Nota bebelusului la nastere

  • Bebelusul
Nota bebelusului la nastere Mama lui Vladimir

Scorul APGAR

Cred ca nu este mamica sau viitoare mamica care sa nu fi auzit de nota bebelusului la nastere. Aceasta se mai numeste si scor APGAR , si este primul test efectuat bebelusului tau, inca din primul minut de viata.

Notarea bebelusului la nastere, se face de doua ori: in primul minut de viata, iar apoi se repeta la 5 minute. Scorul APGAR il va ajuta pe medicul neonatolog sa decida daca copilul are nevoie de tratament imediat, in primele lui momente de viata.

Bebelusului ii sunt evaluate: culoarea pielii, frecventa cardiaca, reactivitatea la stimuli, tonusul muscular, respiratia. In functie de rezultat se obtine nota de la nastere a bebelusului.

Cea care a elaborat acest scorul APGAR este Virginia Apgar, medic anestezist de la un spital din New York, in 1952, pentru a cuantifica efectele anesteziei asupra bebelusilor.

Dupa numele ei s-a propus si un acronim pentru memorarea semnelor de evaluat:

A – appearance (coloratie)

P – pulse (frecventa cardiaca)

G – grimace (reactivitate la stimuli)

A – activity (tonus muscular)

R – respiratory effort (respiratie)

Fiecare semn este notat cu o valoare intre 0 si 2 (2 = aspect normal; 1 = diminuat, slab; 0 = absent). Suma acestor valori devine scorul APGAR (0-10).

Ce scor este considerat normal?

Scorul APGAR este considerat normal intre 8 si 10. Asta inseamna ca starea copilului este buna sau excelenta si nu va avea nevoie decat de ingrijirea de rutina. Stiu ca multi parinti vor sa auda nota 10, dar si mai putin este in regula. Important este sa fie sanatos bebelusul. Vladimir a avut la nastere nota 9.

Daca scorul este intre 5 si 7, copilul se afla intr-o stare relativ buna, insa va avea nevoie de suport pentru respiratie. Medicul ii va freca riguros pielea si ii va administra oxigen.

Daca scorul este sub 5, copilul va fi pus la incubator pentru a i se furniza caldura, lumina si oxigenul de care are nevoie.

De retinut! Un scor APGAR mic nu inseamna neaparat ca bebelusul va avea probleme de sanatate grave. El nu este conceput pentru a estima starea de sanatate a copilului in viitor.

Ce nota a avut bebelusul vostru la nastere?

Sursa articol: reginamaria.ro si doc.ro

Sursa foto: canva.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *