Screening pentru nou-nascuti
Toate biletele de externare din maternitate a bebelusilor, au trecute diverse recomandari. Printre acestea, de multe ori se numara si ecografia de sold la bebelusi.
Din pacate, medicii nu explica intotdeauna ce presupune aceasta ecografie, iar parintii pleaca nedumeriti.
Si noi am avut trecute pe biletul de externare al lui Vladimir o serie de recomandari si investigatii, printre care si ecografia de sold. Ne-a fost recomandat sa o facem cel tarziu in saptamana 6 de viata. De preferat cat mai devreme.
Dar, totusi, ce presupune ecografia de sold?
Ce este ecografia de sold la bebelusi?
Ecografia de sold este un examen cu ultrasunete ce foloseste unde sonore. Este o investigatie nedureroasa, nu iradiaza si nu este invaziva.
Ecografia de sold este ideal a fi facuta tuturor nou-nascutilor, chiar din primele zile de la nastere.
Aproximativ 5% dintre nou-nascuti prezinta malformatii la nivelul articulatiei soldului. Nedepistate la timp, aceste malformatii pot duce la aparitia luxatiei congenitale de sold ce se poate transforma, pe termen lung, intr-un handicap pe viata.
Singura modalitate de depistare in stadiu incipient a luxatiei congenitale de sold si a displaziei de dezvoltare a soldului la nou-nascuti si sugari este ecografia de sold.
Displazia de sold
Boala afecteaza dezvoltarea normala a articulatiei. La un nou-nascut, displazia apare atunci cand femurul nu se pozitioneaza corect la nivelul cavitatii osului iliac sau altfel zis iese din articulatia sa cu bazinul.
Factori de risc:
- infasatul – tinerea picioarelor intinse si strans legate pot produce luxatie de sold
- pozitia vicioasa a fatului in burta mamei – poate fi cauzata fie de o cantitate scazuta de lichid amniotic sau de uterul prea putin elastic (se intampla in cazul femeilor aflate la prima nastere)
- sexul – fetitele sunt de patru ori mai mult afectate decat baietii
- mostenire genetica – daca unul dintre parinti a avut acest diagnostic, exista riscul ca bebelusul sa mosteneasca defectul
- o greutate a fatului mai mare de 4 kg la nastere
- alte deformatii ale nou-nascutului – picior talus valgus, torticolis sau gat stramb, metatarsus adductus sau cand jumatatea din fata a labei piciorusului este orientata spre interior sunt cateva afectiuni care se pot asocia cu luxatia de sold
- varsta mamei mai mare de 35 de ani, la nastere
Cum decurge investigatia?
Bebelusul fiind foarte mic, probabil ca va dormi cat se efectueaza investigatia.
Noi l-am programat pe Vladimir dimineata, cand stiam ca termina cu masa, astfel va sta linistit.
Bebelusul va fi dezbracat in partea de jos, inclusiv scutecul, si va fi asezat pe masa culcat, pe o parte. Este important sa nu se miste, asa ca va recomand si voua sa faceti programare cand stiti ca doarme.
Investigatia dureaza aproximativ 20 de minute, iar medicul va poate spune pe loc daca este vreo problema cu bebelusul.
Unde se poate efectua?
Ecografia de sold la bebelusi se poate efectua la orice clinica sau spital care are medic radiolog-imagist cu competente in pediatrie. Se poate efectua la stat sau privat, in functie de cum doriti. Noi am efectuat investigatia la privat, se gasesc mult mai usor programari.
Daca doriti sa efectuati la spital de stat, la spitalul clinic de copii Victor Gomoiu, puteti beneficia de consult ortopedic si ecografie de sold, gratuit, fara bilet de trimitere, pe baza de programare. Aveti aici toate detaliile.
Ecografia de sold la bebelusi este o ecografie de screening pentru displazia de sold. De ce sa nu prevenim, daca avem posibilitatea?
Sursa: medicover.ro