Apa la bebelusi

Apa la bebelusi Mama lui Vladimir 1

Bebelusul sub 6 luni are nevoie de apa?

Legat de subiectul apa la bebelusi am tot vazut intrebari pe grupurile de mamici. Cautau raspunsuri pentru bebelusii lor de 2-3 luni, daca le pot da apa.

Sfaturi „intelepte” de la diferite mame pe grupuri, soacra, vecina sau chiar unii medici care nu s-au mai pus la curent cu noutatile legate de nutritia bebelusului vei primi cu siguranta. Insa, este bine sa stii ca un bebelus sub 6 luni nu are nevoie de apa. Deloc. Indiferent cum este hranit: alaptat exclusiv sau cu formula.

Va trebui sa ignori panicile socrilor, parintilor care iti spun ca se deshidrateaza copilul fara putina apa. Cum sa nu ii dai putina apa? Nu sunt deloc fondate aceste panici.

Organizatia Mondiala a Sanatatii alaturi de Asociatia Americana de Pediatrie contraindica administrarea de apa în primele 6 luni de viata. Pana la aceasta varsta aportul este asigurat de laptele matern sau de formulele de lapte praf.

Sfaturi sa ii dau apa bebelusului am tot primit si eu in primele luni de viata. Am nascut si in iulie, vremea era foarte calda, chiar caniculara. Dar eu am stat ferm pe pozitii, eram informata de la cursurile de puericultura si stiam ca nu are nevoie de apa pana la inceperea diversificarii.

Bebelusul de pana in 6 luni primeste toata hidratarea necesara din laptele matern sau formula. Alaptarea exclusiva inseamna doar lapte matern, fara apa, ceaiuri sau suc de fructe, chiar si in vreme caniculara.

Bebelusul nu se deshidrateaza atata timp cat este alaptat „la cerere”. Laptele matern este alcatuit in mare parte din apa, asa ca satisfaace si setea bebeluslui pe langa foame.

Si in cazul bebelusilor hraniti cu formula de lapte, laptele este suficient, nu trebuie suplimentat cu apa.

Suplimentand cu apa sau diluand formula, are ca urmare asimilarea a mai putini nutrienti decat necesari!

De ce sa nu oferim apa bebelusilor sub 6 luni:

  • Umple stomacul bebelusului si acesta nu va mai manca cat are nevoie, ceea ce duce la o crestere mica in greutate
  • Rinichii bebelusului sunt suprasolicitati
  • In unele cazuri bebelusul poate suferi de „intoxicatie cu apa” care poate duce la coma sau chiar moarte

Intoxicatia cu apa la bebelusi


Ce se intampla exact? Apare un dezechilibru electrolitic la nivel metabolic in cadrul caruia este afectat nivelul de sodiu din sange (cantitatea de sodiu se dilueaza si este eliminata scazand in mod substantial si fiind greu de refacut).

De asemenea, rinichii imaturi ai unui bebelus nu pot elimina excesul de apa suficient de rapid conducand la o acumulare periculoasa de lichid in corp.


Pentru a intelege exact ce se intampla, de fiecare data cand un bebelus urineaza acesta nu pierde doar apa ci si sodiu si alti electroliti.

Dar, spre deosebire de adulti care au tendinta de a include prea mult sodiu in dieta lor, cei mici isi primesc aceste substante din lapte.

Prin urmare prea multa apa (polidipsie) conduce la prea mult sodiu pierdut. Riscul de intoxicatie cu apa este si mai mare daca bebelusul pierde atat apa cat si electroliti prin diaree, in acest caz fluidele pierdute trebuie inlocuite cu lapte si eventual solutii de rehidratare si nu de apa simpla.

Apa la bebelusi Mama lui Vladimir

Cum dam apa bebelusilor mai mari de 6 luni

Dupa inceperea diversificarii puteti oferi apa bebelusului, in cantitati mici la finalul mesei sau intre mese. Evitati sa ii dati apa inainte de masa pentru ca va manca mai putin.

Este recomandat sa evitati sa ii dati sa bea apa cu biberonul. Folositi o lingurita mica sau o canuta adaptata varstei bebelusului. Dati-i putin cate putin si nu insistati.

Oferiti bebelusilor apa plata, nu apa minerala! Apa minerala contine prea mult sodiu, calciu sau alte minerale care sunt mai greu de gestionat de catre rinichii bebelusului. Apa carbogazoasa nu este recomandata deoarece produce exces de salivare, eructaii cat si dureri abdominale.

Asigura-te ca apa plata nu contine nitrati sau ca acestia sunt intr-o doza foarte mica (sub 15mg/litru). Noi am ales sa ii oferim Aqua Carpatica (dupa diferite studii asupra etichetelor).

Apa plata se fierbe?

Raspunsul este foarte simplu si este sustinut de medicii pediatri: apa plata nu se fierbe!

De regula, prin fierbere se elimina microbiologia care putea fi prezenta în apa de fantana, de izvor sau alte surse care nu pot fi 100% sigure.

Apa plata este deja microbiologic pura, ea provenind din surse subterane și filtrata mecanic prin niste filtre extrem de fine, de ordinul micronilor.

Prin fierberea apei plate, se concentreaza mineralele din apa prin evaporare si se precipita calciul. Acesta este cel care ramane pe vasul de fierbere și astfel se strica echilibrul natural al mineralelor.

De asemenea se concentreaza si celelalte elemente din apa: magneziu, fier sau eventuale elemente chimice toxice cum sunt de exemplu nitratii, mai ales ca nu pe toate etichetele este trecuta concentratia lor în apa.

Asadar, apa plata nu se fierbe, ci doar se incalzeste pana la aproximativ 70 de grade pentru prepararea hranei bebelusilor.

Recomandarile din acest articol sunt importante pentru orice mamica. Nu uita insa ca atunci cand ai o nelamurire, cel mai bine este sa discuti cu medicul pediatru al copilului tau. Fiecare bebelus are nevoi diferite, personalizate.

De aceea, singurul care poate decide regulile de alimentatie și hidratare corespunzatoare a bebelusului tau este medicul.

Un comentariu la „Apa la bebelusi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *