Hidrocelul la bebeluși

O problemă des întalnită la nou-născuți

Hidrocelul la bebeluși este prezent la cel puțin 5% din nou-născuți. Inclusiv Vladimir a avut acest diagnostic, iar neonatologul ne-a recomandat să îl ținem sub obervație, iar în cazul în care nu se va remite, să vedem un chirurg pediatru.

Din fericire nu a fost nevoie, a dispărut de la sine când Vladimir avea 3 luni.

Noi am fost norocoși, dar in cazul în care și bebelușul vostru are hidrocel, este bine să cunoașteți informații despre această afecțiune și când trebuie să mergeți la un medic chirurg.

Dr. Alexandra Munteanu, medic specialist chirurgie pediatrică, a fost și de data aceasta foarte draguță să ne raspundă la niște întrebări cu privire la hidrocelul la bebeluși. (Gasiți articolul despre Fimoză și decalotare aici)

Ce este hidrocelul?

Hidrocelul reprezintă o acumulare de lichid la nivelul unuia sau ambelor testicule. Această acumulare de lichid nu este dureroasă.

Există mai multe tipuri de hidrocel?

Poate fi de două tipuri și anume:

  • hidrocel congenital ( copilul se naște cu el)
  • hidrocel dobândit ( acumularea de lichid apare la un interval liber de la naștere)

O să mă refer în primul rând la hidrocelul congenital.

Aici trebuie să va postesc puțin despre cum se formează testiculele. Atunci când mama este gravidă, testiculele fătului se formează în burta acestuia, pentru ca ulterior să coboare până la nivelul scrotului, prin două canele inghinale (drept și stâng). În mod normal, odată cu coborârea testiculelor în scrot, aceste două canale, ar trebui să se închidă, lucru care nu se întâmplă în toate cazurile.

Dacă ele rămân, deschise, lichidul din burta nou-născutului, poate migra către scrot, formându-se astfel, hidrocelul congenital. Acesta, la rândul lui este de mai multe tipuri:

  • comunicant – atunci când canalul peritoneo-vaginal rămâne deschis și lichidul circulă liber între burtică și scrot
  • necomunicant – atunci când canalul peritoneo-vaginal este închis, dar lichidul rămâne și învelește testiculul

Hidrocelul dobândit, apare în orice moment al creșterii copilului. Poate rezulta în urma unei intervenții chirurgicale, al unei infecții sau în urma unui traumatism local.

Cum ne dăm seama, noi ca părinți, că trebuie să mergem la un consult cu cel mic?

Atunci când schimbă bebelușul sau îl pregătesc pentru băița, cel mai frecvent, părinții observă la nivelul scrotului sau al hemiscrotului ( partea dreapta, sau stânga ) o mărire de volum , ca un “săculeț cu apă”. La atingere, copilul nu simte durere sau disconfort. Există posibilitatea ca atunci când copilul plânge, tușește sau face efort, acel “săculeț” să crească în dimensiuni.

Cum se stabilește diagnosticul?

Diagnosticul este simplu și se stabilește relativ ușor, în urma unui consult de chirurgie pediatrică, corelat cu o ecografie abdomino-scrotala și analize de urină.

În timpul examinării, chirurgul pediatru va folosi metoda transiluminarii. Medicul va pune o sursă de lumină la nivelul scrotului pentru a se vedea prin transparenţa pielii, lichidul intrascrotal şi umbra testiculului.

Când trebuie tratat și care este tratamentul adecvat hidrocelului?

În principiu,atunci când ne referim la hidrocelul de tip congenital, până la vârsta de 1 an , comunicarea între burtică și scrot, ar trebui să se închidă în mod natural.

În cazul în care acest lucru nu se întâmplă sau dacă hidrocelul crește în dimensiuni, se recomandă intervenția chirurgicală.

De asemenea, intervenția este recomandată în cazul hidrocelului dobândit pe parcursul vieții, din cauze ce au fost enumerate mai sus.


Rezolvarea hidrocelului este strict chirurgicală și are în vedere închiderea comunicării dintre scrot și abdomen și totodată eliminarea lichidului ce învelește testiculul.


În cazul în care observați orice modificare la nivelul organelor genitale ale copilului, programați o vizită la chirurgul pediatru, astfel încât acesta să stabilească diagnosticul de certitudine și împreună să stabiliți conduita viitoare.

Pe dr. Munteanu Alexandra o gasiti la Clinica Medicum si Spitalul de Pediatrie Medlife.  

De asemenea, este prezenta si pe retelele de socializare Instagram si Facebook, unde posteaza des despre subiecte interesante din sfera chirurgiei pediatrice, pe intelesul tuturor!


Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian