Sfaturi despre înțărcarea bebelușului

Înțărcarea poate fi mai grea decât alăptarea

Înțărcarea de multe ori poate fi chiar mai complicată decât alăptarea în sine. Majoritatea persoanelor vorbesc despre alăptare, dar despre înțărcare nu vezi așa multe informații.

Laptele este alimentul de bază pentru copil. În primele 6 luni de viață, acesta îi ține de foame și de sete, fiind singurul de care organismul lui are nevoie.

 Organizatia Mondiala a Sanatatii recomandă alăptarea în primii 2 ani de viață ai copilului sau chiar și peste această vârstă.

Procesul înțărcării poate fi dureros și dificil, iar o mamă are nevoie de informații și soluții utile. De aceea, dr. Nistor Adriana, medic neonatolog și consultant în alăptare, mi-a răspuns la cele mai întâlnite întrebări despre alăptarea bebelușului. O găsiți pe rețelele de socializare aici.

Dr. Nistor Adriana, medic neonatolog și consultant în alăptare

Când sunt întrebată cum m-aș descrie și care sunt domeniile în care activez, niciodată nu schimb ordinea. Indiferent către ce căi m-ar putea purta viața, în primul rând sunt mama. Fetița mea are 4 anișori, timp în care am învătat lucruri noi și speciale. Magia ochișorilor ei mă face să spun atunci când nu mai pot, cu siguranță mai pot un pic mai mult.

Apoi, pot spune că am terminat Universitatea de Medicină din București, anii ce au urmat m-au plimbat prin magica lume a Neonatologiei- unde activez și în prezent ca medic neonatolog și consilier în alăptare.

Cu fiecare nou-născut pe care îl primesc, retrăiesc momentul meu cu Magica mea și renasc de fiecare data. Un nou copil adus pe lume = noi speranțe către o lume curată, simplă, plină de zâmbete și iubire.

Care este procesul înțărcării? Mama ar trebui să facă o vizită la medic?

Înțărcarea ar trebui să fie o decizie asumată 100% a mamei care își propune acest lucru. Nu trebuie sa fie decizia altor persoane, rude, prieteni sau informații de pe site-uri neavizate.

Este un proces treptat. Se poate încerca înlocuirea anumitor mese de lapte matern cu alimente solide ( daca vârsta înțărcării permite diversificarea -nu mai devreme de 6 luni), sau lapte matern muls/ formula de lapte adaptata vârstei la biberon.

Timpul petrecut cu copilul ar trebui sa fie în egala măsura pentru ca acesta sa nu simtă reducerea sau încetarea alăptării ca o separare.

Se pot reduce perioadele în care copilul este atașat la sân.

Este indicata distragerea atenției de la dorința de a suge prin diferite activități.

Mama ar trebui să se asigure ca și copilul este pregătit pentru acest proces(copilul nu este bolnav, nu exista schimbări majore în viața lui, inițierea în altceva: oliță, întoarcerea mamei la serviciu, începerea grădiniței, mutatul, separarea familiei, calatorii.

Mama trebuie să vorbească cu copilul să ii explice despre procesul ce urmează. Chiar dacă impresia este că nu ascultă sau nu înțelege, ei sunt mult mai perspicace decât tindem să credem.

Copilul trebuie lăudat și recompensat când acceptă faptul că nu va mai suge la momentul respectiv.

Este un proces greu, la fel cum și procesul alăptării în unele cazuri este dificil și pare imposibil, de asemenea înțărcarea are nevoie de timp, răbdare și blândețe.

Vizita la medic este necesară atunci când se observă o problema care trebuie verificată sau monitorizată de către acesta. Înțărcarea blândă nu impune o vizita la medic.

Ce repercusiuni are înțărcarea bruscă?

Înațărcarea bruscă poate afecta în primul rând latura psiho-emoțională a ambelor părți și de asemenea schimbări fizice – corpul nu are șansa de a se adapta la schimbările rapide.

Alte efecte adverse:

  • Refuzul copilului de a consuma alimente solide sau lapte praf/vacă;
  • Angorjarea sânilor;
  • Scurgeri mamare;
  • Mastită;
  • Risc de afectare a imunității copilului;

Cum poate sprijini tatăl înțărcarea?

În procesul înțărcării acesta poate ajuta astfel: la mesele în care mama decide că vrea sa le înlocuiască cu solide sau lapte matern muls/formula, tatăl se poate ocupa de aceste mese. De asemenea am menționat o “distragere a atenției” de la dorința de supt. Astfel tatăl poate face împreuna cu copilul diferite activități sau pot ieși la o scurta plimbare. De asemenea când mama și copilul sunt pregătiți, tatăl poate adormi copilul în locul mamei.

Există părerea generalizată că înțărcarea este cu atât mai dificila, cu cât copilul este mai mare. Este adevărat?

Cum alăptarea și dorința de a se alimenta la sân este un proces dobândit
încă din viața intrauterina, de asemenea și înțărcarea se întâmplă când copilul este
dezvoltat suficient și consideră că nu mai are nevoie de a se alimenta la sân. OMS recomandă alăptarea la sân minim 6 luni – până la 2 ani.

Care ar fi primele semne că un copil este pregătit pentru înțărcare?

Copilul începe să refuze laptele matern la o anumita vârsta deoarece pierde interesul
pentru lapte și descoperă alimentele solide. Această decizie îi aparține copilului. Uneori
poate fi temporar sau data de cauze medicale și se instalează înțărcarea falsa care se
remite după rezolvarea cauzei.

În general copiii aleg sa nu mai sugă atât de des, treptat ajung să sugă mult mai rar și
în final deloc.

Auto-înțărcarea este cel mai fericit eveniment.

Alăptarea și mai ales înțărcarea sunt subiecte deosebit de sensibile, multe
mame simțind acut presiunea sociala pentru a înțărca sau pentru a prelungi
alăptarea. La ce surse de informare poate recurge o mama care dorește să înțarce?

Toate mamele ar trebuie să știe că ele sunt cele mai speciale. Nimeni și nimic în lume nu
poate schimba relația dintre ele și copilul lor.

O mamă întotdeauna știe ce este bine pentru copilul ei și nimeni nu ar trebui să intervină în decizia ei în ceea ce privește creșterea, alimentația și educația copilului.

Când vine vorba de alăptat sau înțărcat, daca procesul nu se întâmplă de la sine ,
întotdeauna trebuie vorbit cu un consultant/ consilier in alăptare.

Dacă în procesul de înțărcare intervine o patologie a mamei sau copilului trebuie discutat cu medicul pediatru sau medicul de familie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian