Și băieții plâng. Chiar dacă sunt mari!

Și băieții plâng. Chiar dacă sunt mari! Mama lui Vladimir

Să plângi este perfect normal

„Și băieții plâng câteodată” așa spun versurile formației Holograf. De prea mult timp, cel puțin la noi în țară li se sugerează băieților, încă de când sunt mici, că ei nu trebuie să plângă. Dacă o fac imediat cineva le spune: „Băieții mari nu plâng!”, „Plângi ca o fetiță” și multe altele.

De când a devenit o rușine ca un băiat să plângă? Ei nu au sentimente? Nu au dreptul să se descarce?

Orice om are nevoie să plângă uneori, ne face bine. Așa reușim să ne eliberăm emoțiile negative. Nu contează ce gen avem.

Să nu ne mai învățăm băieții să suporte durerea!

Nu este în regulă să îi spui unui băiețel care s-a lovit să nu mai plângă! Cum altfel să iși exprime durerea? Nu mai bine îl iei in brațe, îi spui că e în regulă să plângă și că întelegi că îl doare?

Copiii plâng uneori și când sunt frustrați, că nu le iese ceva, sau pentru că nu se pot exprima în cuvinte. Trebuie să le spunem că îi înțelegem și că suntem acolo pentru ei.

Ne dorim să avem șansa să corectam greșelile pe care proprii părinți le-au făcut cu noi, nu? Și să încercăm pe cât posibil să corectăm aceste fraze, care au învățat băiețeii să nu își manifeste frustrările și sentimentele.

Chiar și bunicii lui Vladimir îi spuneau înainte că nu are voie să plângă pentru că e bărbat. Dar eu îi corectam de fiecare dată, și până la urmă nu au mai repetat.

Cred că mulți dintre noi au spus fraza „Încetează să mai plângi”. Din păcate nu este o metodă bună de a ne educa copiii. Permițându-le să plângă, dar fiindu-le alături, îi învățăm ce înseamnă empatia.

Dacă vom insista mereu să nu mai plângă atunci când îl deranjează sau îl doare ceva, cel mic va considera că așa este corect, iar bărbatul din viitor le va spune aceleași lucruri copiilor și soției.

Plânsul este un fenomen necesar în procesul de vindecare si recuperare. Negarea emoțiilor celui mic îi transmite acestuia un mesaj indirect că ceea ce simte este greșit. 

Așa că, dragi mămici, mătuși și bunici, nu le mai spuneți băieților că nu trebuie să plângă! Nu vor crește mai puțin bărbați, ci dimpotrivă, vor deveni persoane empatice care nu vor închide in ei dureri și frustrări pe care să le poarte în suflet tot restul vieții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *