Testul de toleranta la glucoza

  • Sarcina
Testul de toleranta la glucoza Mama lui Vladimir

Diabetul gestational

Unul dintre testele de screening din sarcina reprezinta testul de toleranta la glucoza. Se efectueaza intre saptamanile 24-28 de sarcina si depisteaza diabetul gestational.

Diabetul gestational incepe atunci cand organismul nu poate produce toata insulina de care are nevoie pentru sarcina. Nivelurile scazute de insulina, combinate cu modificari hormonale, pot duce la rezistenta la insulina. Cand se intampla acest lucru, niveluri ridicate de glucoza se acumuleaza in sange.

Toate aceste pot conduce la urmatoarele complicatii:

  • glicemie ridicata la bebelus si niveluri scazute dupa nastere;
  • dificulti in timpul nasterii;
  • un risc mai mare de rupere vaginala in timpul nasterii si sangerare dupa nastere;
  • un risc de dezvoltare a diabetului de tip 2 in viitor.

Ce presupune testul de toleranta la glucoza in sarcina?

Testul se efectueaza a jeun, adica fara sa mananci nimic, dar nici sa bei apa.

Pentru mine a fost foarte greu sa nu mananc nimic in dimineata zilei cand am facut testul. In perioada sarcinii mi se facea foarte usor rau daca nu mancam dimineata. Asa ca, va recomand cand mergeti sa efectuti testul, sa luati pe cineva cu voi. Pentru orice eventualitate.

Se vor recolta 3 probe de sange care verifica glicemia. Prima proba cand ajungeti, a doua si a treia proba dupa ce beti o bautura preparata cu glucoza. Timpul total pe care il petreceti in clinica este de 3 ore.

Daca in urma analizelor, reiese ca ai diabet gestational, medicul te va indruma si iti va oferi consultanta cu privire la un plan de tratament personalizat. Diabetul gestational afecteaza diferit fiecare persoana.

Voi ati facut testul de toleranta la glucoza in sarcina?

Sursa: Ce se intampla doctore?

2 comentarii la „Testul de toleranta la glucoza”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *