Cum alegem încălțămintea potrivită pentru primii pași

Multe modele și oferte pe piață

Cel mic crescut și a început să facă primii pași nesusținut. Este timpul să ne gândim la cum alegem încălțămintea potrivită.

Piața este invadată de încălțăminte pentru copii. Cu toate acestea, sunt puțini părinți care știu cum să aleagă o pereche potrivită pentru cei mici. Este foarte tentant să optezi pentru cei mai frumoși pantofi. Dar realitatea este că atunci când vine vorba despre mers, altul ar trebui sa fie criteriul de alegere.

Să susțină glezna?

Vladimir a început să meargă nesusținut când avea în jur de 11 luni. Tot atunci am început să primesc tot felul de sfaturi legate de încălțăminte, cel mai adesea: să susțină glezna!

De ce? Pentru că așa trebuie!

Din păcate acestea sunt niște idei din trecut. Când eram eu bebeluș, medicii de familie asta recomandau părinților. Dar vremurile au evoluat, și s-au făcut multe studii pe seama încălțămintei pentru primii pași.

Și mai rău este faptul că părinții ascultă de sfaturi învechite, fără ca ei să se informeze legat de acest subiect.

Conform Asociației Medicale Americane de Podiatrie copilul ar trebui încălțat cu pantofiori cât mai flexibili și moi, care să nu încorseteze mișcările, să lase mușchii liberi și să-i întărească prin exercițiu. Mai ales la primii pași este vital să evităm încălțămintea rigidă și înaltă, pentru că limitează mult mișcările copilului, el reușind mai greu să-și găsească echilibrul.

Medicii recomandă încălțări tip barefoot

Încălțămintea barefoot este cea mai potrivită pentru primii pași și poate fi opțiunea principală a părinților în materie de încălțăminte pentru copii pe o perioada de timp mai lungă.

Academia Americană de Pediatrie recomandă părinților să acorde atenție mare încălțămintei pe care o aleg pentru cei mici, mai ales în perioada în care fac primii pași.

Încălțămintea barefoot permite dezvoltarea naturală a gleznelor și a mușchilor piciorului, evitând astfel posibile deformări și pierderi de mobilitate.

Academia Americană de Pediatrie precizează că opțiunea cea mai bună de pantofi pentru primii pași sunt modelele de încălțăminte barefoot („mers desculț”).

Cele mai importante aspecte de care să ții cont când alegi încălțămintea pentru cel mic:

  • să aibă tălpi flexibile. Talpa flexibilă permite piciorului să se îndoaie suficient încât să îilase copilului impresia ca este desculț. In felul acesta exersează mersul într-un ritm cât mai natural.
  • să aibă tălpi antiderapante. De asemenea, este important ca talpa să nu fie complet dreaptă și fină. Tălpile antiderapante ajută micuțul să nu alunece și să nu cadă.
  • să fie de mărimea potrivită. Să țineți cont ca încălțămintea să se potrivească și să nu fie prea mică!
  • să fie confecționată dintr-un material care lasă pielea să respire. Materialele cele mai potrivite sunt pielea și plasa.
  • NU trebuie să fie rigidă și compresivă. Acest lucru poate provoca deformare, slăbiciune și chiar pierderea mobilității.

Ce am ales noi?

Cum vă povesteam mai sus, multe persoane din jurul nostru ne spuneau că trebuie să îi luam neapărat lui Vladimir încălțăminte care susține glezna. Dar eu eram informată, și știam că încălțămintea barefoot este cea mai potrivită pentru primii pași. Inclusiv pediatrul ne-a confirmat, care a fost surprinsă că încă există astfel de recomandări printre părinți.

Tiny Toes este un brand românesc dedicat importanței încălțămintei de tip barefoot pentru dezvoltarea unui mers cât mai natural și sănătos.

Ce îmi place cel mai mult este că Tiny Toes realizează încălțămintea manual în România, în mici ateliere, folosind doar materiale de calitate superioară și căptușeală fără crom.

Vladimir merge foarte bine cu încălțările, sunt foarte comode pentru el, nici nu simte că este încălțat. Pe lângă asta, la Tiny Toes au modele foarte drăgălașe.

8 comentarii la “Cum alegem încălțămintea potrivită pentru primii pași

  1. Bratu Gabriela a spus:

    vremurile evolueaza si multe se schimba in timp, tocmai de aceea e bine sa ne informam cu ce e nevoie acum, in zilele noastre, nu cum era pe timpuri

  2. Marin Mirela a spus:

    Alegerea încălțămintei pentru copii este deosebit de importantă. Ai dreptate, recomandările medicilor specialiști și a insitutelor de specialitate sunt în sensul alegerii unor încălțări cu talpă flexibilă și subțire pentru ca micuții să poate simți suprafața pe care calcă. Printre altele, căci mai sunt și alte criterii de respectat.
    Mulțumesc pentru recomandări”

  3. Rokolla a spus:

    Si eu am tinut cont de aceste detalii. La primul copil am facut ceva greseli si as putea sa spun ca am invatat din greseli. Acum, la al doilea copil, am facut alegeri potrivite

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian