Ce este acneea neonatala?
Acneea bebelusului sau acneea neonatala cum este denumita de catre medici afecteaza aproximativ 20% din nou-nascuti.
Aceasta apare la 3-4 saptamani de la nasterea bebelusului si se manifesta cu aparitia unor proeminente, ca niste cosuri mici pe frunte, obraji si nas.
Vladimir s-a numarat printre bebelusii care au avut aceasta afectiune, si desigur ca m-am speriat, nu stiam ce se intampla cu el.
Fiind proaspata mamica si aflandu-ma la primul copil, am dat fuga la dermatolog sa ma lamureasca cu privire la afectiunea lui Vladimir, pe care credeam eu ca este grava.
Am ajuns in cabinet, iar medicul si-a dat seama imediat despre ce este vorba, care m-a lamurit legat de cauze si tratament.
Cauze
Cauzele pentru care apare acneea bebelusului inca nu sunt pe deplin cunoscute.
S-a demonstrat ca modul de alimentatie al bebelusului (lapte matern sau formula), nu influenteaza aparatia eruptiilor.
Majoritatea medicilor spun ca este de natura hormonala. Cauza eruptiilor fiind data de hormonii androgini ai mamei, care se transmit bebelusului inainte de nastere, prin placenta. Astfel, se creeaza hormoni simimilari cu cei din perioada pubertatii.
Tratament acneea bebelusului
In cele mai multe cazuri, nu este nevoie de tratament. Noua dermatologul, ne-a recomandat doar sa il tamponez cu apa termala. A trecut de la sine, dupa aproximativ 3 saptamani de la debut. Nu imi era deloc usor sa il vad cu eruptiile acelea pe fata lui gingasa.
In cazul in care eruptiile dureaza mai mult de cateva saptamani, medicul va poate recomanda diverse preparate sau unguente, ca eruptiile sa dispara mai rapid.
Atentie! Nu folositi tratamente fara prescriptie medicala sau recomandari luate de pe grupurile de parinti. Ce a fost bun pentru copilul unui parinte, nu inseamna ca va fi ok si pentru al tau!
Pana la disparitia completa a eruptiilor este recomandat sa pastram fata bebelusului cat mai curata. Nu frecati fata cu prosopul dupa spalarea cu apa, tamponati usor doar. Altfel acneea se va agrava si pielea va deveni sensibila.
Un sfat foarte important este sa aveti rabdare. Atat timp cat bebelusul nu este deranjat de acnee, incercati ca nici voi sa nu fiti. Stiu ca e greu, dar va trece in cele din urma.
Sursa: Romedic
Descoperă mai multe la Mama lui Vladimir
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Informatii foarte utile!