Statistici accidente în România
Știu că din păcate, cel puțin în România, nu se pune preț prea mare pe siguranța auto, când vine vorba de călătoria copilului cu mașina. Copiii sunt ținuți în brațe sau puși în scoica sau scaun auto, fără centuri. De multe ori, nici adulții nu își pun centurile de siguranță.
Cred că în fiecare zi văd în trafic copii care se mișcă liberi în mașină, iar părinții își văd liniștiți de drum, fără să se gândească că li se poate întâmpla ceva rău. Din păcate lucrurile nu stau chiar așa.
Poate cei care spuneți că este în regulă și în brațe (sper că nu va fi cazul), veți argumenta că nici părinții noștri, acum 30 de ani nu ne-au pus în scaun auto și a fost totul ok.
Dar dacă stați să vă gândiți, ce trafic era în urmă cu 30 de ani? Câte mașini? De accidente nu mai spun.
În ziua de astăzi accidentele sunt la ordinea zilei, și chiar dacă tu ești atent, oricând poate cineva să te accidenteze în trafic, iar un accident, chiar și la viteza mică poate fi fatal pentru cel mic dacă nu este în scaunul lui cu centurile puse!

Datele statistice indică o mortalitate produsă ca urmare a unui accident rutier în rândul copiilor cu vârsta sub 15 ani de 27 la 1 milion de locuitori, mult peste media Uniunii Europene (9 decese la 1 milion copii sub 15 ani) sau față de media unor state precum Marea Britanie, Suedia sau Norvegia (4 decese la 1 milion copii sub 15 ani).
Când vezi aceste statistici, mai stai pe gânduri când vine vorba de siguranța auto a celui mic?
Doar anul trecut, 2.159 de copii au fost victime ale accidentelor rutiere de pe șoselele din România. Cauza: nu au fost protejați cu sisteme de siguranță auto specifice (scaunul de copil, centura de siguranță), potrivit unui raport al poliției.
Misiune Zero Copii neasigurați
Dragi părinți, să ții copilul in brațe in timp ce mașina este in mișcare este foarte periculos. Orice oprire brusca poate duce la alunecarea copilului din brațele tale. Copilul trebuie să stea în scaunul lui cu centurile puse când mașina este în mișcare. Nu este mai în siguranță dacă îl ții în brațe.
Uneori cel mic poate plânge, sau să protesteze că nu își dorește să stea în scaunul de mașină. Încearcă să nu cedezi tentației și să îl iei în brațe când mașina este în mișcare. Așa vei stabili un precedent, și el va știi că dacă plânge, îl vei lua cu tine. Mai bine opriți mașina, îl hrănești/liniștești și porniți din nou.
Deși mă repet, copilul trebuie să stea în permanență în scaunul lui cu centurile puse cât timp mașina este în mișcare!
Luna aceasta, Poliția Română a lansat o campanie de conștientizare în rândul părinților. Aceasta se referă la obligativitatea folosirii sistemelor de siguranță în mașină, în special dacă alături de noi călătoresc cei mici.
În cadrul campaniei, ni se reamintește:
- Copiii cu o înălțime de până la 135 cm pot fi transportați în autovehicule doar dacă se folosește un sistem de fixare în scaun (scoică, scaun auto și înălțător).
- Copiii cu o înălțime peste 135 cm pot fi transportați folosind un dispozitiv de fixare în scaun sau folosind centura de siguranță pentru adulți, dacă aceasta poate fi reglată astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feței.
- Dispozitivele de fixare în scaun trebuie să fie omologate conform standardelor ece r44.03, pentru prinderea cu centură, R44.04 sau UN R129 pentru i-size și să respecte grupa de greutate și înălțime corespunzătoare. Acestea se instalează pe bancheta din spate, conform instrucțiunilor furnizate de către producător.
Codul Rutier impune ca pasagerii cu vârsta sub 12 ani sau înălțimea sub 1,50 m să poarte centuri de siguranță adaptate greutății și dimensiunii lor. Copii care au până la 1,35 m nu vor fi transportați altfel decât cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii, instalat în autovehicul.
Amenda pentru transportul necorespunzător al copiilor în mașină este de 580 de lei. Șoferul este sancționat și cu 3 puncte de penalizare.
La ce trebuie să fim atenți atunci când alegem scaunul auto
- Alege un scaun nou, care are garanție. Nu opta pentru un scaun auto deja folosit, pentru că nu îi știi istoricul, dacă a fost implicat în vreun accident. Chiar și la un impact minor, la o viteză de doar 10 km/h, scaunul deja va prezenta diverse microfisuri. Astfel, scaunul nu va mai fi la fel de sigur.
- Scaunele auto/scoicile, au termen de garanție. Nu știați, așa e? În momentul în care îl achiziționezi, verifică termenul de valabilitate.
- Verifică să fie omologat. Ai grijă să iei un scaun care întrunească toate normele aflate în vigoare. Pont: caută eticheta portocalie cu ECE R 44/04.
- Sistemul de prindere să fie potrivit pentru mașină. Înainte de a face achiziția, cel mai bine ar fi să faci scaunului o probă în mașina ta. Dacă nu se poate, verifică cu producătorul să aibă un sistem de prindere potrivit pentru mașina ta. Există scaune care se fixează cu ajutorul centurii de siguranță a mașinii sau scaune care se prind prin sistemul ISOFIX.
- Vârsta, greutatea și înălțimea copilului
Scaunele auto sunt împărţite în cinci grupe:
- grupa 0 pentru bebeluși de la 0 până la 9 luni și 0-10 kg;
- grupa 0+ care este, de fapt, grupa 0 extinsă cu 3 luni și 3 kg, adică pentru bebeluși de la 0 la 12 luni și 0-13 kg;
- grupa 1 – pentru copii cu vârsta între 6 și 3-4 ani cu greutatea între 9 și 18 kg;
- grupa 2 – pentru copii cu vârste de peste 3 ani și până în aproximativ 8 ani, cu greutatea între 15 și 25 kg;
- grupa 3 – pentru copii cu vârsta între 6 și 12 ani, cu greutatea între 22 și 36 kg.
Există și modele de scaune adaptate mai multor grupe, dar personal nu recomand. Mai bine să fie făcută trecerea treptat la fiecare categorie de vârstă.
6. Să fie confortabil. Dacă cel mic nu stă confortabil în scaun, nu va putea să se bucure de călătoria cu mașina. Alege un scaun cu mai multe poziții, eventual, cu tetiera reglabilă. Și poziția de somn este importantă. Nu va dormi confortabil dacă capul îi va cădea înspre piept.

Noi am ales pentru Vladimir un scaun auto cu Isofix de pe smartbaby.ro, din categoria de grupă 0-36 kg, Coccolle Cressida. Poate fi utilizat atât cu fața, cât și cu spatele la sensul de mers, cu spatele se poate prinde doar în centuri.
Are 4 posibilități de ajustare (o poziție pentru rear-facing și 3 poziții la forward facing), iar tetiera este reglabilă.
Scaunul auto are găuri de ventilație pe carcasă ce ajută la circulația aerului. Astfel cel mic nu va transpira si nu se va supra-încălzi. Un bonus este faptul că husele scaunului auto se pot scoate ușor și pot fi spălate la mașină.
Surse: codrutier.ro, politiaromana.ro, sigurantaauto.ro, dj.politiaromana.ro
Interesante informații mulțumim!????
Multumim pentru unele idei foarte bune si utile
Este foarte nevesar scaunul auto:x
Foarte bune toate ideile lasate aici!
Mulțumim pentru sfaturi și idei.
Foarte bune aceste scaune auto.
Recomand tuturor părinților ????
Este foarte important sa alegi un scaun de foarte buna calitate, omologat si sa il folsoesti corespunzator! Acum cativa ani ani buni am dat peste 1000 lei pe scaunul auto dar s-a meritat investitia zic eu!
Niciun drum fara scaunul auto ????
Foarte util și plin de informații acest articol
Și noi avem acest scaun și suntem tare multumiți de el. La început nu prea voia sa stea in el dar între timp sa obișnuit.
Nicio călătorie cu mașina, indiferent de distanță, nu o facem fără sa folosim scaunul de mașină pentru copiii mei. Mulțumesc de sfaturi!
Sper sa fie folosit de toti