Cum alegem încălțămintea pentru copii?

Cel mic crescut și a început să facă primii pași nesusținut. Este timpul să ne gândim la cum alegem încălțămintea pentru copii.

Piața este invadată de încălțăminte pentru cei mici. Cu toate acestea, sunt puțini părinți care știu cum să aleagă o pereche potrivită. Este foarte tentant să optezi pentru cei mai frumoși pantofi. Dar realitatea este că atunci când vine vorba despre mers, altul ar trebui sa fie criteriul de alegere.

Vladimir a început să meargă nesusținut când avea în jur de 11 luni. Tot atunci am început să primesc tot felul de sfaturi legate de încălțăminte, cel mai adesea: să susțină glezna!

De ce? Pentru că așa trebuie!

Cum alegem încălțămintea pentru copii? Dr. Bianca Schifirnet
Dr. Bianca Schifirnet

Și pentru că cele mai potrivite sfaturi legate de încălțămintea pentru copii vin de la un medic ortoped, dr. Bianca Schifirnet- medic rezident Ortopedie-Pediatrica ne ajută să răspundem la cele mai întâlnite preocupări ale părinților. În online o găsim pe dr. Schifirnet cu pagina medicală despre_ortopediatrica.

1. De la ce vârstă ar trebui să îi încălțăm pe cei mici?

De încălțat îi putem încălța de foarte timpuriu, în schimb “ce tip de încălțăminte alegem” în funcție de vârsta micuțului, este un criteriu demn de luat în calcul.

Prima încălțăminte, ar trebui sa fie luată în discuție odată cu etapa primilor pași (9-18 luni). În aceasta etapa, încălțămintea are doar rolul de a proteja piciorul micuțului (barefoot shoes). Atunci când mediul și temperatura o permit, lăsați copilul desculț cât de mult posibil. Lăsați-l sa exploreze, să simtă, să se conecteze cu suprafețele din jur.

2. Care sunt criteriile alegerii încălțămintei corecte?  La ce trebuie să fie părinții atenți atunci când procură o pereche de încălțăminte?

Cel mai important criteriu în alegerea încălțămintei potrivite, este vârsta copilului. Mă refer din nou la etapa primilor pași (9-18 luni), când încălțămintea trebuie sa fie moale, din materiale naturale, talpă foarte flexibila (aproape inexistentă ca textură a materialului față de restul papucelului), încălțăminte care să imite forma și curburile piciorului sau mai simplu de atât, copilul să fie lăsat desculț.

Acest tip de încălțăminte oferă o buna dezvoltare a piciorului, mersul este încurajat, postura corpului este îmbunătățită, flexibilitatea piciorului este lăsată liberă, musculatura este activată corespunzător și multe alte beneficii ale încălțămintei de tip barefoot (tip desculț).

Etapa preșcolară (3-6 ani) , dezvoltată mai în detaliu la punctul 3, este tranziția dintre “chubby little feet” și “piciorul de om mare”. Aici vorbim despre încălțămintea cu susținere la nivelul gleznei.

Următoarea etapă este cea a școlarului (> 7 ani), unde piciorul crește și nu se mai oprește (aproximativ 1 mărime/an). În această etapa, încălțămintea trebuie să îndeplinească 3 criterii: să fie ușoară, să existe susținere și să fie confortabilă (extra, să fie cool).

Următoarea etapă, cea a adolescentului, dezvoltarea piciorului se oprește undeva spre sfârșitul acestei etape, se dezvoltă propriul stil de mers, iar încălțămintea trebuie adaptată nevoilor zilnice, să fie confortabilă și ușoară.

3. Ar trebui să ținem cont de sfaturile părinților? Încălțămintea „să susțină bine glezna”?

Susținerea gleznei prin încălțăminte, ar trebui sa fie luată în calcul în etapa preșcolară (aprox. 3-6 ani), dar foarte important în aceasta etapă, talpa flexibila rămâne la loc de cinste.

Susținem glezna în această etapa pentru că structurile ligamentare la această vârsta sunt foarte laxe (elastice), un călcâi ferm al încălțămintei este suficient pentru o mai buna stabilitate a piciorului.

4. Este în regulă ca cei mici să poarte încălțăminte de la frați?

Specialiștii susțin această sustenabilitate când vine vorba de împărțitul încălțămintei cu mezinii familiei, dar fac referire doar la încălțămintea până în etapa preșcolară.

Vorbim aici din nou despre încălțămintea de tip barefoot, unde nu se pune problema de o eventuala deformare a tălpii.

După aceasta etapa, copilul devenind mai activ, încălțămintea poate suferi modificări de formă, iar asta să nu mai permită o dezvoltare armonioasa a piciorului de mezin/ă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *