Inferitilitatea: cauze, investigații și tratament

Inferitilitatea: cauze, investigații și tratament

Infertilitatea este un subiect sensibil în rândul femeilor de orice vârstă, și pare că acest diagnostic este pus din ce în ce mai des de către medicii ginecologi.

Legat de cauze, investigații și tratament, ne povestește mai jos, dr. Mihaela Braga medic specialist OBSTETRICA-GINECOLOGIE cu supra-specializare în Infertilitate și Tehnici de Reproducere Umană Asistată.

„Pasiunea mea este infertilitatea. Cazurile complexe mă stimulează să vreau să văd și să învăț mai multe lucruri. Cred într-o abordare holistică a pacientei. Fiecare caz este unic și de aceea personalizez tratamentul în funcție de nevoile fiecăreia. Atenția la detalii este esențială, mai ales în cazurile dificile, cu pierderi recurente de sarcina. Așadar, dacă vă luptați cu infertilitatea sau dacă doar vreți să verificați că totul este în regulă, vă aștept în București la clinica Embryos sau în Buzău la clinica New Medical.”

Clinica Embryos

Adresa Cladirea One Victoriei Center, Strada Gheorghe Polizu nr. 58 – 60, etaj 1, București

0786054976

Clinica New Medical

Cartier Orizont, str Nicu Constantinescu, nr. 1, Buzau

0238730627 | 0771561802 | 0771561807

Pe dr. Braga o găsiți și în mediul online pe Instagram, și chiar vă recomand să o urmăriți. Postează informații foarte interesante.

Când absența sarcinii este semn al infertilității?

Conform Organizației Mondiale de Sănătate, infertilitatea reprezintă:

 • absența sarcinii după un an de contact sexual regulat neprotejat, la o femeie de sub 35 ani
 • absența sarcinii după 6 luni de contact sexual regulat neprotejat, la o femeie de peste 35 ani

Ce înseamnă contacte sexuale regulate?

Conform ultimelor studii, pentru o rata de sarcina optimă, contactele sexuale trebuie sa aibă loc pe toata durata ciclului menstrual, deoarece ovulația poate varia.

Spermatozoizii sunt viabili in tractul genital feminin aproximativ 72 de ore, de aceea este bine ca partenerii să întrețină relații sexuale la minim 2-3 zile.

Însă, cu cât acestea sunt mai frecvente, cu atât mai bine. Studiile recente arată ca ejaculările frecvente îmbunătățesc calitatea genetică a spermei. Recomandarea mea, pentru cuplurile care încearcă să obțină o sarcină, este sa nu aibă contacte sexuale programate și mai degrabă să se concentreze pe o dinamică normală în relație.

Cine este afectat de infertilitate? 

Ultimele statistici arata ca 1 din 6 cupluri sufera de infertilitate. Atat femeile, cat si barbatii pot fi afectati, in egala masura. In prezent exista predictii facute de cercetatorii australieni, care afirma ca pana in anul 2060 majoritatea barbatilor vor fi infertili, daca trendul descendent al calitatii spermei va continua. In 30% din cazuri ambii parteneri au probleme de infertilitate.

Multe dintre pacientele care se prezintă la consultație au peste 35 ani.

Din păcate în ultimele decenii femeile amână din ce in ce mai mult obținerea unei sarcini din diverse motive.

Ceea ce societatea nu știe este că femeile devin infertile cu aproximativ 10 ani înainte să intre la menopauză. Si cum vârsta medie de menopauză este 51 ani, asta înseamnă că majoritatea femeilor sunt infertile după 41 ani.

Trebuie să ținem cont că in ultimii ani de fertilitate, ovocitele sunt de calitate mai scăzută și, în consecință, rata de sarcina este mai mică.

Care sunt cauzele infertilității?

În ceea ce privește partenera, cauzele cele mai frecvente de infertilitate sunt:

 • Patologie cervicală. Operațiile de la nivelul colului uterin pot afecta fertilitatea prin alterarea mucusului cervical . În mod normal, secreția aceea ca un albuș de ou din preajma ovulației facilitează pătrunderea spermatozoizilor in uter.
 • Patologia tubară, adică probleme ale trompelor uterine. Majoritatea sunt cauzate de infecții vaginale și pot fi diagnosticate printr-o histerosalpingografie sau histerosonografie.
 • Patologie ovariana
 1. lipsa ovulației (ce apare de cele mai multe ori la pacientele cu sindrom de ovar micropolichistic, dar poate apărea și la femei care au scăzut brusc în greutate, care fac sport de performanță sau au fost foarte stresate)
 2. vârsta înaintată. Așa cum am menționat mai devreme, după 35 ani rata de sarcină scade semnificativ din cauza calității genetice alterate.
 • Patologie uterina
 1. Sinechii intrauterine. Acestea sunt benzi de țesut fibros, ce apar de obicei după un chiuretaj uterin. Daca pereții uterini sunt lipiți, endometru nu poate crește, iar embrionul nu se poate implanta
 2. Fibroame. În funcție de localizarea acestora la nivelul uterului, acestea pot sau nu să afecteze fertilitatea. Studiile arată că fibroamele uterine, care s-au dezvoltat complet în interiorul uterului sau prolabeaza în cavitatea uterina, afectează fertilitatea.
 3. Malformații uterine. Acestea afectează implantarea și favorizează avortul în primul trimestru. Cea mai frecventa malformație este septul uterin, care se poate corecta printr-o operație minim invaziva (histeroscopie) de 30 minute.
 4. Polipi endometriali. Pana la 30% dintre pacientele infertile au polipi in uter. Pana acum s-a dovedit ca pacientele cu polipi peste 1.5 cm au infertilitate. Aceștia pot fi îndepartați prin histeroscopie operatorie.
 5. Endometrita cronica (inflamația endometrului)
 • Endometrioza. Statisticile recente arată ca această boala afectează aproximativ 10% dintre femeile de vârstă reproductivă și adolescente de pe glob. Din păcate, pana la 50% dintre aceste femei au infertilitate. Endometrioza afectează prin multiple mecanisme: modifica anatomia prin crearea de aderențe, afectează calitatea ovocitară, alterează receptivitatea endometrului.
 • Trombofilii
 • Cauze genetice
 • Cauze autoimune
 • Infertilitate de cauza inexplicabila. La aproximativ 15-30% dintre cupluri nu se poate depista cauza infertilității. Acestea sunt cazurile cele mai frustrante, dar studiile arata că aceste cupluri reușesc să obțină de cele mai multe ori o sarcina prin tehnici de reproducere umană asistată.

Ce analize sunt recomandate pentru aflarea cauzei infertilității?

 • Analize hormonale în ziua 2-3 de ciclu menstrual : FSH, LH, estradiol, progesteron, prolactina, AMH, TSH, FT4
 • Culturi din col (bacterii, fungi, Chlamydia, Mycoplasma/Ureaplasma), examen secreție vaginală, examen Babes-Papanicolau
 • Ecografie transvaginală cu măsurarea numărului de foliculi antrali
 • Verificarea permeabilității tubare prin histerosalpingografie sau histerosonografie
 • Spermogramă si spermocultură

Acesta reprezintă doar un set de analize de bază. Ele variază în funcție de istoricul partenerilor și patologiile asociate.

Cum putem preveni infertilitatea?

Este dificil de dat un răspuns exact la aceasta întrebare. Sfaturile mele pentru paciente sunt următoarele:

 • daca aveți ciclurile menstruale neregulate (sub 25 zile sau peste 35 zile) sau dureri puternice la menstruație mergeți la un consult de specialitate
 • daca aveți secreție vaginală modificată mergeți la medicul ginecolog si faceți un set COMPLET de analize vaginale si cervicale (examenul Papanicolau și examenul de secreție depistează doar o mica parte din infecțiile cu transmitere sexuală). Aceste infecții vă pot afecta trompele uterine. Daca trompele sunt afectate, singura posibilitate de a rămâne gravidă este prin fertilizare in vitro.
 • Controalele periodice la medicul ginecolog sunt necesare pentru sănătatea aparatului genital feminin. !Atenție! Un control normal la medicul ginecolog nu înseamnă obligatoriu ca puteți obține o sarcina (înseamnă ca nu aveți infecții vaginale sau cervicale, polipi, fibroame, chisturi ovariene, cancer etc). Pentru aprecierea fertilității trebuie să mergeți la un medic ginecolog specializat in infertilitate.
 • Ideal este să încercați să obțineți o sarcina înainte de 35 ani
 • Dacă aveți 30 ani și încă nu aveți partener sau nu vă doriți la momentul acesta o sarcină, mergeți la un specialist în infertilitate pentru a discuta ce opțiuni există și când este nevoie să vă congelați material genetic
 • Încercați să aveți o viață echilibrată, să vă odihniți suficient, să faceți mișcare și să aveți o dietă echilibrată.

Ce metode de tratament există?

 1. Stimularea ovulației cu inhibitori de aromatază (pastile) sau gonadotropine (injecții) la pacientele cu anovulație.
 2. Înseminarea intrauterină cu sperma partenerului sau cu spermă de la donator
 3. Fertilizare in vitro (cu ovocite proprii/donate) standard sau ICSI
 4. Recoltare chirurgicală spermatozoizi PESA/TESA/TESE în cazul partenerilor cu patologii severe, cel mai frecvent fiind vorba de azoospermie de cauza obstructivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *