Enurezisul nocturn

Pipi în pat

Despre enurezisul nocturn recunosc că nu știu prea multe. Vladimir este mult prea mic să aibe această problemă. Dar se pare că sunt mulți copii care se confruntă cu urinarea în pat pe timpul nopții.

Când pipi în pat este o problemă, ne povestește dr. Paula Heljoni, medic rezident psihiatru în interviul de mai jos.

Ce este enurezisul nocturn?

Dr. Paula Heljoni: EN este eliminarea repetată de urina în pat sau pe haine, involuntar sau intenționat, la copilul cu vârsta de minim 5 ani.
Enurezisul exclusiv nocturn este cea mai frecventă formă, petrecându-se tipic în a treia parte a nopții(somul REM – copilul poate spune că a visat că micționează).
Pentru o semnificație clinică, comportamentul trebuie să aibă o frecvență de minim 2 episoade pe săptămână timp de minim 3 luni consecutiv, sau dacă provoacă disconfort în domeniul educațional, social sau alte domenii de funcționare.

Cât de întâlnite sunt cazurile de enurezis nocturn la copii?

  • 5 – 10% la vârsta de 5 ani
  • 3-5% la 10 ani
  • 1% la peste 15 ani

Care sunt cauzele apariției enurezisului?

Dr. Paula Heljoni: Factorii de risc pentru EN exclusiv sunt:

  • învățarea târzie a folosirii toaletei,
  • stresul,
  • anxietatea,
  • hiperreactivitatea vezicală,
  • ereditatea (copiii mamelor cu EN au risc de 3,6 ori mai mare de a avea).

Este mai frecvent la băieței decât la fetițe.

De la ce vârstă se pune diagnosticul de enurezis nocturn?

Dr. Paula Heljoni: De la vârsta de minim 5 ani.

Este nevoie de investigații medicale?

Dr. Paula Heljoni: Se recomandă o radiografie sau alte teste imagistice pentru a exclude o cauză organică a rinichilor sau a tractului urinar, teste de laborator și de urină, pentru a exclude o posibilă infecție sau diabet zaharat.

Daca este vorba de EN exclusiv, nu se recomandă toate aceste teste.

Cum se poate trata?

Dr. Paula Heljoni: În primul rând este necesară educarea părinților, sa înțeleagă ca nu este vina lor sau a copilului. Să nu îl certe/pedepsească când se întamplă asta, să nu îi mai dea lichide cu 2h înainte de culcare. Cina să nu conțină alimente sărate, condimentate, băuturi energizante, cofeinizante, cacao, exces de dulciuri.

Recomand părinților să încurajeze copiii să urineze înainte de somn.

Alarma Enurezis

Există alarme prevăzute cu senzori care se activează la primele picături de urină și declanșează un semnal sonor, luminos sau vibrațional. Scopul este de a trezi copilul și a-l determina să-și stopeze urinarea. Folosirea acestei metode trebuie să continue până când se obține o perioadă de cel puțin 4 săptămâni de pat uscat.

Altfel, dacă nu există posibilitatea achiziției unei alarme, se poate trezi copilul la 3- 4h de la adormire pentru a urina la toaletă.
Psihoterapia este recomandată în unele cazuri, si bineînțeles tratamentul medicamentos.

Pe dr. Paula Heljoni o găsiți la Spitalul Clinic de Urgență Louis Țurcanu, dar și în mediul online, pe Instagram, unde postează multe informații valoroase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *