Roseola infantum. Boala a șasea a copilăriei

Roseola infatum. Boala a șasea a copilăriei Mama lui Vladimir

Ce trebuie să știm?

Despre roseola infantum am auzit de curând, la puțin timp după ce Vladimir a început grădinița.

Am fost avertizată, ca să spun așa, că pe lângă viroze, cei mici vin din colectivitate si cu herpangina, gură-mână-picicior și roseola infantum. Despre herpangină găsiți aici, iar despre GMP urmează să postez pe blog.

Roseola infantum este o boală ce aduce de regulă confuzie în rândul parinților, asta pentru că implică febră.

Dr. Iulia Solomon, medic dermatolog specializat în bolile dermatologice la copii, ne vine în ajutor și de această dată cu răspunsuri și lămuriri.

Ce este roseola infantum?

Dr. Iulia Solomon: Este o afecțiune virală contagioasă, cauzată de virusul herpetic 6 sau 7, ce afectează în special copiii sub 2 ani.

La fel ca alte boli virale, cum ar fi răceala comună, roseola se transmite de la o persoană la alta prin contactul cu secrețiile respiratorii sau saliva unei persoane infectate. Așadar, transmiterea virusului se face pe cale orală, prin nas/gură de la persoanele infectate care tușesc/râd/vorbesc. Are o perioada de incubație între 5 zile și 15 zile.

Este important să știm că roseola infantum  este contagioasă chiar dacă cel mic nu mai prezintă nicio erupție cutanată. Asta înseamnă că afecțiunea se poate răspândi în timp ce un copil infectat are doar febră. 

Fiți atenți la semnele de rosela infantum dacă copilul tău a interacționat cu un alt copil care are sau a avut recent această afecțiune.

Cum se manifestă roseola infantum? Cum o recunoaștem?

Dr. Iulia Solomon: Roseola infantum are două semne definitorii:
Febră
→ debutul este cu febră bruscă, ridicată – adesea mai mare de 39,4 grade Celsius . Unii copii pot avea, de asemenea, dureri în gât, secreții nazale sau tuse împreună sau înaintea febrei. Copilul poate dezvolta, de asemenea, ganglioni limfatici umflați la nivelul gâtului. Febra durează între 3-5 zile.

Erupție cutanată
→ erupția apare în același timp cu febra, dar nu întotdeauna. Ea constă în multe pete mici de culoare roz, uneori proeminente. Erupția începe, de obicei, pe piept, spate și abdomen și apoi se răspândește pe gât și pe brațe, putând evita picioarele și fața. Erupția, care nu provoacă mâncărimi sau disconfort, poate dura zile/ore.

La aceste manifestari, uneori copilul mai poate prezenta: iritabilitate, diaree ușoară, scăderea poftei de mâncare, umflarea pleoapelor.

Erupție cutanată Roseola Infatum

Cand ar trebui să mergem la medic?

  • dacă febra este mai mare de 39,4 C (103 F)- risc de convulsii febrile
  • dacă erupția și febra durează mai mult de 7 zile

Ce complicații pot apărea în roseola infantum?

Convulsiile la copii

Dr. Iulia Solomon: Un copil diagnosticat cu roseola infantum poate suferi o criză convulsiva provocată de o creștere rapidă a temperaturii corpului. Când se întâmplă acest lucru, , copilul își poate pierde pentru scurt timp cunoștința și poate asocia mișcări haotice ale brațelelor, picioarelor sau capului timp de câteva secunde până la câteva minute.

Dacă observi aceste semne, solicită asistență medicală de urgență. Deși înfricoșătoare, convulsiile legate de febră la copiii mici, sunt în general de scurtă durată și rareori se asociaza cu repercusiuni agresive pe termen lung.

Ne ingrijoram in cazul copiilor cu un sistem imunitar slabit

Roseola infantum este mai îngrijorătoare la copiii al căror sistem imunitar este compromis, cum ar fi cei care au primit recent un transplant de măduvă osoasă sau de organe, sau sunt in terapii agresesive imunosupresoare precum chimioterapia.

Acești copii au o imunitate compromisă și tind să dezvolte cazuri mai grave de infecție, astfel încât le este mai greu să lupte împotriva bolii. Ei pot avea complicații potențial grave din cauza infecției, cum ar fi pneumonia sau encefalita – o inflamație a creierului care poate pune în pericol viața.

Care este tratamentul în roseola infantum?

Dr. Iulia Solomon: Nu există un tratament specific pentru roseola infantum. De cele mai multe ori ea se vindeca de la sine, fără complicatii. Scopul tratamentului este ameliorarea simptomelor.

Ce poți face este să îi dai copilului să bea multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Încearcă să îi scazi febra cu medicamente precum acetaminofenul sau ibuprofenul .

Mergi la medic astfel încât să te informezi în legătură cu dozarea medicamentelor administrate precum și posibilele complicații. 

Putem preveni roseola infantum?

Dr. Iulia Solomon: Deoarece nu există un vaccin pentru a preveni infecția cu virusul herpetic 6 și 7 , cel mai bun lucru pe care îl poti face pentru a preveni răspândirea, este să eviti contactul celui mic cu un alt copil infectat.

De asemenea, în cazul în care copilul tău este bolnav prezintă febră, rămâneți acasă și departe de alți copii până când febra a scăzut.

În plus, asigură-te că toți membrii familiei se spală frecvent pe mâini pentru a preveni răspândirea virusului.
Adulții care nu au avut niciodată roseola infantum în copilărie, pot fi infectați mai târziu în viață. Deși boala tinde să fie ușoară la adulți, acestia pot transmite virusul copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *