Acneea nou-născutului

Acneea nou-născutului afectează aproximativ 20% bebeluși. Aceasta apare la 3-4 săptămâni de la nașterea bebelușului. Se manifestă cu apariția unor proeminențe, ca niște coșuri mici pe frunte, obraji si nas.

Vladimir s-a numărat printre bebelușii care au avut această afecțiune, și desigur că m-am speriat, nu știam ce se întâmplă cu el.

Fiind proaspătă mămică și aflându-mă la primul copil, am dat fuga la dermatolog să mă lămurească cu privire la afecțiunea lui Vladimir, care credeam eu că este gravă.

Am ajuns in cabinet, iar medicul și-a dat seama imediat despre ce este vorba și m-a lămurit.

Dr. Iulia Solomon vine în ajutor proaspeților părinți și ne explică de ce apare acneea nou născutului și dacă este necesar să o tratăm.

Este normală acneea la un nou-născut?

Da. Acneea nou-născutului este o afecțiune comună, cu o durată temporară. Apare de obicei în primele săptămâni după naștere și poate dura până la trei, patru sau chiar șase luni.

Ea se prezintă sub forma unei erupții cu leziuni asemănătoare cu cele tipice de acnee (așa-zisele coșuri) pe fond de piele roșie, la nivelul frunții, obrajilor, bărbiei și ocazional pe spate.

Nu poate fi prevenită, se vindecă de la sine și nu lasă cicatrici.

De fapt, acneea nou-născutului nu este o acnee tipică așa cum o știm majoritatea dintre noi. În ultimii ani a primit acest nume pentru că leziunile sunt vizibil similare cu cele din acnee. Dar în articolele/cărțile medicale mai vechi o vom găsi sub numele de pustuloză cefalică neonatală, încadrată în afecțiunile tranzitorii ale pielii nou-născutului.

Au fost identificate două tipuri de acnee la nou-născut.

Acneea neonatală

Acneea neonatală, apare în general în primele 3-6 luni după naștere și nu durează mai mult de câteva luni. Vârsta medie de apariție este de 3 săptămâni de viață, dar poate să apară chiar și în primele 48 de ore după naștere. Dispare de la sine și un aspect foarte important este că nou-născuții afectați nu vor avea un risc suplimentar de dezvoltare a acneei în adolescență.

Acneea infantilă

Apare după 6 luni-1 an. Leziunile pielii sunt mai severe și mai persistente. Necesită consult din parte medicului dermatolog pentru o îngrijire corespunzătoare. Formele care nu răspund la tratamentul indicat ridică suspiciunea unor afecțiuni hormonale și necesită consult la endocrinologie pediatrică.

De ce apare?

Nu avem o singură cauză. Au fost propuse numeroase teorii hormonale, infecțioase sau imunologice și s-a stabilit ca la baza apariției acneei exista o combinație între acestea.

Mai mult, studiile au demonstrat că acneea nou-născutului nu are la bază o cauză alergică și că modul de alimentație (prin alăptare sau cu formulă de lapte) nu are nicio legătură cu apariția ei.

Se consideră că cea mai predominantă cauză este cea hormonală. Afecțiunea apare ca răspuns la hormonii mamei. În ultimul trimestru de sarcină, nivelul hormonilor androgeni ai mamei cresc semnificativ și se transmit prin placentă, copilului. Acest nivel persistă în circulația bebelușului după naștere, stimulând glandele sebacee să secrete mai mult sebum, care va bloca porii. În plus, aceasta producție crescută de sebum modifică microbiomul pielii (adică toate microorganismele care sunt prezente în mod normal pe piele).

Da, noi pe piele avem în mod normal și bacterii și fungi care construiesc un mediu ce ne protejează de factorii externi. Atunci când se modifica acest mediu, anumiți fungi din familia Malassezia cresc exagerat și fac leziuni de tipul acneei.

De asemenea, acneea bebelușului poate avea și cauze genetice, existând o predispoziție genetică a unor nou-născuți de a dezvolta acnee, mai ales dacă unul din părinți a suferit de o forma agresivă de acnee.

Cum o putem ameliora?

Acneea bebelușului dispare de obicei la câteva luni după ce a apărut, fără niciun tratament dermatologic. Cu toate acestea, poți ameliora erupția cu câteva măsuri simple:

  • menține fața bebelușului curată și spală fața în fiecare zi cu apă călduță;
  • pentru a evita iritarea pielii bebelușului la baie, poți folosi un produs de curățare delicat, fără parfum/colorant/sclipici, destinat igienei și îngrijirii pielii nou-născutului;
  • folosește produse dermato-cosmetice pentru bebeluși. Cere sfatul medicului pentru a recomanda un anumit produs dacă nu ești sigur care sunt cele mai potrivite produse;
  • după spălare, tamponează ușor fața până când se usucă și nu freca pielea bebelușului. Ștergerea insistentă a pielii cu un prosop nu face decât să irite pielea și să agraveze acneea, favorizând suprainfecțiile bacteriene;
  • NU stoarce coșurile de pe fața bebelușului, pentru a nu favoriza infecțiile bacteriene care pot degenera în forme extrem de severe, luând în considerare imunitatea scăzută a nou-născutului;
  • nu utiliza creme, loțiuni sau unguente anti-acneice fără prescripție medicală, deoarece oricare dintre aceste produse poate duce la agravarea acneei;
  • nu folosiți uleiuri de corp sau loțiuni uleioase destinate hidratării pielii, deoarece și acestea agravează afecțiunea;
  • laptele și saliva pot agrava erupția, așa că asigură-te că ștergi bine fața bebelușului după hrănire.
  • evită căldura, sub orice forma întrucât aceasta va agrava acneea.

Majoritatea cazurilor de acnee la nou-născut nu sunt motive de îngrijorare. Dar este important să consulți medicul dacă leziunile devin mai mari, cu colecții masive sau cruste galbene.

Acestea pot fi semne ale unei infecții bacteriene, care trebuie tratată cu scheme de tratament prescrise de medicul copilului tău.

De asemenea, contactează medicul și dacă acneea bebelușului durează mai mult de 6 luni, astfel încât să te poată îndruma către un doctor endocrinolog pediatru în vederea investigării unei posibile tulburări hormonale.

Dr. Iulia Solomon oferă consultații pentru cei mici, dar și pentru părinți la DermaKids Medical Center. Vestea bună este că puteți avea consultația gratuită dacă aduceți un bilet de trimitere de la medicul de familie!


Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

1 thoughts on “Acneea nou-născutului

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian