Vergeturile in sarcina

Vergeturile in sarcina Mama lui Vladimir 1

Un motiv de ingrijorare pentru viitoarele mamici

Ai aflat că ești însărcinată și ești cea mai fericită! Dar ești totuși nedumerită și ai multe întrebări legate de schimbările corpului și mai ales de vergeturile în sarcina!

De vergeturi cred că toate femeile au auzit. Dar mai ales dacă ai prietene însărcinate sau proaspete mămici.

Sincer, si mie mi-a fost teamă de apariția lor, și din păcate, desi am hidratat pielea, au apărut pe sâni. Acum, la 1 an jumătate de la naștere, nu mai sunt așa sesizabile, dar imi pare rău că nu m-am informat mai bine despre acest subiect în perioada sarcinii.

Pentru că aș vrea ca voi sa fiți mai bine informate ca mine, am luat legătura cu dr. Roxana Pricope, medic specialist dermatolog.

Dr. Pricope a fost foarte drăguță să îmi răspundă la câteva întrebări legate de vergeturile în sarcină, și să ne lămurească cum putem să prevenim și să tratăm vergeturile în cazul în care acestea apar.

Vergeturile in sarcina Mama lui Vladimir
Dr. Roxana Pricope, medic specialist dermatolog

Mă numesc Roxana Pricope. Sunt medic specialist dermatolog și mămică.

În cadrul activității mele cu pacienții practic cu drag, arii din această specializare frumoasă și complexă precum dermatologia clinică, dermatologia pediatrică, laserterapia, chirurgia dermatologică și proceduri dermatoestetice minim-invazive. Totodată, îmi aloc timp și pentru prezența în mediul online unde ofer informații utile despre sănătatea pielii pe conturile mele de social media: Instagram și Facebook .

Abordez și teme de interes pentru mămici legate de îngrijirea pielii bebelușilor.


Ambiția, empatia și răbdarea sunt calitățile care m-au ajutat enorm de-a lungul timpului. Îmi place să lucrez în echipă cu pacientul meu pentru a obține rezultate frumoase.

Am acceptat cu drag invitația Cristinei de a vă povesti despre vergeturi – o problemă frecventă în sarcină.

De ce apar vergeturile?

Vă propun să începem prin a înțelege ce sunt vergeturile pentru că apoi răspunsul devine foarte intuitiv.

Vergeturile sunt leziuni care reprezintă o formă de cicatrizare a pielii ca răspuns la tracțiunea și ruptura fibrelor de colagen. Fibrele de colagen au foarte multe roluri, sunt localizate în derm, iar responsabilitatea lor principală este asigurarea elasticității pielii.

Ce situații predispun la forțarea acestor fibre de colagen și implicit la vergeturi?

  • sarcina prin distensia abdomenului
  • perioada pubertății în care apare un puseu de creștere accelerată
  • creșterea rapidă și bruscă în greutate
  • hipertrofii musculare secundare exercițiilor de body-building
  • folosirea anumitor medicamente – cortizon sistemic, cortizon local pe termen mai lung
  • anumite afecțiuni genetice, afecțiuni endocrinologice

Vergeturile in sarcina, sunt o problema care apare la majoritatea viitoarelor mamici. Se pot preveni?

Trebuie să înțelegem că vergeturile din timpul sarcinii (striae gravidarum) apar mai frecvent la anumite categorii de gravide.

  • gravidele predispuse genetic – au istoric în familie de striae gravidarum
  • gravidele care aveau deja vergeturi apărute în trecut
  • gravidele supraponderale înainte de sarcină
  • gravidele care au prezentat o creștere mare în greutate în timpul sarcinii

Există și gravide norocoase care nu dezvoltă vergeturi. De ce se întâmplă acest lucru? Căror fapte datorăm de fapt acest noroc? Aș spune că este o combinație între „gene” bune și îngrijirea cu anumite produse, iar acest lucru complică destul de mult trasul concluziilor legate de produse. Gravidele pierd adesea din vedere componenta genetică pentru că e un lucru pe care nu îl pot controla și se axează pe ce pot controla, adică să fie sigure că aplică produse de îngrijire pe parcursul sarcinii și să știe că au încercat tot ce a ținut de ele.

Exista tratament pentru vergeturi?

Împart tratamentul pentru vergeturi în 2 categorii.

Există produse pe care le putem aplica pe piele (aici voi aminti de gelul siliconic și de preparatele cu tretinoin), dar pacienta poate beneficia și de proceduri pe care medicul dermatolog le poate realiza în cabinet.

Gravidele din comunitatea mea mă întreabă adesea când trebuie să vină la medic pentru problema vergeturilor – răspunsul este simplu – după naștere. De ce? În timpul sarcinii, suntem destul de limitați în ceea ce privește tratamentul. Preferăm întotdeauna să rămânem într-o zonă de îngrijire locală, blândă, de siguranță. Recomand gravidelor să se gândească abia după ce nasc la soluții pentru vergeturile apărute odată cu sarcina.

Voi enumera rapid modalitățile prin care putem ameliora vergeturile (nu putem promite dispariția totală, deci e bine să setăm așteptările corect de la început).

Dintre tratamentele locale, amintesc de tretinoin (este un derivat de vitamina A, NU se folosește în sarcină și alăptare) și de gelul siliconic (se poate utiliza în sarcină și în alăptare).

Dintre terapiile procedurale, împărțim din nou procedurile în funcție de aspectul vergeturilor.
Pentru cele recente – roșii – vom opta pentru laserul vascular (eficient deoarece reduce roșeața)
Pentru cele vechi – albicioase, atrofice – vom opta pentru proceduri inductoare de colagen precum laserul CO2 fracționat (ameliorează textura pielii și stimulează creșterea depunerii colagenului), microneedling (terapia cu microace – Dermapen), Mai există și alte variante, dar cele menționate sunt cel mai frecvent utilizate și cu rezultate notabile.

Gravida trebuie să rețină că planul de tratament se stabilește în urma consultului de specialitate și că nu ar trebui să amâne mult vizita la medic pentru că rezultatele sunt mai frumoase atunci când lucrăm cu vergeturi mai recente.

Pe piata gasim o gama variata de produse care promit ca ne vor proteja de aparitia vergeturilor in sarcina. Ce ingrediente sa contina crema/uleiul pentru a preveni vergeturile in sarcina?

Da, foarte multe produse promit că ne vor asigura protecție împotriva vergeturilor. Este vorba despre strategii de marketing bazate pe anxietatea gravidei care devine dispusă să încerce diverse produse cu scopul de a ține vergeturile departe de ea.

Sunt câteva mențiuni pe care aș vrea să le punctez:

Derivații de vitamina A (exemple – tretinoin, retinol, retinaldehidă, esteri) nu se folosesc în sarcină din motive de siguranță (chiar dacă absorbția sistemică este nesemnificativă, dorim mai mult ca orice să rămânem într-o zonă de maximă siguranță pentru bebeluș).

Beneficiile în sarcină sunt aduse de folosirea gelului siliconic și de ingredientul numit Centella asiatica din produse.

Untul de cacao, untul de shea, alte ingrediente – nu au evidență pe studii serioase că ar aduce valoare în lupta contra vergeturilor. Sunt ingrediente hidratante pentru piele (care în sarcină are oricum o tendința spre uscăciune, uneori chiar mâncărimi). Aceste ingrediente aflate în compoziția unturilor, uleiurilor pot fi utilizate pentru îngrijirea pielii, dar atenție în nuanța anti-vergeturi pentru că este totuși o aşteptare nerealistă.

Cateva sfaturi pentru ingrijirea pielii viitoarelor mamici.

Recomand să întrebe medicul dermatolog dacă au probleme cu pielea pentru a alege produse sigure şi compatibile cu această perioadă.

Recomand să pună și sub semnul întrebării abundența recomandărilor venite din social media din partea persoanelor care totuşi nu au pregătire în medicină şi dermatologie.

Recomand să folosească produse blânde de îngrijire, fără iritanți şi să fie atente și la menținerea greutății într-un interval optim, să evite îngrășarea bruscă.

Recomand din suflet să folosească din plin cremă cu factor de protecție (factor de protecție solară 50+, anti UVB și UVA, filtru mineral) pentru a lupta eficient contra pigmentărilor care apar adesea în sarcină (exemplu: melasma).

Recomand să fie atente și la alunițe pentru că în sarcină acestea se pot înmulți și mai pot suferi modificări.

O sarcină uşoară şi lină până la întâlnirea magică cu bebelușul.

Sper că dr. Pricope a reușit să vă lumineze cu privire la problema vergeturilor în sarcină și că veți urma sfaturile pe care le-a oferit.

Voi aveți probleme cu vergeturile aparute în sarcină?

Un comentariu la „Vergeturile in sarcina”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *