat si va doriti ca totul sa decurga bine, asa ca ati vrea sa stiti ce investigatii inainte de sarcina sa efectuati.


Primul pas care trebuie efectuat este vizita la medicul ginecolog. El este singurul in masura sa faca recomandari pentru investigatii inainte de sarcina.

Alegerea medicului potrivit

De la hotararea de a avea un bebelus pana la momentul in care vei ramane insarcinata, poate sa treaca o perioada de timp. Te sfatuiesc sa vizitezi mai multi medici pana te vei hotari asupra unuia.

Un sfat important este sa nu mergi mai degraba pe recomandarile venite din partea prietenilor sau a cunostintelor. Bazeaza-te pe intuitia care iti va spune ca veti avea o relatie placuta, nu pe celebritatea de care se bucura in comunitatea locala.

Investigatii inainte de sarcina Mama lui Vladimir

Consultatia preconceptionala

In cadrul acestei intalniri, medicul va realiza o anamneza amanuntita cu privire la:

  • ciclul tau menstrual – daca este regulat, cat dureaza, daca exista sau au existat tulburari ale menstruatiei;
  • eventuale sarcini anterioare, duse la termen sau intrerupte;
  • utilizarea contraceptivelor;
  • eventualul istoric de boli cu transmitere sexuala;
  • eventualul istoric de infectii vaginale;
  • antecedentele medicale si chirurgicale: operatii la nivelul abdomenului, transfuzii, boli cronice si alergii care ar putea cauza complicatii;
  • medicatia curenta – daca tu sau partenerul tau urmati un tratament medicamentos;

Evaluarea generala a starii de sanatate

Sarcina aduce schimbari pentru intreg corpul, care se va adapta pentru a sustine si aduce pe lume o noua viata.
Pe perioada sarcinii accesul la tratamente si medicamente este restrictionat. Ar fi bine sa iei in calcul o evaluare de ansamblu a sanatatii:

  • consultatie de Diabet zaharat, Nutritie și Boli metabolice in care sa-ti evaluezi greutatea si compozitia corporala si sa faci un screening pentru diabet;
  • vizita la cardiolog – pentru masurarea tensiunii arteriale si a pulsului;
  • un consult endocrinologic – pentru detectarea eventualelor probleme hormonale;
  • o vizita la stomatolog – modificarile hormonale din sarcina iti pot sensibiliza dintii si gingiile, iar riscul de infectii e mai mare. Acum e vremea să-ti rezolvi si eventualele carii pe care le-ai amanat;

Daca tu sau partenerul tau suferiti de o boala ereditara, e indicat sa discutati cu un medic genetician.

Analize de sange inainte de sarcina

investigatii inainte de sarcina Mama lui Vladimir 4

In general, acestea sunt primele analize recomandate inainte de sarcina:

  • Hemograma

O hemograma ofera informatii importante despre toate tipurile şi numarul de celule din sange: eritrocite, leucocite si trombocite. O hemograma ajuta doctorul în stabilirea diagnosticului pentru o gama variata de afectiuni.

  • Grup sanguin si factor RH

Sangele uman poate fi impartit in mai multe grupe pe baza unor antigene care se gasesc pe suprafata eritrocitelor. Este vorba despre antigenele care apartin grupului ABO si despre antigenul Rh. Testul ABO arata ca oamenii au una dintre cele patru grupe sanguine: A, B, AB sau O.

Antigenul Rh este in special important pentru femeile gravide.

O problema poate aparea atunci cand o femeie care are sange Rh-negativ devine gravida cu un copil care are sange Rh-pozitiv. Acest fenomen se numeste “incompatibilitate Rh”. Atunci când sangele unui copil Rh-pozitiv intra in contact cu sangele mamei Rh-negativ, sistemul imun al mamei produce anticorpi anti-Rh.

Aceasta reactie a sistemului imun al mamei se numeste “sensibilizare Rh”, iar anticorpii, in functie de momentul in care apar, pot distruge eritrocitele copilului.

  • Anticorpii anti-HIV

Anticorpii anti-HIV sunt folositi in diagnosticul infectiilor cu HIV.

Este virusul care cauzeaza boala numită SIDA. Anticorpii sunt produsi la cateva saptamani după expunerea la HIV si raman detectabili in sange dupa aceea. Testarea anticorpilor se face pentru cele 2 tulpini HIV-1 şi HIV-2. Pe teritoriul tarii noastre mai frecvent este HIV-1.

Daca o femeie gravida este infectata cu HIV, ea poate transmite virusul la fat. Femeile HIV-pozitive detectate timpuriu pot beneficia de avantajele tratamentului împotriva HIV. Acestea sunt prevenirea transmiterii bolii la copil si cresterea sanselor de supravietuire pe termen lung.

  • Anticorpii anti-HCV

Virusul hepatic C (HCV) este transmis prin contactul cu sange sau produse de sange infectat:

  1. transfuzii;
  2. folosirea acelor si seringilor de la o persoana la alta, fara sterilizare sau insuficient sterilizate;
  3. tatuarea corpului;
  4. vaccinarea cu echipament nesterilizat;
  5. vaccinarea cu echipament nesterilizat, aparatului de barbierit, pensetei, trusei de manichiura;

Virusul este prezent si in alte produse biologice: saliva, lapte, secretii vaginale, sperma etc.

  • Serologie sifilis

Sifilisul este o boala inalt contagioasa si se raspândeste in primul rand prin intermediul activitătii sexuale.

Infectia este cauzata de bacteria Treponema pallidum si este transmisa de la nivelul leziunilor care apar în sifilis. Aceste leziuni poarta denumirea de “sancru” si se gasesc preponderent la nivelul organelor genitale externe, vagin, anus sau rect.

Femeile gravide care sunt infectate pot transmite boala la copil (sifilis congenital) si poate avea consecinte foarte grave pentru copil, putand cauza chiar moartea fatului.

  • Antigen HBs

Virusul hepatic B este virusul cauzator al hepatitei B, infectie ce afecteaza ficatul. Femeile gravide infectate cu virusul hepatic B il pot transmite la copil in timpul nasterii.

Infectarea se face prin contactul acestuia cu sangele sau secretiile vaginale ale mamei. Transmiterea infectiei, de la mama la fat, se produce la aproximativ 40% dintre femeile gravide infectate cu virusul hepatic B.

  • Glucoza serica (glicemia)

Testarea glucozei serice (glicemiei) inseamna masurarea nivelului unui anumit tip de zahar, glucoza, din sange.

Glucoza este principala sursa de energie pentru organismul uman. Insulina este hormonul care ajuta organismul sa foloseasca glucoza. Insulina este produsă de pancreas si eliberata in sange atunci cand cantitatea de glucoza din sange incepe sa creasca.

  • Creatinina serica

Testarea creatininei serice este unul din indicatorii importanti pentru statusul functional al rinichilor. Un nivel crescut al creatininei poate indica existenta unei afectiuni la nivel renal.

Femeile cu diferite boli renale care vor sa ramana insarcinate necesita intotdeauna o atentie deosebita din partea medicului. Acesta le informeaza daca boala lor constituie un risc pentru o eventuala sarcina.

  • Sumar urina si urocultura

Urocultura este un test folosit in diagnosticul infectiilor de tract urinar, acest test putand identifica bacteriile sau fungii care cauzează infectia. Se face impreună cu antibiograma, care determina ce antibiotice inhiba cresterea microbilor ce cauzeaza infectia.

Sumarul de urina presupune recoltarea unei probe de urina, care se face din prima urina de dimineata (sau o proba de urina spontana). Prima urina de dimineata are avantajul ca este mai concentrata si nu este influentata de dieta şi activitatea fizica.

Investigatii inainte de sarcina Mama lui Vladimir 3

Profilul Torch este un grup de teste utilizat pentru depistarea unor infectii la femeile gravide, care pot cauza malformaţii ale copilului.

Testele detecteaza anticorpi în sange pe care sistemul imun ii produce, atunci cand corpul este expus acestor infectii. Testele din profilul Torch detecteaza infectiile cu: Toxoplasma, Citomegalovirus, virusul rubeolos si virusurile Herpes Simplex I şi II.

Profilul Torch face parte din grupul de investigatii inainte de sarcina foarte importante.

In functie de tipul anticorpilor depistati se poate aprecia daca infectia este in desfasurare sau dacă a avut loc in trecut.

Se poate aprecia si dacă persoana in cauza nu a fost niciodata infectata. Ceea ce inseamna absenta imunitatii fata de agentul infectios respectiv si susceptibilitate pentru boala. Confirmarea prezentei infectiei active poate necesita teste suplimentare mai specifice.

Analize ginecologice inainte de sarcina

  • Chlamydia Trachomatis ARN + N. Gonnorrhoeae ARN – Endocervix

Infectiile cu Chlamydia trachomatis (CT) si Neisseria gonorrheae (GC) sunt doua din cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala din lume. Ele se pot transmite de la un partener la altul prin sex vaginal, oral sau anal.

Femeile care se infecteaza cu C. trachomatis sau N.gonorrhoeae inainte sau in timpul sarcinii pot avea complicatii in ceea ce priveste sarcina.

Ele sunt mai predispuse pentru avort spontan sau naştere prematura. Copilul care se naşte pe cale vaginală de la o mamă infectata poate dobandi infectia la nastere prin contactul cu secretiile din vagin. Nou-nascutul va prezenta infectii de tract respirator, infectii cutanate, infectii ale uretrei sau inflamatia conjunctivei (membrana care are rolul de a proteja ochiul ).

  • Mycoplasma Hominis + Ureaplasma Urealyticum

M.hominis şi U. urealyticum se gasesc amandoua in flora microbiana normala a tractului genito-urinar. Ureaplasma se gaseste la 40-80% din femeile active sexual, în timp ce Mycoplasma hominis la 21-70%.


M. Hominis şi Ureaplasma apar deseori in asociatii microbiene ce cauzeaza vaginoza bacteriana (infectie usoara a vaginului, caracterizata in principal prin descarcari vaginale cu miros neplacut). Conform unor studii, în SUA pana la 23% din femeile gravide au vaginoza bacteriana. Infectia este asociata cu risc crescut de avort spontan, nastere prematura sau infectii pelvine dupa nastere.

  • Citologie cervico-vaginala Babes-Papanicolaou in mediu lichid

Testul PAP (citologie cervico-vaginala Babes Papanicolau) este un test folosit pentru depistarea cancerului de col uterin.


Cancerul de col uterin este a doua cauza de cancer în Uniunea Europeana, dupa cancerul de san, si afecteaza femeile cu varste cuprinse intre 15 şi 44 ani.

Dintre tarile Uniunii Europene, Romania prezinta una dintre cele mai ridicate rate ale mortalitatii prin cancer de col uterin. HPV (human papilloma virus) este considerat cauza majora a cancerului de col uterin.


Pentru femeia care doreste sa ramana insarcinata, daca se confirma diagnosticul de cancer de col uterin, atunci sarcina va trebui amanata, in scopul initierii imediate a tratamentului.

Daca se confirma diagnosticul de infectie atunci aceasta poate fi tratata cu ajutorul antibioticelor, in termen de cateva zile, nepunand in pericol o viitoare sarcina.


Voi ce investigatii inainte de sarcina ati programat? Ce recomandari ati mai primit din partea medicului?


Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

3 comentarii la “Investigatii inainte de sarcina

  1. Alina a spus:

    Cand am rămas însărcinată nu am efectuat nicio investigație si mi-a parut rau pentru ca au fost niște probleme cu sarcina pe care le puteam evita.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian