Prima vizită la stomatolog a lui Vladimir

Prima vizită la stomatolog a lui Vladimir Mama lui Vladimir

Când este recomandată?

Prima vizită la stomatolog ar trebui făcută, conform Academiei Americane de Stomatologie în jurul vârstei de 1 an sau cel târziu la 6 luni de la apariția primului dințisor.

De preferat este ca prima vizită la stomatolog să fie atunci când nu este o problemă medicală. Astfel, prima experiență să fie relaxată și confortabilă pentru copil.

Din păcate, la noi în țară, copiii sunt duși la stomatolog deja când au probleme dentare sau dureri, pentru tratament, nu pentru prevenție. Studiile arată că primul consult stomatologic la noi în țară se face după vârsta de 4 ani.

Ar trebui să reușim să schimbăm statisticile, deoarece sănatatea dentară este foarte importantă. Această vizită timpurie ajută la depistarea posibilelor probleme stomatologice ale copiilor, iar părinții sunt informați despre importanța măsurilor preventive.

Noi am depășit puțin limita de vârstă recomandată, dar știam că Vladimir momentan nu are nicio problemă cu dințișorii. Ii supraveghem atent, nu are acces la produse cu zahar. Ceva dulce pentru el reprezintă fructele sau brioșe/checuri uneori îndulcite cu îndulcitori naturali.

Încă de la apariția primului dinte (avea in jur de 8 luni când a erupt primul incisiv central), am încercat să avem grijă de igiena lui orală. Mai întâi cu degetar de silicon, apoi cu periuță de dinți potrivită vârstei. Acum, pentru că a crescut, vrea să fie independent și dorește să se spele singur pe dinți. Desigur, nu o face corect, dar nici pe noi nu ne lasă. Are o personalitate foarte puternică.

Cum am ales stomatologul?

Nu spun că este greșit să duci copilul la stomatologul tău, daca acesta consultă și copii. Dar este recomandat, cel puțin la primele vizite, să mergi cu cel mic la un stomatolog pediatru. Un stomatolog pediatru știe că un copil poate să fie neastâmpărat, să nu stea pe scaun când este consultat. De asemenea, este instruit să aibă multă răbdare.

Noi am optat pentru a doua variantă și am ales o clincă care are doar stomatologie pediatrică.

Clinica este ca un mare loc de joacă, iar sala de așteptare este plină de jucării și tot felul de distracții.

Ce s-a întâmplat la prima vizită la stomatolog?

Vladimir în sala de așteptare a fost foarte încântat de tot ce a găsit, iar când medicul ne-a chemat în cabinet nu mai voia să plece de acolo. L-am convins cu greu să intram, dar doamna doctor a fost foarte draguță și la atras imediat.

Mi-a recomandat sa ma așez cu el pe scaun, ca să il țin în brațe. Deasupra scaunului exista un monitor unde erau desene animate. Desigur, ochii au căzut acolo.

Din păcate când medicul a încercat să ii verifice dințișorii, a început distracția. Nu a vrut în niciun chip să coopereze, așa că a trebuit ca asistenta să îi țină gurița deschisă pentru ca doamna doctor să îi faca periajul dentar. Totul a durat destul de puțin, iar Vladimir a fost cel mai fericit că se poate întoarce la jucării.

Din fericire, nu are nicio problemă cu dințișorii, dar ne-a fost recomandat să ii sigilam măsele, pentru a preveni o eventuală problemă. Datorită faptului că Vladimir dorește să se spele singur pe dinți, fără ajutor, nu ajunge si la dinții din spate.

Medicul ne-a recomandat și câte o vizită pentru control la fiecare 6 luni, pentru a verifica starea dințișorilor, sau mai des în caz că este nevoie.

Voi ați fost cu cei mici la stomatolog?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *