Medicamente gratuite și compensate pentru gravide

 • Sarcina
Medicamente gratuite și compensate pentru gravide Mama lui Vladimir

Prea puține gravide știu de asta

Ideea acestui articol despre medicamente gratuite și compensate pentru gravide a venit în urmă cu puțin timp când discutam cu o prietenă. Este însărcinată, dar are trombofilie, așa că trebuie în fiecare zi să facă Clexane pentru ca sarcina să nu fie în pericol. Costul pentru Clexane să îi ajungă pentru 30 de zile este în jur de 400 lei. Trebuie făcut toată sarcina, așa că se ajunge la o sumă destul de mare doar pentru acest medicament.

Se pare că Clexane poate fi oferit de medicul specialist care are contract CAS, dar nu a fost informată de acest aspect. A aflat întâmplător de la o cunoștință care are aceiași problemă ca și ea.

În acest articol, voi scrie despre ce medicamente gratuite și compensate pot beneficia viitoarele mămici cu rețetă de la medicul de familie sau specialist.

Ce este o rețetă compensată?

O rețetă compensată este un tip de rețetă pe care ți-o poate prescrie medicul de familie sau un medic specialist, daca ești asigurat în sistemul medical de stat.

IMPORTANT! Viitoarele mame și proaspetele mămici (lăuzele) trebuie să știe că sunt automat asigurate în sistemul public de sănătate indiferent dacă plătesc contribuții sociale la sănătate sau nu.

Conform legii, persoanele care pot beneficia de rețete gratuite (compensare/decontare 100%) sunt:

 • Copiii până în 18 ani
 • Tineri de 18-26 de ani daca sunt elevi, studenți sau ucenici și dacă nu au venituri obținute din muncă
 • Gravidele și lăuzele
 • Persoanele diagnosticate cu anumite afecțiuni cronice (diabet zaharat, cancer, boli rare)
 • Persoanele incluse în legi speciale (persecutate politic sau pe criterii etnice, veterani de război, văduvele veteranilor de război, revoluționari, persoane cu handicap).

Ce medicamente sunt compensate pentru gravide?

Când am fost însărcinată, din fericire nu am avut nevoie de prea multe medicamente. La începutul sarcinii mi-a fost recomandat câteva săptămâni utrogestan și acid folic. Ulterior, vitamine prenatale și no-spa la nevoie. Ce nu știam eu era că multe dintre acestea erau compensate dacă primeam rețetă de la medicul de familie.

Pentru că îmi doresc ca voi să știți mai bine decât mine ce drepturi aveți, vă spun ce pași trebuie să urmați.

Să revenim la anticoagulant (Clexane/Fraxiparin), de care vă povesteam la începutul articolului care se folosește în cazul în care viitoarea mămică are trombofilie. Acesta poate fi gratuit dacă aveți rețetă de la medicul specialist.

Ce este trombofilia în sarcină?

Trombofilia reprezintă un risc special pentru mamă și copil. Comparativ cu femeile care nu suferă de această boală, femeia gravidă va avea un risc mai mare de a face tromboză venoasă profundă sau anumite complicații ale sarcinii.

Studiile sugerează că cel puțin 50% din femeile gravide care dezvoltă o tromboză venoasă profundă complicată cu un un trombembolism pulmonar, o principală cauză de deces matern, suferă de trombofilie.

Pentru a preveni formarea si dezvoltarea cheagurilor de sânge, medicul prescrie injecții zilnice cu Clexane/Fraxiparin pe parcursul sarcinii.

Pentru ca medicul de familie să vă poată prescrie anticoagulant compensat (compensare 50%), aveți nevoie de scrisoare medicală de la medicul specialist (hematolog/ginecolog).

În schimb, dacă mergeți la un medic specialist (hematolog sau ginecolog) care are contract CAS beneficiați de gratuitate la anticoagulant.

Pe rețetă trebuie neapărat bifat Gravida/Lăuza chiar daca ești salariata fără limita de
plafon, cu condiția ca pe aceiași rețetă să nu ai trecut alt tratament din lista B de compensate (de exemplu Utrogestan).

Unde pot verifica ce medicamente sunt compensate

Pe site-ul CNAS este o listă interactivă a medicamentelor compensate care se actualizează mereu. Acolo, puteți vedea ce medicamente sunt reduse sau gratuite, în funcție de lista de compensare. De exemplu gravidele/lăuzele sunt încadrate în subcategoria C3.

Iată câteva medicamente care pot fi obținute gratuit cu rețetă de la medicul de familie:

 • Arefam(compensat 100%) , Utrogestan (compensat 50%)
 • No-Spa (pentru contracții si dureri)
 • Clexane (pentru trombofilie în sarcină)
 • Acifol (acid folic)
 • Paracetamol
 • Vitamina B6

89 de comentarii la „Medicamente gratuite și compensate pentru gravide”

 1. La începutul lunii iunie am fost la mf pentru a lua clexane și mi-a dat rețeta cu 20 injecții, motivul fiind că „se depășește plafonul”. Aveți un ordin, articol din lege unde se menționează că gravidele au gratuitate, condiția fiind ca pe lângă clexane să nu se mai prescrie alte medicamente?
  Mulțumesc!

  1. adevarat, la prima sarcina in 2020 mf imi dadea 26/30 clexane/luna, acum la a doua sarcina imi da doar 23/30 … ati reusit sa rezolvati situatia? multumesc !

   1. Am luat legatura cu cei de la cnas și mi-au confirmat ca se prescrie gratuit pentru categoria „gravide/lauze”, singura condiție fiind sa nu se mai prescrie altceva pe rețeta. Exista un plafon de 330 lei/pacient, însă pentru categoria „gravide/lauze”, acest medicament se prescrie gratuit chiar daca este depășit plafonul. La sarcina anterioara (am născut pe 2 aprilie 2021), am luat 30 injecții pe luna.

    1. Buna, zilnic am facut anticoagulantul si voi mai avea si 6 sapt dupa nastere . As fi vrut sa nasc natural, dar nu s a putut, deci va fi tot cezariana si la al doilea bebe

     1. Buna, în legătură cu nașterea naturală se poate chiar daca ai făcut clexane,dar se întreabă acest lucru pentru că este puțin mai delicata treaba…in caz de ceva ei nu au voie sa te bage in operație mai devreme de 24 de ore de la ultima administrare de clexane. Eu de exemplu când eram în travaliu și deja trecuse mai bine de 30 de ore de la debutul acestuia, degeaba mi-aș fi dorit operatie ca nu se putea mai devreme. Mult curaj tuturor!☺️

  1. Buna ziua. Mulțumesc din suflet pt bunăvoința de a mă ajuta. V-am scris in privat pe Facebook, pe pagina mama lui Vladimir. O zi superba va doresc!

 2. Buna. Tot pe site-ul Casei naționale de sănătate se găsește și lista cu analize decontate. Mulți doctori de familie nu știu lista completa.

  1. Buna ziua! Sunt însărcinată și am trombofilie. Eu am fost la medicul hematolog care mi a eliberat o
   Scrisoare medicală pt medicul de fam , mi a dat și reteta care a fost compensata 100%, însă acum , când am fost la medicul e fam pt reteta e compensata 50%. E normal ? Sau pot sa obțin reteta compensata 100%? Mulțumesc anticipat. De mare ajutor articolul.

   1. Bună, în mod normal dacă statutul de asigurat este schimbat în gravidă, ai dreptul la clexane compensat 100%.
    Nu înțeleg de ce mf nu ti-a eliberat.
    Poate reușești să rezolvi cu medicul specialist.
    Prietena mea, care are și ea trombofilie, doar în prima luna a luat compensat 50% pentru că nu era trecută încă ca asigurat gravidă. Din următoarea luna compensare 100%.
    Sănătate multă!Sper sa reușești!

    1. Mulțumesc mult pt informații. Te rog mult dacă poți, întreabă o pe prietena ta ce cod are trecut pe reteta? Sau dacă poate sa facă o poza doar unde scrie clexane? Te rog mult. Eu am sunat la asistenta medicului de familie și a zis ca și dacă ma schimba de la salariat la gravida tot cu 50% apare. Și dacă am idee ce cod era pe prima reteta… doar ca prima reteta data de medicul specialist au oprit o cei de la farmacie. O zi buna! Multă sănătate!

 3. Sfaturi utile!Foarte bine ca vorbiti despre aceste medicamente ce se dau gratuit deoarece sunt foarte multe gravide ce nu stiu acest lucru .

 4. Foarte util articolul tau. Si eu pe toata perioada sarcinii, ori de cate ori am avut nevoie de medicamente, medicul mi-a dat reteta compensata.

 5. Drăgușin Marina Claudia

  Forte utile sfaturile, voi mai întra pe blog cu mare placere, mai ales pentru ca sunt însărcinată și aceste sfaturi ma ajuta

 6. Foarte util. Nici nu stiam ca medicamentele ce pot fi compensate pot fi verificate pe site. De Arefam nu stiam ca se incadreaza si el in lista medicamentelor compensate. Trebuia sa iau destul de mult, ne prindeau bine reducerile…

 7. O idee foarte bună de a primi medicamente gratuite și compensate când ești gravidă, deoarece sunt foarte scumpe și unele femei nu își permit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *