O noua provocare pentru parinti
Ai ajuns cu bebe acasa de la maternitate si esti cea mai fericita. Dar profesia de mama vine si cu niste griji „la pachet”. Puseele de crestere ale bebelusilor sunt putin cunoscute de catre mame.
Mama sau vecina iti pot spune ca bebelusul plange si sta foarte mult la san pentru ca nu ai lapte suficient. Nu este asa! Bebelusul se afla la primul puseu de crestere.
Ce este puseul de crestere?
Puseul de crestere este un interval de timp in care cresterea copilului se produce intr-un ritm accelerat. Poate fi vorba despre cresterea fizica, in lungime/inaltime sau in greutate, sau poate fi vorba despre dezvoltarea motorie si cognitiva a celor mici.
Semnele puseelor de crestere
- Bebelusului ii e foame in mod constant
Tocmai cand credeai ca ai inceput sa intri intr-o rutina de hranire, bebe incepe si mananca mai frecvent ca niciodata. Acest lucru e mult mai usor sesizabil de catre mamele care alapteaza exclusiv, deoarece vor ajunge sa isi hraneasca copilul si ore intregi. Bebelusii hraniti cu formula de lapte pot da semne de pusee de crestere atunci cand nu se satura dupa portia obisnuita de lapte consumat.
2. I se schimba rutina de somn
Unii parinti sustin ca le dorm copiii mai mult in timpul puseelor de crestere, in timp ce altii sustin ca cei mici dorm mai putin.
3. E mai agitat decat de obicei
Atat foamea mai pronuntata, cat si somnul insuficient, pot face ca bebelusul sa fie mai marait, mai agitat decat in mod obisnuit.
In plus, e posibil ca pe langa cele doua inconveniente, cei mici sa aiba parte si de dureri de crestere, cauzate de intinderea tendoanelor si a muschilor.
4. Bebe dezvolta noi abilitati
E foarte probabil ca in timpul sau la finalul unui puseu de crestere, bebelusul sa stie sa faca ceva ce pana atunci nu deprinsese inca: sa aplaude, sa apuce jucarii sau sa spuna un anume cuvant.
Acest lucru se intampla datorita dezvoltarii intregului organism, deci si a creierului, care se mareste cu fiecare puseu de crestere.
Cand apar puseele de crestere?
Ca proaspata mamica trebuie sa stii ca puseele de crestere vor fi ”partenerii” vostri de viata pe durata unui an de zile.
Puseul de crestere se manifesta in primul an de viata dupa cum urmeaza:
- la 7-10 zile de la nastere;
- la 2-3 saptamani;
- la 4-6 saptamani;
- la 3 luni;
- la 4 luni;
- la 6 luni;
- la 9 luni.
Cat dureaza un puseu de crestere?
Atunci cand discutam despre bebelusi, puseele de crestere se limiteaza in general la 1 – 2 zile. Atata timp cat ei sunt lasati sa petreaca la san oricat de mult timp doresc, productia de lapte a mamei este stimulata si se regleaza rapid, astfel incat sa satisfaca nevoile copilului. Asa ca, stati linistite, nu ramaneti fara lapte!
La bebelusii mai mari, puseele de crestere se pot prelungi pana la o saptamana. Asta nu ar trebui sa reprezinte o problema pentru nimeni – lasand la o parte oboseala ta din aceasta perioada.
Primul puseu de crestere: 7-10 zile de la nastere
Majoritatea copiilor vor avea o pierdere in greutate de 7-10% imediat dupa nastere, ceea ce este normal. Formarea depozitelor de grasime in uter ii va ajuta la mentinerea lor in primele cateva saptamani de la nastere. Copiii trebuie sa-si recastige greutatea de la nastere pana cand ajung la 10-14 zile de viata, iar aceasta crestere accelerata defineste primul puseu de crestere. In aceasta etapa bebe va incepe sa fie tot mai atent la zgomotele din jur, cum ar fi sunetul telefonului sau zgomote din exterior.
Al doilea puseu de crestere: 2-3 saptamani
Cel de al doilea puseu vine cu cresterea cererii de lapte matern. Din cauza puseului, bebelusul va sta mai mult la san. Mamicile care nu sunt informate sau care vor asculta de sfaturi „binevoitoare”, vor intra in panica si vor crede ca bebelusul nu se satura si ca nu au lapte suficient. Nimic mai fals! Este momentul sa iti tii bebelusul cat mai mult la san. Se va satura la un moment dat, iar dupa cele cateva zile mai agitate, secretia laptelui va fi mai mare.
Copilul trece, de asemenea, printr-o dezvoltare fizica mai accelerata si poate fi mai agitat sau plange mai mult.
Al treilea puseu de crestere: 4-6 saptamani
In aceasta etapa hranirea poate fi mai frecventa si la capitolul somn se pot observa, de asemenea, anumite schimbari.
Bebelusul poate fi mai agitat si mai nelinistit decat pana acum. In aceasta etapa, copilul poate prezenta o cerere mult mai mare de hrana si cu frecvente mai mari.
Puseul de crestere de 4-6 saptamani dureaza in general 3 zile. Copilul ia si in greutate mai mult in aceasta etapa si creste lungimea si circumferinta craniana. Este cunoscut faptul ca in aceasta etapa bebe trece printr-o perioada de crestere brusca, accelerata.
Al patrulea puseu de crestere: 3 luni
Bebelusul poate parea mai infometat ca de obicei, se trezeste mai des noaptea, este agitat, ceea ce poate fi destul de frustrant si obositor pentru parinti.
Copilul incepe sa isi sustina singur capul, se misca mult mai mult si isi dezvolta simturile.
Al cincilea puseu de crestere: 4 luni
La 4 luni, un bebelus in general are greutatea dubla fata de cea masurata imediat dupa nastere. Tot atunci, apare si regresia somnului la bebelusul tau.
Se maturizeaza ceasul biologic, ceea ce inseamna ca organismul functioneaza mai bine in conditii de program. Daca somnul de zi este mai prost calitativ sau copilul sta treaz mai mult decat ii este limita, somnul de noapte este influentat negativ.
Apare si un salt mental care ii creaza copilului niste asteptari. Daca acesta este obisnuit sa adoarma/readoarma intr-un anume fel, se asteapta sa se gaseasca in acelasi conditii la trezire. Cand se formeaza niste asocieri de somn care au nevoie de atentie parentala, ajutorul parintelui este necesar pentru fiecare trezire.
E important sa intelegem si de ce apar aceste treziri nocturne la aceasta varsta:
- oboseala adunata din timpul zilei
- copilul nu are un program de somn ziua si calitatea acestuia este mai redusa
- un somn de zi plasat prea tarziu, inspre seara, il influenteaza negativ pe cel de noapte
- caldura/frig din mediu in care are loc somnul
- disconfort dentar
- imposibilitatea de a se intoarce de pe o parte pe alta
- zgomote facute de parinti (daca dorm in aceeasi camera) sau venite din alta parte
Cum putem preveni regresia somnului
Creati un ritual pentru somn: este foarte tentant sa renuntati la ritual atunci cand incep probleme cu somnul pentru cel mic. Este recomandat sa urmati aceeasi oridine a activitatilor in fiecare seara inainte de culcare si stabiliti o ora fixa a culcarii.
Evitati implementarea asocierilor: Din dorinta de a-i asigura un confort sporit in timpul regresiei, multi parinti vor implementa noi obiceiuri pe care cel mic le va asocia cu somnul. De exemplu, multi parinti vor dori sa legene copilul pentru a adormi mai repede, insa copilul se va obisnui cu acest obicei si va fi nevoie sa-l leganati la fiecare trezire nocturna.
Stabiliti unui program de somn fix: In timpul regresiei, copilului ii va fi mai dificil sa adoarma, asa ca este necesar ca programul de somn din timpul noptii si al zilei sa nu aiba variatii mai mari de 30 de minute.
Ajutorul familiei: Este important sa ai grija de tine in timpul regresiei de somn. Daca trezirile nocturne ale celui mic sunt foarte dese, este necesar ca sotul sa se implice mai mult. De asemenea, in aceasta perioada puteti cere si ajutorul familiei sau prietenilor pentru a indeplini diversele sarcini din casa, putand astfel sa va odihniti.
Al saselea puseu de crestere: 6 luni
In aceasta perioada, copilul va incepe si diversificarea, iar nevoia de hrana creste. Puseul de crestere este caracterizat printr-o nevoie si mai mare de hrana, care este asociata si cu schimbari ale ritmului de somn si schimbari comportamentale, inclusiv stari de agitatie si nervozitate.
Al saptelea puseu de crestere: 9 luni
Copilul prezinta o crestere rapida in greutate, asociata cu un salt de dezvoltare. Prin masurarea greutatii si a inaltimii, dar si a circumferintei craniene, se observa clar o schimbare in ceea ce priveste dezvoltarea si cresterea copilului. Si acum apar, ca in orice alt puseu, si stari de nervozitate, afectarea somnului si o cerere mai mare de hrana din partea copilului.
Ce putem face?
Hraneste bebelusul ori de cate ori ii este foame. Mai ales daca alaptezi, lasa-l sa stea la san oricat de mult isi doreste. Daca micutul suge din biberon, prepara o masura suplimentara de lapte praf la fiecare masa, sau renunta la orarul anterior de masa si adapteaza-te cererii.
Deoarece alaptarea mai frecventa (in special pentru alimentatia nocturna) poate determina o crestere brusca a productiei de lapte, cresterea apetitului copilului poate uneori sa provoace o serie de simptome incomode pentru mamele care alapteaza. Pompati laptele in exces pentru a preveni mastita si aplicati tampoane sau comprese caldute pe sani pentru a reduce disconfortul.
Petreceti timp cu bebe, tineti-l in brate, contactul piele-pe-piele fiind extrem de important pentru mama si copil: linisteste copilul, ii confera un sentiment de siguranta si in plus poate favoriza productia de lapte matern.
E posibil ca bebelusul sa aiba mai multa nevoie de somn in aceasta perioada. Ajuta-l sa se odihneasca atat cat cere, chiar daca asta inseamna ca trebuie sa stai tintuita in pat langa el pe durata somnului suplimentar. Tine minte ca e o perturbare de scurta durata a programului vostru zilnic.
Daca observati semne ale unui puseu de crestere, dar acestea persista pentru mai mult de o saptamana, consultati medicul, pentru ca ar putea fi vorba de o problema de sanatate.
Voi cum ati trecut peste puseele de crestere?
Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.