Sindromul copilului zgâlțâit

Sindromul copilului zgâlțâit este o formă de abuz

De curând am citit un articol despre un bebeluș care a murit, iar cauza, cred procurorii, este sindromul copilului zgâlțâit. La cursurile de puericultură ne-a fost spus pe scurt despre acest sindrom, dar nu știam prea multe detalii.

Legat de acest subiect, ne povestește dr. Paula Heljoni, medic rezident psihiatrie pediatrică. Pe dr. Paula Heljoni o găsiți la Spitalul Clinic de Urgență Louis Țurcanu, dar și în mediul online, pe Instagram, unde postează multe informații valoroase.

Puteți citi și ce ne spune dr. Heljoni despre autismul virtual aici.

1.  Ce este este, de fapt, Sindromul copilului zgâlțâit?

Dr. Heljoni: Shaken baby syndrome (child shaked), descris in anul 1970 de catre Dr.John Coffey-radiolog și Dr.Grethkelch Norman-neurochirurg, este o formă specială de agresiune care constă în „scuturarea“ severă a sugarului, cu miscarea necontrolată de flexie-extensie a capului, în urma căreia se produce detașarea unor structuri corelate, hemoragie subarahnoidiană, subdurală sau de retină.

2.  Cum apar aceste leziuni? De ce sunt consecințele zgâlțâirii atât de grave?

Dr. Heljoni: Copilul este scuturat din față in spate, creierul lui fiind mai mic si incomplet dezvoltat, îi perminte sa se miște în cutia craniană, vasele craniene sunt fragile, putându-se produce ușor hematoame, hemoragii retiniene, orbire, fracturi costale sau ale membrelor, pierderea stării de conștiență, convulsii, comă, stop cardio-respirator. Copilul va rămâne cu sechele.

3. Care este segmentul de vârstă cel mai afectat de acest tip de tratament?

Dr. Heljoni: Vârsta medie este de trei luni, sindromul atinge tipic copii sub 15 luni.

4. Cum ne dăm seama că un copil este atins de Sindromul copilului zgâlțâit? Care sunt semnele imediate?

Dr. Heljoni: Simptomatologia copilului agresat, sunt de ordin neurologic: alterarea conștienței, copilul somnolent, dar iritabil, convulsii, atitudine în opistotonus (hiperextensie si spasticitate severe). Sau în prim-plan, pot fi tulburări ale ritmului respirator: hipoventilație, ritm Cheyne-Stokes (respirații rapide urmate de pauze respiratorii). Copilul poate fi adus la medic, chiar și decedat.

Ce fel de sechele poate lăsa Sindromul copilului zgâlțâit?

Dr. Heljoni: Sechelele ar putea fi paraliziile, convusiile, tulburarile de comportament, tulburarile de vedere, retard psihomotor, pierderea auzului sau orbire.

6. Vorbind de prevenție, ce anume se poate face în această direcție?

Dr. Heljoni: „Nu vă scuturați copilul”, este un mesaj care apare pe unele broșuri de informare din strainătate. În mod evident este necesar ca gravidei în ultimul trimestru sau dupa naștere imediat, să i se explice de ce nu are voie să scuture sau izbească de pat copilul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian