5 idei pentru a ameliora durerile dentare ale bebelușilor

Durerile dentare sunt o parte normală a procesului de erupție dentară la bebeluși și pot fi destul de dureroase. Unii copii pot fi mai sensibili la aceste dureri decât alții, iar noi părinții facem orice pentru a le putea ameliora și cei mici să nu simtă disconfort.

Arina are 8 luni și 2 dințișori. Primul dințișor (incisiv central inferior) a apărut când avea 7 luni, iar la mai puțin de 2 săptămâni a apărut și perechea lui. A avut puțin disconfort înainte cu 1 lună de erupție, dar nu am făcut mare lucru pentru a ameliora durerea. Nu a fost nevoie. Ziua rodea tot ce găsea în cale, iar noaptea a stat mai mult la sân decât de obicei.

Alăptarea ajută bebelușul prin eliberarea de endorfine, care sunt substanțe chimice ce ajută la reducerea durerii și la creșterea stării de bine. De aceea, mulți bebeluși se simt mai bine atunci când sug sânul în timpul erupției dentare.

Simptomele comune ale erupției dentare la copii includ:

 • Gingii inflamate și dureroase
 • Salivare excesivă
 • Disconfort și iritabilitate
 • Refuzul de a mânca sau de a bea lichide
 • Probleme de somn
 • Mâncărime în zona gingiilor, ceea ce poate determina copilul să își pună degetele sau alte obiecte în gură pentru a se simți mai bine.

Știu că de multe ori mamele pot să confunde băgatul în guriță a mâinilor bebelușului cu erupția dentară, și așteaptă dințișorii încă de la 2-3 luni, iar aceștia nu ies. Dar sunt rare cazurile în care erupția dentară apare atât de devreme. La majoritatea copiilor primul dinte apare în când cel mic are în jur de 6 luni.

De obicei, bebelușii își pun mâinile în gură ca parte a procesului lor de explorare a corpului și a mediului înconjurător, încă din primele săptămâni de viață. În timp ce bebelușii își dezvoltă abilitățile motorii fine, se pot juca cu obiecte și pot începe să își pună tot ce prind în gură.

Cu toate acestea, când apare erupția dentară, cel mic poate avea tendința de a se juca cu obiecte mai mult decât de obicei și poate fi tentat să își pună mai mult mâinile în gură pentru a-și calma gingiile dureroase.

Mai jos vă las câteva idei pentru a ameliora durerile dentare ale bebelușilor.

Masaj gingival

Masajul face minuni asupra gingiilor inflamate a celor mici. Poți face asta cu o compresă sterilă înfășurată în jurul degetului, un degetar de silicon sau cu o periuță de dinți potrivită pentru bebeluși. Asigurați-vă că mâinile și instrumentele sunt curate și spălate înainte de utilizare.

Jucării de dentiție

Sunt perfecte pentru ros și calmat gingiile inflamate. Dacă sunt reci, și mai bine. Eu obișnuiesc să le pun puțin la frigider.

Atenție la cele care au gel sau lichid în interior pentru că se pot sparge.

Indiferent de ce jucărie îi oferi celui mic, verifică eticheta jucăriei pentru a fi sigur că nu conține substanțe toxice sau alergene și că este fabricată din materiale sigure pentru copii.

Legume/fructe reci

Poți încerca cu morcov, castravete, banană, etc. Tai bucăți mari și le lași puțin la congelator și apoi le dai copilului să roadă. Acest truc trebuie aplicat numai dacă ai început deja diversificarea alimentaţiei. Senzația de rece are tendința să atenueze durerile prin amorțeală.

Geluri sau soluții speciale pentru dureri dentare

Încă de când era Vladimir bebeluș am încercat mai multe geluri speciale pentru dureri dentare, dar sincer nu mi s-a părut că ajută prea mult. Dar poate pentru alți bebeluși funcționează. Ce a funcționat foarte bine au fost fiolele Camilia, care pe atunci se găseau destul de greu la noi în țară. Sunt homeopate și se găsesc peste tot acum în farmacii.

Antiinflamatoare

Dacă durerea dentară este foarte severă, medicamentele pe bază de ibuprofen sau paracetamol pentru a calma durerea cauzată de durerile dentare sunt o variantă. Momentan Arina nu a avut nevoie, dar am folosit la Vladimir uneori înainte de culcare pentru a avea un somn liniștit.

https://www.instagram.com/p/CnMma5yN3sI/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

52 thoughts on “5 idei pentru a ameliora durerile dentare ale bebelușilor

 1. Andreea Vasile a spus:

  Foarte util articolul, mai ales sfatul de a încerca Camilia , pentru noi a făcut minuni la primul bebe și continua la al doilea ♡ este foarte bun!

 2. Larisa Ștefancu a spus:

  Noi avem 3 luni și deja au apărut mugurasi dentari sus, articolul ăsta o să rămână salvat pe mai târziu ????????????

  • Cpățînă Mihaela Vasilica a spus:

   Foarte util articolul, mimultumim!
   Noi pentru ameliorarea dureri am folosit un gel cu o periuța de plastic speciala de la farmacie.

 3. Andrada Romanic a spus:

  12 luni si nici un dinților,Theodora fetita mea, asa a fost si la Vladimir baiatul meu,au început sa iasa dupa voastră de 13/14luni,interesant articolul!

 4. Cornelia Heuberger a spus:

  Sfaturi super bune pentru toti părinții, la primul bebe chiar aveam nevoie mare de aceste sfaturi, dar e bine și mai târziu decât niciodată, mulțumesc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian