Expunerea la soare a bebelușului și a copilului mic

Este vară și majoritatea dintre noi plecăm în concedii, în special la mare. Fie că alegem să mergem la noi în țară sau altundeva, soarele ne urmează peste tot. Mulți dintre noi avem bebeluși sau copii mici pe care îi luam cu noi la mare. Pielea lor este mult mai sensibilă decât a noastră așa că trebuie să avem grijă cu expunerea la soare.

Dr. Roxana Pricope, medic specialist dermatolog ne lămurește legat de expunerea la soare a celor mici. Cât ar trebui să stea la soare și la ce riscuri sunt supuși în cazul în care nu sunt respectate măsurile de protecție.

Pe dr. Pricope o găsiți și în mediul online unde oferă informații utile despre sănătatea pielii pe conturile sale de social media: Instagram și Facebook . Aici abordează și teme de interes pentru mămici legate de îngrijirea pielii bebelușilor.

Mulți părinți sunt tentați să își lase copiii în soare, mai ales pentru necesarul de vitamina D, dar cât este indicat să îi expunem în funcție de vârstă?

De-a lungul timpului, s-a crezut că pentru sinteza vitaminei D avem nevoie să stăm o perioadă prelungită la soare. Studiile arată, de fapt, opusul. Pentru o sinteză adecvată de vitamina D, este absolut suficient să petrecem timp în aer liber (îmbrăcați, nici măcar dezbrăcați) o perioadă de circa 20 minute zilnic (nu la prânz) sub forma unei plimbări.

O remarcă importantă ar fi că bebeluşii sub 6 luni nu trebuie expuşi direct la soare sub nicio formă.

Este benefic să petrecem timp în aer liber, dar responsabil. Evităm intervalele orare în care indicele UV atinge cote maxime, alegem locurile cu umbră şi aplicăm produse de fotoprotecție .

Ce factor de protecție este recomandat pentru cei mici și de la ce vârstă? Ce părere aveți despre produsele SPF din comerț?

Pentru cei mici, dar şi pentru cei mari, este recomandat produsul de fotoprotecție cu SPF 50, spectru larg (deci protecţie anti radiația UVB, dar şi anti UVA), rezistent la apă.

Atenție! Factorul de protecție solară (SPF) se referă la protecția anti UVB, iar valoarea 50 înseamnă o protecție de 97%! (nu 100%) doar dacă produsul este aplicat corect (strat gros) şi reaplicat la intervale de 2 ore.

Pe eticheta produsului pe care îl cumpăraţi trebuie să urmăriți să scrie şi de protecția anti UVA / să fie precizat broad spectrum.

Produsul de fotoprotecție este recomandat de la 6 luni, iar părinții pot opta pentru varianta de filtru mineral (oxid de zinc, dioxid de titan) pentru că este mai bine tolerat de pielea sensibilă a bebelușului.

Despre produsele din comerț am o părere foarte bună. Recomand să alegeți produse dermatocosmetice şi să nu preparați singuri acasă astfel de produse pentru că vă expuneți unor riscuri considerabile (arsuri solare, dar şi dermatite de contact).

Este necesar să aplicăm cremă SPF chiar dacă nu stăm la plajă?

Radiația UV este prezentă oriunde, nu doar la plajă. Ne putem arde pielea şi pe vârf de munte, şi în parc, şi în curte la bunici sau în curtea grădiniței.

Deci, da, este necesar să aplicăm acest produs zilnic indiferent de locul în care ne aflăm.

La ce riscuri sunt expuși copiii care sunt lăsați la soare fără a respecta măsurile de prevenție?

Copiii uitați la soare fără produs de fotoprotecție, fără hainuțe speciale cu UPF sunt supuşi arsurilor solare.

Arsura solară suferită în copilărie înseamnă un risc crescut de a dezvolta cancer de piele (melanom malign) la vârsta adultă.

Chiar dacă disconfortul creat de o arsură solară va trece cu metodele de îngrijire adecvate, celulele pielii nu uită acest exces şi pot deveni punct de plecare pentru cancerul de piele.

12 comentarii la “Expunerea la soare a bebelușului și a copilului mic

  1. Bratu Gabriela a spus:

    expunerea la soare a devenit foarte pacatoasa in ultimii ani, o data cu subtierea stratului de ozon. si oricum, cei mici sunt extrem de predispusi la probleme, asa ca mai bine rarim plimbarile in timpul pranzului si nu iesim decat dimineata sau seara

  2. Mihaela a spus:

    Eu am folosit si folosesc mereu protectie solara, atat pentru mine cat si pentru fiul meu, chiar daca el are o piele mai buna in privinta asta, se bronzeaza fara sa se arda, dar nu vreau sa risc.

  3. Oprea Carmen a spus:

    da, cam riscant, nici soarele nu mai este ce a fost… eu copil stateam ziua intreaga pe plaja si nu aveam nici-o problema, acum…pas!

  4. Dragi Femei a spus:

    Si eu folosesc creme cu factor de protectie pt copii. 50 in primele zile dupa ce ajungem la mare si 30 spre final, cand sunt deja bronzati si nu se mai ard asa usor.

  5. Raluca Brezniceanu a spus:

    Am luat-o pe cea mica la mare si inclusiv la plaja de la varsta de un an, dar am ferito de razele dircte ale soarelui si i-am aplicat creme cu protectie maxima.

  6. Rokolla a spus:

    Am fost cu buburuzele la mare, dar pe cea mica am incercat s-o feresc pe cat posibil de soare. I-am pus haine cu SPF 50 si am dat-o si cu crema constant

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian