Prima menstruatie dupa nastere

  • Nasterea
Prima mentruatie dupa nastere Mama lui Vladimir

Cand apare menstruatia dupa nastere?

Prima menstruatie dupa nastere este diferita de la femeie la femeie. Unele femei pot avea menstruatie la o luna dupa nastere. Altele pot astepta chiar mai bine de un an.

Nu exista nicio regula legata de aparitia primei menstruatii dupa nastere.

In cazul meu menstruatia a aparut dupa 8 luni de cand am nascut, dar a fost mai abundenta decat inainte si aparea cu dureri pe care nu le avusesem pana atunci.

Primele sangerari dupa nastere sunt de fapt lohiile. Medicii nu prea povestesc despre acest subiect, asa ca e bine sa faci un curs de puericultura. Te va ajuta. Pe langa ingrijirea bebelusului, asistenta/moasa povesteste si la ce sa te astepti dupa ce nasti.

Lohiile

Lohiile seamana cu o menstruatie abundenta. Este foarte ciudat, mai ales daca nu ai avut vreodata menstruatie abundenta. Dar macar nu apar crampele acelea ca la menstruatie.

Am intrebat medicul de aparitia hemoragiei si mi-a explicat ce inseamna.

Atunci cand placenta se separa de uter, exista vase de sange deschise in regiunea unde era atasata, iar acestea incep sa sangereze in uter. Dupa expulzarea placentei, uterul continua sa se contracte, ceea ce inchide acele vase de sange, cantitatea de sange reducandu-se semnificativ.

Dar ce nu mi-a spus medicul e ca, atunci cand alaptezi uterul se contracta si lohiile devin mult mai abundente. Asta am aflat cand Vladimir mi-a fost adus in rezerva si l-am alaptat prima data. Dintr-o data cearceaful s-a umplut de sange si m-am panicat. Noroc ca era o doamna asistenta cu mine si mi-a explicat ca este normal. A trebuit sa chemam infirmiera sa imi schimbe lenjeria.

Asa ca alezele de unica folosinta sunt foarte necesare in bagajul pentru maternitate pentru primele doua zile cand se elimina foarte mult din lohii. Asta daca nu vreti sa tot schimbati lenjeria de pat.

Cand am ajuns acasa de la maternitate am dat fuga la farmacie sa imi iau un stoc de absorbante pentru lauzie, le schimbam destul de des. Imi era teama sa nu se repete episodul din maternitate.

Din fericire la cateva zile de la nastere, lohiile au fost din ce in ce mai reduse, si cam dupa 2 saptamani au disparut.

La unele femei lohiile pot dura chiar si 12 saptamani. In cazul in care isi schimba mirosul sau sunt foarte abundente, luati legatura cu medicul!

De ce nu vine menstruatia imediat dupa nastere?

Corpul fiecarei femei este diferit, de aceea si momentul revenirii menstruatiei difera de la o proaspata mamica la alta.

Alaptatul este insa principalul factor care influenteaza revenirea menstruatiei, asta pentru ca prolactina – hormonul responsabil pentru producerea laptelui matern, suprima ovulatia.

Daca nu alaptezi, menstruatia poate reveni chiar si dupa 8 saptamani de la nastere.

Este important de stiut, de asemenea, ca ovulatia si menstruatia nu sunt legate una de cealalta, poti sa ai in continuare ciclul menstrual normal si regulat si sa nu ai ovulatie. Sau sa ai ciclu menstrual neregulat a cărui data nu mai este determinata de data ovulatiei.

Acesta este de fapt si motivul pentru care apar sarcinile neplanificate. Ovulatia revine în general în primele sase saptamani dupa nastere.

Alaptarea poate fi considerata metoda contraceptiva?

Studiile arata ca alaptarea ar putea fi considerata metoda contraceptiva, dar doar in anumite conditii:

  • mamica alapteaza exclusiv bebelusul mai mic de 6 luni;
  • nu exista pauze mai mari de 4 ore intre mesele bebelusului;

Explicatia: atunci cand bebelusul suge, se trimit semnale glandei pituitare ca sa elibereze prolactina. Astfel, daca alaptezi constant, atunci intr-adevar ovulatia poate fi inhibata.

Medicii atrag atentia ca nu este o metoda contraceptiva ce ofera protectie 100%.

Care sunt simptomele primei menstruatii de dupa nastere?

Prima menstruatie dupa nastere poate fi la fel ca inainte sau mai abundenta. Din pacate la mine a fost mai rau, dar dupa cateva luni s-a reglat ca inainte.

In primele luni menstruatia ar putea fi neregulata, asa ca te poate lua prin surprindere oricand.

Mai jos sunt principalele simptome ale primei menstruatii de după sarcina:

  • crampe abdominale mai dureroase sau mai puțin dureroase decât de obicei
  • un flux sanguin abundent
  • sangerari cu pauze lungi
  • dureri acute
  • menstre neregulate.

Impactul ciclului menstrual asupra calitatii laptelui matern

Odata cu reintoarcerea ciclului menstrual, laptele matern poate suferi unele modificari, pe care copilul le poate sesiza.

Modificarile hormonale specifice ciclului menstrual sunt cele care influenteaza calitatea sau gustul laptelui matern. Modificarile pot fi insesizabile, insa exista si situatii in care bebelusul observa si isi modifica apetitul pentru laptele mamei.

Ce am observat eu in perioada menstruala, este doar un flux mai scazut al laptelui matern. In rest Vladimir a manacat ca de obicei. Probabi nu a observat vreo diferenta de gust.

Cum a fost experienta voastra cu prima menstruatie dupa nastere?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *