Fimoza la bebelusi

Eruptiile dentare la bebelusi Mama lui Vladimir (2)

Un subiect controversat

Fimoza la bebelusi este un fel de „Bau Bau” al proaspetilor parinti de baieti, mai ales ca de multe ori este in stransa legatura cu decalotarea, un subiect foarte controversat in randul parintilor si al medicilor din Romania.

Daca si voi sunteti mame de baieti si sunteti interesate de acest subiect, fimoza la bebelusi, atunci articolul acesta este pentru voi.

Dr. Munteanu Alexandra, medic specialist chirurgie pediatrica a fost de acord sa ne lamureasca cu privire la subiectul fimoza si decalotare la bebelusi.

Pe dr. Munteanu am cunoscut-o de curand, si pe langa faptul ca este un om bun si cald, este si un bun specialist care vorbeste pe intelesul tuturor. Cand am rugat-o sa imi ofere o descriere a ei ca om, dar si ca medic, iata ce a raspuns:

Mama. Este prima si cea mai importanta descriere a mea, atunci cand sunt intrebata.

Am o fiica care tocmai implineste 5 ani si cand ma uit la ea imi vine greu sa cred ce repede a trecut timpul! Imi este tare dor de mirosul ei de bebelus, dar ma bucur de prietena mea cea mai buna, langa care cresc si eu!

Am terminat Universitatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti, iar apoi anii de rezindentiat i-am petrecut in sectia de chirurgie pediatrica a Spitalului Marie Curie. Ulterior am promovat examenul de specialitate si mi-am sustinut teza de doctorat tot in domeniul chirurgiei de copii.

Sunt un medic tanar, cu multa dragoste fata de specialitatea aleasa, pentru ca asa cum imi place sa spun, eu nu am doar o fiica, toti copii pe care ii vad, sunt intr-un fel si ai mei.

Ce este fimoza si de ce apare?

Fimoza reprezinta imposibilitatea decalotarii, adica atunci cand preputul nu se poate mobiliza peste glandul penisului. Fimoza poate fi congenitala, copilul se naste cu ea in aproximativ 95%, iar in primul an de viata se considera a fi fiziologica, adica normala.

Un alt tip de fimoza, este cea cicatriceala, care apare in cele mai multe cazuri dupa nenumarate decalotari fortate, ce produc fisuri locale, ce in procesul de vindecare vor forma cicatrici.

La ce sa ne gandim cand auzim diagnosticul medicului, ca bebelusul/copilul nostru are fimoza?

Fimoza implica o interventie chirurgicala de cele mai multe ori, iar acest lucru ii sperie pe parinti. Interventia se realizeaza cu anestezie generala si vorbim despre o internare in spital. Intotdeauna incerc sa explic parintilor cat mai clar si in detaliu, incercand in acelasi timp sa atenuez din temeri. Parintilor le sugerez sa puna cat mai multe intrebari, nici o intrebare nu este gresita!

Cand si de ce ar trebui tratata fimoza?

Pana la varsta de 1 an, fimoza este considera normala. Daca cel mic urineaza normal, cu jet continuu si nu exista alte acuze, atunci nu intervenim. In cazul in care, de-a lungul timpului se observa balanopostite recurente sau infectii de tract urinar, recomandarea este catre decalotarea chirurgicala.

Ce este balanopostita?

Balanopostita reprezinta inflamatia glandului penian si a preputului. Uneori are loc inflamatia izolata doar a glandului penian (balanita) sau doar a preputului (postita). Insa, de cele mai multe ori, sunt implicate ambele structuri, si atunci vorbim despre balanopostita. Tratamentul balanopostitei este conservativ in lipsa fimozei si parafimozei. Tratamentul conservativ al balanopostitei este sistemic si local.

farmec.ro%20-%20Livr%u0103m%20frumuse%u021Be%21

Este necesar ca penisul bebelusului sa fie pus intr-o anumita pozitie atunci cand ii punem pampersul?

Nu exista vreo recomandare medicala anume, dar as sugera ca penisul sa fie orientat in jos, pentru a evita mici accidente (urina poate iesi din pampers si copilul se va simti ud si va necesita schimbarea pampersului )

Fimoza la bebelusi Mama lui Vladimir 1

Unii medici recomanda ca la baita sa ii decalotam penisul, pe cat posbil, ca sa il curatam de secretii. Este necesar?

Secretiile eliminate la nivelul glandului (capului) sunt normale si ajuta la lubrifierea zonei. Daca incercam sa decalotam fortat penisul, putem provoca acele fisuri de care mentionam mai sus si putem ajunge sa ne confruntam cu o fimoza cicatriceala. Toaleta se face cu apa si sapun, la baita, iar preputul se va retracta atat cat permite, cu miscari blande.

Ce este de facut in cazul in care cineva retracteaza prematur preputul copilului? Continuam decalotarea?

In cazul in care retractam preputul, trebuie sa avem mare grija ca acesta sa fie tras la loc peste gland. Glandul trebuie sa fie acoperit de piele, in cazul in care copilul nu este circumcis. Daca decalotam fortat si nu mai putem trage preputul la loc, iar glandul ramane descoperit, putem vorbi despre PARAFIMOZA, o adevarata URGENTA CHIRURGICALA si recomand vizita la o camera de garda.

mamaboutique.ro

Exista vreo modalitate sa evitam aparitia fimozei?

Fimoza congenitala nu poate fi evitata, doar diagnosticata la nastere sau la prima vizita a copilului la medicul pediatru. Fimoza cicatriciala insa, poate fi evitata daca urmarim sfaturile detaliate mai sus si anume, igiena corecta, decalotare blanda, evitarea decalotarii fortate, etc.

Ce sfaturi dati parintilor  in ceea ce priveste igiena organelor genitale ale baietilor lor?

Toaleta este locala, la baita, cu apa si sapunul preferat de mama, nu exista recomandari specifice. Repet, nu incercam sa tragem de preput. Daca ceva nu pare a fi in regula, recomand intotdeauna o vizita la chirurg.

Sper ca dr. Munteanu a reusit sa va lamureaza curiozitatile si intrebarile legate de fimoza la bebelusi.

Pe dr. Munteanu Alexandra o gasiti in Bucuresti, la Spitalul de Pediatrie Medlife si Clinica Medicum. De asemenea, este prezenta si pe retelele de socializare Instagram si Facebook, unde posteaza des despre subiecte interesante din sfera chirurgiei pediatrice, pe intelesul tuturor!

Nu uitati ca pentru un diagnostic corect, medicul trebuie sa vada pacientul!

Bebelusii vostri au avut fimoza?

2 comentarii la „Fimoza la bebelusi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *