Ceaiul la bebelusi

De ce sa nu oferim ceai bebelusilor?

Ceaiul la bebelusi face parte din traditia romanilor. Si tie, si mie, ne-a fost oferit in biberon cand eram bebelusi.

Multe mame, bunici, matusi, chiar si unii medici ” de moda veche” considera ca bebelusii trebuie sa bea ceai. Neaparat, pentru ca le face bine.

 Cercetarile au aratat ca oferirea de ceai copiilor nu este sanatoasa pentru cresterea si dezvoltarea lor.

Organizatia Mondiala a Sanatatii alaturi de Asociatia Americana de Pediatrie contraindica administrarea de apa sau ceai în primele 6 luni de viata. Pana la aceasta varsta aportul este asigurat de laptele matern sau de formulele de lapte de praf.

Din pacate multe proaspete mamici apeleaza la diferite ceaiuri, etichetate ca fiind impotriva colicilor, inca din primele saptamani de viata ale bebelusului. Obosite si disperate sa usureze durerile bebelusului lor, omit sa verifice si etichetele, unde este specificat ca au zahar sau indulcitori in componenta!

Ceaiul impiedica absorbtia de minerale

Un studiu efectuat in SUA asupra 122 de copii cu varstele intre 6 şi 12 luni a aratat ca aceia dintre ei care consumau ceai, aveau sanse semnificativ mai mari sa dezvolte anemie microcitara sau anemie insotita de reducerea dimensiunilor hematiilor. Deoarece ceaiul afecteaza absorbtia fierului, 32,6% dintre bebelusii care consumau ceai au dezvoltat aceasta afectiune, în comparatie cu numai 3,5% dintre cei care nu consumau ceai. 

De ce este important fierul?

Fierul este un element esential in dezvoltarea si functionarea creierului bebelusului.

S-a demonstrat ca micutii care nu primesc suficient fier dezvolta probleme cu invatatul. In cazul bebelusilor, lipsa de fier poate duce la o intarziere in etapele de dezvoltare.

Evitati ceaiurile ce contin anason stelat

Anasonul stelat este un leac traditional pentru colici. Un articol privind sanatatea publicat de WebMD in 2004 a aratat ca aceasta planta ar putea fi contaminata.

Amestecurile dintre anasonul stelat provenind din China si versiunea înrudita ce se gaseste in Japonia au provocat anumite complicatii neurologice, întrucat cea din urma este deosebit de toxica. 

Bebelusii nu au nevoie de apa sau ceai!

Bebelusul pana in 6 luni primeste toata hidratarea necesara din laptele matern sau formula. Alaptarea exclusiva, inseamna doar lapte matern, fara apa, ceaiuri sau suc de fructe, chiar si in vreme caniculara.

Bebelusul nu se deshidrateaza atata timp cat este alaptat „la cerere”. Laptele matern este alcatuit in mare parte din apa, asa ca satisfaace si setea bebeluslui pe langa foame.

Si in cazul bebelusilor hraniti cu formula de lapte, laptele este suficient, nu trebuie suplimentat cu apa sau ceai.

Bebelusii care beau ceai pierd caloriile pe care altfel le-ar asimila din laptele matern sau formula, intrucat ceaiul le reduce pofta de mancare. 

Daca se incearca si indulcirea ceaiului (cu zahar sau miere), atunci nu mai vorbim deloc de sanantate! Trebuie sa mentionez si faptul ca, guvernul britanic a luat in considerare interzicerea consumului de ceai in scoli datorita beneficiilor nutritionale minime.

Ceaiul are scop terapeutic, si nu trebuie dat „dupa ureche” la bebelusi. Vladimir are 1 an jumatate si pana acum nu am considerat necesar sa ii ofer.

Cel mai bine este sa va consultati cu pediatrul copilului inainte de a oferi ceai!

Sanatate multa!

Sursa: alapteaza.ro


Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian